Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
ноември 25
Home Консултации Правни Строги проверки на кандидатите за визи

Строги проверки на кандидатите за визи

Е-мейл Печат ПДФ

 

 

kearnsСТРОГИ ПРОВЕРКИ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ВИЗИ: С изискванията си за нови проверки за сигурността при издаването на визи от страна на американските консулства в чужбина, както и на гранично-пропусквателните пунктове тук в страната, Администрацията на Тръмп прави по-трудно влизането в САЩ за милиони желаещи посетители - туристи, бизнесмени или роднини на американски граждани.
Дипломатически каблограми (дипломатически документи, които не са предназначени за вниманието на широката публика), изпратени през миналия месец от Държавния секретар Рекс Тилърсън до всички американски посолства, инструктират длъжностните лица по места да увеличат контрола си до по-голяма степен. Това е първото доказателство за „екстремните (засилени до крайност) проверки на надеждността", които г-н Тръмп обеща по време на президентската кампания.
КАКВО СТАВА СЪС СТРАНИТЕ НА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ СЪС САЩ? Заплахата от проникването на ислямски терористи в Съединените щати не идва от страните от Близкия изток, изброени по име в изпълнителните заповед на Тръмп за забрана на пътуванията, успешно оспорвани в съда. Заплахата идва от организирани терористи и "вълци-единаци", които вече са законно в Европа и които могат просто да скочат на самолета с европейския си паспорт и да пристигнат в САЩ по безвизовата програма. Като атентатора с бомба в бельото.
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън насочва американските дипломатически мисии към идентифициране на „населението, даващо основание за повишен контрол" и затягане на проверките на кандидатите за визи от тези групи, според дипломатическите каблограми.
Той нарежда и „задължителна проверка (на профилите) в социалните медии" за всички кандидати, които някога са били на територия, контролирана от Ислямската държава, което според двама бивши американски официални служители ще бъде мащабна и трудоемка задача. Едно от тези длъжностни лица добави, че засега този вид проверки в социалните медии се осъществяват сравнително рядко от служителите в консулските отдели.
Четири каблограми, или меморандуми, издадени от Тилърсън през последните две седмици, предоставят информация за това как правителството на САЩ изпълнява това, което Доналд Тръмп нарече „екстремни проверки на надеждността" на чужденци, влизащи в САЩ, едно от основните му предизборни обещания. Меморандумите подсказват също административните и логистични пречки, с които ще се сблъска Белият дом при изпълнение на своята програма.
Новите разпоредби, издадени от Тилърсън, обикновено не се прилагат за гражданите на тридесет и осем (38) страни - в това число по-голямата част от Европа и дългогодишните съюзници като Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея - които могат да бъдат бързо приемани в Съединените щати по безвизовата програма. Тази програма не е за гражданите от която и да е страна в Близкия изток или Африка.
Дори и по-строгите проверки за сигурност на хората от шестте предимно мюсюлмански държави остават в момента без приложение, защото федералните съдилища временно са блокирали заповедта на Президент Тръмп за забраната на пътуванията.
Но г-н Тръмп и националната служба за сигурност не чакат, за да затегнат правилата при решаването на това кой може да влезе в Съединените щати. Служителите на посолствата сега ще трябва да упражняват засилен контрол върху кандидатите за визи, за да се определи дали представляват риск за сигурността на Съединените щати, според четирите каблограми, изпратени от Тилърсън в периода от 10 март до 17 март.
Този допълнителен контрол ще включва подробни въпроси към кандидатите за техния произход и задължителни проверки на историята им в социалните медии, за да се определи дали дадено лице е било някога на територия, контролирана от Ислямската държава. Никога не е ясно защо хората са готови да лъжат правителството на САЩ, а след това да казват истината на страницата си във фейсбук. Такива случаи има много.
Тръмп често изразява загриженост за опасността от „радикалния ислямски тероризъм" на имигрантите. Не става ясно обаче към кого точно ще бъдат насочени допълнителните контролни мерки за сигурност, тъй като телеграмите на г-н Тилърсън оставят това решение на съответните служители във всяко посолство.
ШИРОКО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПОВИШЕН КОНТРОЛ: Длъжностните лица в консулските отдели и защитниците на имиграцията са съгласни, че тези ходове на Администрацията ще увеличат вероятността за отказ на визи за хора, кандидатстващи да дойдат в Америка, а също и ще забавят бюрократичния процес на одобрение, който може да се проточи с месеци или дори години за тези, посочени за допълнително разследване. През 2016 г. САЩ издаде повече от 10 милиона визи.
Има основателни причини някои да бъдат отклонени за допълнителни проверки, когато има съмнения за връзка с тероризма или престъпността. Но защитниците на имиграционните права се тревожат, че някои хора ще бъдат профилирани заради името или националността си или заради произволна прищявка на някое имиграционно или консулско длъжностно лице.
От меморандумите на г-н Тилърсън става ясно, че Администрацията на Тръмп иска интензивно съсредоточаване върху потенциала за сериозна заплаха при вземане на решения за това кой трябва да получи виза.
„Консулските длъжностни лица не трябва да се колебаят да откажат всеки случай, предоставящ съображения за сигурност", пише г-н Тилърсън в каблограмите си със заглавие „Незабавно внедряване на повишено проучване и проверка на надеждността на молбите за виза".
„Всички решения за издаване на визи са решения за националната сигурност", добавя Държавният секретар.
Повечето хора, желаещи да влязат в САЩ - при семейство, по бизнес или за туризъм, трябва да кандидатстват за виза. Служители на посолството могат да откажат виза на всеки заподозрян като представляващ заплаха, извършил измама, или планиращ да остане по-дълго от разрешеното.
От седемте страници неквалифицирана информация, изпратени от г-н Тилърсън на 15 март, става ясно, че процесът за получаване на визи от посолствата ще става все по-дълъг и труден.
Няма да се вземат веднага решения за хора, подлежащи на допълнителна проверка, без да са минали през още по-строг и задълбочен контрол.
Според каблограмата от 15 март областите на разследване по време на задължителното интервю ще включват: история на пътуванията на кандидата, адресите, както и работната му история в продължение на 15 години; всички телефонни номера, имейл адреси и социални медии, използвани от кандидата през последните пет години, които безсъмнено ще бъдат проверявани и разследвани. Разбира се, ако консулското длъжностно лице установи, че кандидатът е пропуснал да спомене свой профил в социални медии, това вероятно ще бъде основание за отказ на виза, ако не и установяване на измама. Ако могат, със сигурност ще проверяват телефона ви и лаптопа, нещо, за което ще говорим повече другата седмица.
Държавният департамент призовава своите длъжностни лица в посолствата да забавят или разсрочват интервюта, ако кандидатът не е в състояние да предостави цялата изисквана информация и необходима документация. Г-н Тилърсън отбелязва, че допълнителният контрол ще доведе до големи забавяния, макар и в същия момент да препоръчва, че служителите не трябва да интервюират повече от 120 кандидати за виза всеки ден.
Не знаем какво означава всичко това, нито как ще се отрази директно на българите, търсещи визи за САЩ, но смятаме, че нещата ще се по-строги с предоставените на държавните служители допълнителни пълномощия за прилагането на закона. Ще отнеме известно време да се определи как ще работи това на практика. От дълго време насам не сме свикнали да виждаме законите или каквито и да е логични политики прилагани в областта на имиграцията, и можем да кажем, че имиграционните закони са най-общо лоши закони. Остава да се надяваме, че докато не получим някаква рационална промяна на закона, междувременно лошите закони ще се прилагат от добри хора.
Някои служители от посолствата смятат, че насоките от 17 март - освен идентифицирането на определено население и по-широките проверки на социалните медии, малко се различават от досегашните практики, тъй като проверките на кандидатите за виза са вече достатъчно задълбочени.
СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА: Имиграционните служби (USCIS) разширяват основните си формуляри в набиране на много повече информация. Какво означава всичко това?

 

John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер