Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Как фалшивите новини разклащат финансовите пазари

Е-мейл Печат ПДФ

На 18 януари 2012 г. във финансовия уебсайт "Сийкинг алфа" (Seeking Alpha) се появява статия, озаглавена "Очаква се ново съживяване на „Имюноселюлър Терапютикс".
Материалът е фокусиран около работата на фармацевтичната компания по разработване на експериментално лекарство за лечение на рак.
Читателите обаче не са информирани, че фармацевтичната компания "Имюноселюлър Терапютикс" е платила индиректно на автора – Винсент Казано, за да публикува историята, твърдят документи, внесени в съда в Ню Йорк от американския регулатор през април.
Според статията "Имюноселюлър Терапютикс" е създала важен продукт за лечение на рак, известен като ICT-107, който е по-евтин в сравнение с подобен конкурентен медикамент, който вече притежава разрешение от американските регулатори.
В следващите месеци цената на акциите на "Имюноселюлър терапютикс" се покачва силно - от 42.8 долара на ден преди публикуването на статията до историческия връх от 155.2 долара в началото на юни 2012 г. Това прави печалба от 263%.
По-късно обаче, след разочароващи клинични резултати от лечението с ICT-107 през декември 2013 г., акциите на фармацевтичната компания падат драматично. През миналата седмица те се движеха около едва 2.23 долара.
Публикуваният материал е един от около поне 200 подобни, които са се появили без обявление, че са платени, между август 2011 г. и март 2014 г., според Американската комисия по ценните книжа и борсите.
Говорител на фармацевтичната компания обяви, че тя е съдействала изцяло на разследването на комисията. Същото направи и говорител на сайта Seeking Alpha.
Документите пред съда разкриват, че регулаторът е идентифицирал статии, публикувани без съответното разкриване на плащанията, в огромен брой уебсайтове, включително Benzinga, Wall Street Cheat Sheet, TheStreet, MarketPlayground, Investor Village, Investing.com, Forbes, както Seeking Alpha.
"Това ми напомня на филма "Вълкът от Уолстрийт", но актуализиран за дигиталната епоха. Става дума за усъвършенствана онлайн версия на старите борсови измами, когато несъществуващи компании бяха надувани с измислени новини", коментира Джим Маккауан, главен изпълнителен директор на компанията за управление на активи "Принсипъл Глобъл Инвесторс" (Principal Global Investors).
По разследването американската комисия предяви обвинения за измама срещу три публични компании, седем комуникационни агенции, двама изпълнителни директори и деветима автори за участието в това, което регулаторът описва като "обиграна схема за реклама на ценни книжа". 17 от лицата с повдигнати обвинения вече са се съгласили да платят глоби от 2200 долара до 3 милиона долара. Регулаторът продължава преследването срещу 10 други лица след този разкрит опит за манипулиране на цените на книжата чрез разпространяване на т. нар. фалшиви новини.
Фразата "фалшиви новини" стана популярна около президентската кампания на Доналд Тръмп и се отнася за статии, които умишлено подвеждат читателите с определена цел, като например очерняне на политически конкурент.
Регулаторите обаче са разтревожени, че фалшивите новини влияят върху инвестиционните решения. Мащабът на фармацевтичния скандал подтикна комисията по ценните книжа да предупреди, че на пръв поглед независими коментари в сайтове за инвеститори могат да бъдат част от платена кампания за ценова манипулация на акции.
Според професора по управление на активи в Кас Бизнес Скул в Лондон Андрю Клеър нарастването на фалшивите новини е проблем, който ще се отрази на професионалистите по управление на активи, особено на тези, които разчитат на стратегии, базирани върху компютърна обработка на масиви от данни, а също така и на дребните инвеститори.
В центъра на мащабното разследване на Американската комисия по ценните книжа и борсите всъщност стои компания за реклама на ценни книжа, наречена "Линдинго", притежавана и управлявана от Камила Бьорлин, актриса, представяща се с псевдонима Мила Бьорн.
Нейната компания "Линдинго" е обвинена, че стои в основата на публикуването на повече от 400 статии в сайтове за инвеститори за 11 публично търгувани компании и че е получила поне 1 млн. долара в кеш и активи за услугите си, показват документи, внесени в съда в Ню Йорк през април.
Поне 50 от статиите за "Имюноселюлър Терапютикс" са платени от "Линдинго". Главният изпълнителен директор на фирмата между 2008 г. и август 2012 г. Маниш Синх е обвинен, че е инструктирал "Линдинго" да каже на авторите да не разкриват, че им е платено да пишат за определени акции.
"Фалшивите новини стават все по-сериозен проблем за финансовите пазари", казва г-н Дуоршус, който е създател на новинарска услуга с над 1500 източника в опит да обедини голямо количество достоверна информация."В момента аз мога да филтрирам новините и да проследя истинските източници. Но дори при това положение ставам все по-уязвим към фалшивите новини", коментира той. Дуоршус смята, че е необходим по-сериозен надзор върху медиите за решаване на този проблем.


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер