Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home АРХИВИТЕ СА ЖИВИ!

Неприятна изненада за Тръмп - трудовият пазар на САЩ е със сериозен трус

Е-мейл Печат ПДФ

След гневните реакции по адрес на Доналд Тръмп заради решението САЩ да излезе от Парижкото споразумение за климата, вече има още една лоша новина за американския президент. Статистиката на работните места в сектора на услугите показва, че през месец май има рекорден спад на новите работни места.
Според първоначалните данни, цитирани от The Guardian, през май тази година новите работни места в американския сектор на услугите, без да се брои селското стопанство, са 138 000. За стравнение през април са били 174 000, след като първоначално беше съобщено за 211 000. А очакванията за май бяха да бъдат създадени 180 000 нови работни места. Освен това Американската агенция по труда обяви, че през март и април всъщност е имало с 66 000 заети по-малко, отколкото първоначално беше съобщено.
По думите на Денис де Йонг, управляващ директор в UFX, новините за новите работни места са много тревожни за управлението на Тръмп. Причината – около 150 000 нови работни места на месец се счита от икономистите за признак на силно развиваща се икономика. Досега Тръмп, който е атакуван кажи-речи отвсякъде, се опираше на добри икономически числа, но по-малкото нови работни места са още една грижа.
Оказа се и, че през май в САЩ има средно увеличение на заплатата от 0,2% спрямо април, но пък това е на база на ревизирани данни за април. Корекцията показва, че на месечна база през април средната заплата в САЩ е станала с 0,3% по-малка. Все пак безработицата е намаляла малко – до 4,3% през май спрямо 4,4% през април.
Освен това и търговският дефицит на САЩ е станал по-голям през април. Той се е увеличил с 5,2% или с 47,6 млрд. долара, достигайки най-високото си ниво от началото на годината. Най-много натежава увеличеният внос на мобилни телефони.
Остава открит въпросът какво ще направи Федералният резерв – дали ще продължи с вдигането на основната лихва т.е. нивото, на което търговските банки в САЩ могат да отпускат заеми една на друга, или ще изчака.


www.actualno.com

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер