Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

От Кукеровден до Великден с второкласниците на Малко българско Училище

Е-мейл Печат ПДФ

jivkaОт незапомнени времена нашите деди са измисляли ритуали, за да въздействат на природата. Гадаели по слънцето, звездите, водата и огъня. Надеждите и мечтите си възпявали в народните песни. Пролетните празници и обичаи започват, когато цялата природа, растения и животни се събуждат за нов живот и сякаш слънцето се ражда отново.
Изучаването на празниците и обичаите е възможност българските деца зад граница да се приобщят към богатството на нашия колоритен бит. Хореографите, учителите и учениците от вторите класове с нетърпение очакваха този ден, за да представят пред своите родители моменти от различните български обичаи и наричания.
Първи излязоха кукерите - с маски на главите. Те танцуваха под звуците на кукерски звънци и чанове, пропъдиха лошите сили и студа. Представиха и Тодоровден, наричан е още и Конски Великден, заради конете, които заемат важна роля. Гривите на детските бутафорни кончета бяха украсени с мъниста и пискюли. Момичетата пък танцуваха „ буенек" и пяха лазарски песни.
Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но е и празник на момите и младостта. Песните им са магически. Те канят пролетта и плодородието, привличат добрите сили и прогонват зимната тъга. Танците са живи и буйни, от там и названието „ буенек". След лазаруването момичетата изпълниха ритуала „ кумичене" - хвърлиха своите венчета в реката, за да си видят късмета. Този ритуал се изпълнява на Цветница. Лазарките отиват на реката и пускат по течението изплетените от върбови клонки и цветя венчета. Казват, че девойката, чието венче излезе най-напред е с най-голям късмет. Тя става кумица. Второкласниците съпровождаха народни песни и с детски музикални инструменти. Празникът завърши с най-красивия танц - ръченица, след което лазарите бяха дарявани от родители и учители. Събраната от четирите класа сума възлиза на $670, която децата решиха да подарят на каузата за покупка на българска сграда.
Огромна е връзката на българския фолклор с езиковото обучение, защото езиковата форма и интонация са много близки с музикалната. Връзката между фолклора и изкуствата подтиква децата да изразяват мислите и чувствата си с различни средства.
Ние, педагозите, имаме прекрасната възможност и щастие да работим с малките - можещи и знаещи талантливи хора. Българските деца трябва да познават колорита, разнообразието и красотата на народната песен, танц, костюм, мелодичността и звучността на българските народни инструменти. Нашата идентичност - това е българският фолклор с неговото разнообразие, ритмика и богатство.

 

Ирина Новакова
за в. „България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер