Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Хасан Рухани отново бе избран за президент на Иран

Е-мейл Печат ПДФ

Хасан Рухани официално бе обявен за президент на Иран от местната държавна, съобщават световните информационни агенции. След 99.7 процента преброени гласове става ясно, че за Рухани са гласували 23 милиона души, а основният му опонент Ибрахим Раиси е подкрепен от 15.5 млн. души. На изборите са гласували 40 млн. от общо 56 млн. регистрирани гласоподаватели.
"Поздравявам ви за голямата победа на иранската нация за създаването на огромен и запомнящ се епизод по пътя на "мъдростта и надеждата", каза вицепрезидентът Ешак Джахангири по повод успеха на Рухани.
68-годишния Хасан Рухани е представител на по-умереното крило в иранската политика. Преди две години той положи усилия да сключи ядрената сделка с основните фактори в Съвета за сигурност на ООН, за да бъдат разхлабени международните санкции върху Иран.


Рухани се обяви за по-големи граждански свободи и срещу екстремизма. Неговият конкурент Ибрахим Раиси се представи като защитник на най-бедните слоеве от населението. Той настоя за по-твърда позиция в отношенията със Запада.
"Гласуването за него (Рухани), особено в селските райони, показва, че иранският народ вече не вярва в икономическия популизъм и радикалните промени. Те имат зрелостта да разберат, че решаването на проблемите в тяхната страна е в компетентното управление на икономиката и умереността в международните отношения ", каза анализаторът Али Ваез, цитиран от БГНЕС.
Изборите идват в напрегнат момент в отношенията между Иран и САЩ. Американският президент  Доналд Тръмп все още заплашва да се откаже от споразумението за премахване на санкциите и прие да посети Саудитска Арабия през този уикенд.
И през втория си мандат Хасан Рухани най-вероятно ще продължи с опитите да убеди консервативния елит на страната, че Иран има нужда от либерализация. В същото време икономическите предизвикателства остават сериозни. Инфлацията е 9% годишно, а безработицата е 12.5%.
На вота на 19 май в Иран се явиха шестима кандидати. Сред тях са настоящият президент Хасан Рухани, бившият главен прокурор Ибрахим Раиси, вицепрезидентът Ешак Яхангири, кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф и двама бивши членове на правителството – ексминистърът на културата Мустафа Ага Мирсалимов и старият министър на индустрията Мустафа Хашеми Таба, припомня БГНЕС.

 


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер