Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
февруари 18
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

НА ПАРТИ В ИНДИАНА

Е-мейл Печат ПДФ

dobriПравата като изпънат конец 65-та магистрала на юг свистеше под гумите на все още новото Камри. Прекалено студеното в този съботен ден Чикаго оставаше зад нас. Дори ситният дъждец, който се бе кротнал от сутринта, отдавна се отказа да ни гони. В далечината няколко слънчеви лъча бяха пробили облаците и ни подсказваха, че сме взели правилното решение. Наши близки ни поканиха на българско парти в Индиана. Техният по-малък син Марти имаше рожден ден. Един прекрасен повод да се съберат българите от щата на купон.

Равната като тепсия индианска площ, все още пресно разорана, скоро ще се покрие със зеленина. Посятата царевица едвам чака да се затопли земята и да се устреми нагоре. Стотици декари засята земя от двете страни на магистралата ще се превърнат в гора от избуяли царевични стъбла. Магистралният път по това време на деня беше мечта за пътуване. Разрешените 70 мили не се спазваха от никой. Колите летяха по магистралния път с 80, 90 мили. Колкото повече се отдалечавахме от ветровития град, времето ставаше все по-хубаво.
Партито беше обявено за след четири и половина. Имахме достатъчно време за отбивки и почивки. С нас бяха внукът и внучката. Те се бяха кротнали на задната седалка и всеки си гледаше таблета. Ние с бабата отпивахме от Старбакс -кафето и правехме опити да коментираме индианската равнина.Слушайки гласа на нашия навигатор от телефона, изпълнявахме указанията му и само след четири часа бяхме пред къщата на нашите близки. Намираше се в много красива, гориста местност. По хълмистата улица окото ни грабваха къщи в интересни причудливи форми. Големи, раздвижени и почти всички над два етажа и с три гаража.
Българите в Индиана са изключително малко. Около двеста, триста семейства. Живеят на големи разтояния и трудно се събират. Но пък когато нарочат някое сериозно събитие, забравят за разстоянията. Така беше и на това парти. Голямата къща се изпълни с българска реч. Дори и децата предпочетоха да говорят на майчиния си език. Бяха повече от двайсетина. Като ги гледах толкова много на едно място, имах чувството, че някоя детска градина е дошла на посещение. Заформи се едно страхотно парти, на което не липсваше нищо. Всички бяха дошли с настроение и го демонстрираха перфектно. Домакините също се бяха постарали с мезетата и питиетата и купонът беше на ниво, тип Холивуд.
Беше ми приятно да събеседвам с нашите сънародници в щата Индиана. И тук, както навсякъде в Америка, те бяха представители на различни краища от България. Всеки имаше какво да разкаже, да върне спомените назад. Но припомняйки си първите години на емиграцията, всички бяха категорични, че това не се забравя. Всеки таеше в себе си преживяното. И макар че днес с лекота говори за него, много добре си спомня това време. Повечето са вече със солиден стаж зад океана, улегнали, сменили няколко професии, те са намерили себе си тук и се радват на спокоен и много по-добър живот.
Разбира се, на никой нему беше чужда темата на ставащото в Родината. Тя винаги присъстваше в разговорите. Много скоро мъжете се впуснаха да обсъждат светлината в тунела,която така и не се задаваше в България. Върнаха се години назад. За сини, червени, боядисани и пребоядисани. Макар и приятелски, имаше спор и търсене на вина. Въпросът "КОЙ" и тук, далеч от България, не даваше мира на сънародниците ни.
На голямата външна тераса отдавна бяха запалени лампите. Наближаваше полунощ, но никой не забелязваше напредналото време. Децата продължаваха, тичайки из големия български дом, да "упражняват" своя български, докато големите отпиваха от питиетата си, захласнати в сладки приказки. В такъв момент забравяш, че си далеч, далеч зад океана.
Като българи сме доказали, че умеем да се веселим. Можем и знаем как да го направим, защото е в кръвта ни. Когато си тръгнахме на другия ден, благодарихме на нашите познати за поканата. Беше едно чудесно парти, което със сигурност ще остави чудесни спомени.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. „България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер