Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

От „Тамбур-мажор" във военното училище в София до САЩ...!

Е-мейл Печат ПДФ

tambur1Открит е тамбурмажорският жезъл на българския емигрант в САЩ – Стойо Крушкин, който е основател и главен капелмайстор на оркестър „Bulgarian Balkan Band" в гр. Стилтън, Пенсилвания, САЩ. Вестник „България" нееднократно е писал за Крушкин, но сега поводът е нов, а оказва се и твърде любопитен и интересен, защото се докосваме до една нова веществена реликва, принадлежала на маестрото...!
От името на вестник „България" изказваме специална благодарност към майор Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, който пръв уточни и датира тамбур-мажорът на Стойо Крушкин и сподели, че това е ценна вещ, която според него се датира между 1920 и 1940 г. и вероятно е имала и текстилна украса, която не е запазена! Благодарим и на преводачката Олга Шишкова, която ни помогна с преводи на информация, върху които стъпи настоящата статия!
Става дума за специален тамбурмажорски жезъл, който се използвал за подаване на команди. В задълженията на изпълняващия служител, който боравел с въпросния жезъл, влизало и обучението на оркестрантите. В много армии е съществувала или съществува сходна длъжност под други названия.
В Британската армия например се говори за drum major. Обикновено за човек, боравещ с тамбурмажор се назначавал унтер-офицер от висок ранг. Това е рангова категория на младши командир в армията, която съответства на сержантския състав. Унтер-офицерпите са низшите командири в армията, докато обер-офицерите са представители на висшия команден състав. Тоест, в случая се има предвид, че за „оператор" на тамбур-мажор се назначава най-висшият от низшите командири – унтер-офицерите, какъвто очевидно е бил Стойо Крушкин.
Справка в Държавния военен архив във Велико Търново сочи, че Стойо е бил назначен в списъка на Лейбгвардейския на Негово Царско Височество ескадрон като волнонаемен музикант с чин запасен младши унтер-офицер – хорен музикант, на 6/24 април 1902 г.
Според архива, за добро поведение и усърдие към музикантското изкуство, той е произведен в чин старши унтер-офицер, на 6/1 януари 1906 г. Това вече отговаря на изискванията, посочени за заемане на тамбурмажорска длъжност в армията.
На 4/12 януари 1911 г. Стойо Крушкин е произведен в чин вахмистър, отново по същите заслуги! Това съответства на званието – „старшина" в кавалерията /конните войски/.
С времето с това наименование – тамбурмажор, започват да се наричат ръководителите на военните оркестри на марша, което е обичайно съвместимо с наименованието „капелмайстор". Това е музикант, който отговаря за изпълнението на непублични музикални изпълнения. Наименованието произлиза от латинското capella - параклис - първоначалното значение на термина е свързан именно с музиканта, който организира и ръководи богослуженията в параклисите.tambur2
По-късно капелмайстори биват наричани и придворни музиканти, които водят частните музикални изпълнения при частните аристократични дворове. С течение на времето двете значения се смесват, но днес терминът се свързва изключително с първоначалното си значение.
Длъжност, която съществува при френския кралски двор от ХI век и постепенно се разпространява и в други страни. В началото тя се заема от висш духовник, който ръководи цялото богослужение (в т.ч. и музикалните изпълнения). През ХV и XVI век все по-често на този пост се назначават музиканти. В периода XVI-XVIII век капелмайстори се наричат ръководителите на вокални или инструментални състави. От XIX в. и особено през ХХ век терминът почти напълно изчезва от музикалната практика и се заменя с понятието диригент.
В България първият капелмайстор е Йозеф Хохола, по народност чех, пристигнал в страната през 1879 г.
Институтът на тамбур-мажорът е учреден във френската армия през 1651 г. Парадният мундир на тамбур-мажорът съответствал на мундира на войниците и офицерите в полковете.
В руската армия званието е въведено през 1815 г. Тамбур-мажорът изпълнявал задължения на старшина в командата на барабанчиците и тръбачите. Тук този инструмент се наричал още булава и с нея се подавал сигнал към барабанчиците и тръбачите да започнат или да завършат свиренето си.
„...Диригентът има особена професия. И от всеки музикант диригент не става. Диригентът и композиторът са най-високата точка в йерархията при създаването и интерпретирането на музиката...", казва в интервю за вестник „Българска армия" от 2015 г., майор Ради Радев – началник на Гвардейския представителен духов оркестър. По думите му, при военния диригент са съчетани две професии – на диригент и на военен. „...Военният диригент пази авторитета и на армията, и на държавата...без дисциплина никой не е станал добър музикант...", споделя майор Радев.
Първият военен оркестър у нас се състои от 20 чехи, които правителството наема след Освобождението ни през 1878 г. Те пристигат във Велико Търново, а после са зачислени в Лейбгвардейския конен полк в София и са в основата на гвардейския ни оркестър. Първите години диригентите са само чехи и пръв променя това Емануил Манолов в Пловдив, а по-късно – и маестро Георги Атанасов.
За проявени заслуги към армията и музикантското изкуство, Стойо Крушкин, чийто тамбур-мажор открихме едва сега, е награждаван лично от Цар Фердинанд със сребърен медал за заслуга на военна лента за отлична служба – 1/7 август 1913 г., знак за 10-годишна непрекъсната и полезна служба – 13/6 декември 1914 г.
Стойо напуска армията окончателно, по свое желание, на 1 септември 1923 г., като прослужва времето с известни прекъсвания, в които заминава за САЩ, за да работи. След това отново заминава за САЩ, завръща се в родината си в средата на 30-те години на ХХ в., после отново заминава за Америка и повече никога не вижда България, чак до смъртта си през 1957 г.

 

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

Снимки – архив на автора.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер