Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
февруари 18
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Премиера на книгата „Врели прекипели"

Е-мейл Печат ПДФ

bookВече четвърта година "Първи български център" дава подслон на "Съюз на българските писатели в САЩ и по света". Ревностно поддържан и съхранен като културно средище от самото си създаване през далечната 1997 година, той и днес е едно приятно място за срещи и събирания на българите в Чикаго. Срещите с гостуващи писатели и десетките премиери на книги, които се състояха в него, му дадоха нов тласък и българско Чикаго го видя като Клуб на писателите. Това беше и желанието на наскоро починалия председател на писателския съюз, Георги витанов - БОГАТ. Като по-млад емигрант в Чикаго, той откри късно "Това прекрасно място", както сам се изрази при първото ни посещение заедно на центъра. Таня Димитрова, създател и уредник на центъра, прие с радост решението на писателите да се събират при нея и скоро то се превърна в много притегателно място като център за техните културни срещи. Гости на писателите в клуба са били всички български консули до сега. Дори първият български генерален консул, Иван Сотиров, направи премиера тук на своя стихосбирка. Редовен гост на писателите бе и Симеон Стоилов, вторият български генерален консул в Чикаго. Много негови идеи и препоръки са достигнали развитие в дискусии и приятелски разговори с писателите и гостите на клуба. Но паметни ще останат още първите срещи и гостувания на Иван Анчев, настоящият генерален консул. Впечатлен от историческото място на "Първи български център", той предложи нещо, което ние, българите в Чикаго, сме си мечтали да стане. А именно, една отсечка от голямата Ирвинг Парк, заедно с кръстовището пред центъра, да се нарече на "Алеко Константинов" - писателя, създал образа на Бай Ганьо и впечатляващо описал посещението си в Чикаго в своята първа книга "До Чикаго и назад".
Пишейки днес този репортаж, аз с гордост споделям, че премиерата на книгата "Врели прекипели" на Елена Димитрова се състоя в писателския клуб на кръстовището "Алеко Константинов". Това е третата издадена книга на Елена. Една стихосбирка, роман и събрани разкази. Пред повече от тридесет приятели и почитатели на творчеството на Елена, писателите Василен Васевски и Добри Карабонев представиха новата книга. След успешния си дебют на стихосбирката, Елена се впусна в спомени, връщайки времето години назад в написването си на първия роман "Пътница". Както в него, така и в новата си книга с разкази тя ни грабва с откровенията си. Тези, които я познават малко, след прочитане на романа и и разказите в новата книга, ще я усетят много близка. Чистотата на представянето във всичките и образи се приема с лекота. "Врели прекипели" е книга сборник от разкази, взети както от живота на авторката, така и на хора, близки около нея. С моменти и преживелици смешни, случки странни, премеждия, отминали и спотаени. Авторката ни доказва с разказа си "Рилските езера", че обича страстно Родината си и е крайно критична към това, което става вътре в нея. Работила и живяла дълго време извън България, тя с лекота отсява хубавото и лошото в живота. Но когато става дума за Родината и, изригва като вулкан и ревносто я защитава.
"Да се пише за красотите на България е лесно, защото ги има в изобилие - пише в книгата си Елена - Никоя страна не е дарена така обилно с такива Божи дарове. Сигурно заради тази Божа щедрост, народът е казал, че Господ е българин. Тази мисъл много ми допада. А когато става дума за величието на страната ми, се превръщам в неин достоен представител и каня хората да се насладят на природните и дадености, гостоприемството и прекрасната ни храна. Райска държава е България".
На добър час на "Врели прекипели", новата книга на Елена Димитрова.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер