Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 18-2017

Гласът на имигранта - бр. 18-2017

Е-мейл Печат ПДФ

 

ТРЪМП ПОЕМА ИНИЦИАТИВАТА: По време на президентската си кампания Доналд Тръмп обеща да накаже „градовете-убежища", които отказват да сътрудничат на федералните имиграционни правоприлагащи органи. Вече три месеца, откакто е президент, а Администрацията му все още не може да отговори на един прост въпрос: Какво точно е „град-убежище"?
Това се е превърнало във "въпрос за милиони", въпрос на много милиони долари, защото сега са заложени федералните пари. А отгоре на всичко този въпрос има важни последици за стреса и благополучието на 11 милиона недокументирани имигранти в тази страна.
Причината: Президентът Тръмп издаде изпълнителна заповед за спиране на федералните пари за градовете, кметствата и щатите, които администрацията му счита за „убежища" за нелегални имигранти. Департаментът за вътрешна сигурност се опита да засрами тези юрисдикции, а Министерството на правосъдието, под ръководството на прокурора Джеф Сешънс, наскоро изпрати писмени предупреждения до девет местни управи, че могат да загубят федерални помощи, ако се считат за убежища. Тези писмени предупреждения не бяха конкретни, но езикът им изглеждаше че заплашва да отнеме федералните средства на тези юрисдикции, въпреки че Сешънс заяви, че заплахата е по-ограничена по обхват.
В изявление в Белия дом главният прокурор Джеф Сешънс каза, че държавните и местни власти, търсещи определени финансови средства в областта на правоприлагането, трябва да удостоверят, че спазват федералния закон, който забранява на всяко длъжностно лице да задържа информация от Министерството на вътрешната сигурност за имиграционния статут на дадено лице. Тези, които нарушават налаганата политиката, могат да видят спирането или оттеглянето на такива субсидии, каза той.
Изявлението на г-н Сешънс е усилие да се заплашат с болезнени последици така наречените „градове-убежища", онези, които отказват да си сътрудничат с федералното правителство в усилията да се проследяват и депортират недокументирани имигранти. Калифорния, както ще видим, се обяви за „щат-убежище".
Министерството на правосъдието изпрати писма до длъжностни лица в Ню Йорк, Филаделфия, Калифорния и други места, набелязани миналата година от главния инспектор на агенцията заради това че имат разпоредби, които засягат способността на полицията или шерифите да комуникират с федералните имиграционни власти за статута на задържаните от тях затворници.
„Много от тези юрисдикции също се разпадат под тежестта на нелегалната имиграция и тежката престъпност", заявиха от Министерството на правосъдието.
Агенцията цитира нарастващия брой убийства в Чикаго и хвърли вината за гангстерските убийствата в Ню Йорк върху това, което нарече „мека по отношение на престъпността позиция". Министерството на правосъдието също така се оплака, че след неотдавнашните арести на 11 члена на уличната салвадорска банда ЕмЕс-13 заместник-началникът на полицията в Санта Круз, Калифорния подчерта, че нападението не било свързано и с имиграционния закон, „вместо да послужи като предупреждение към другите членове на ЕмЕс-13, че следващите ще бъдат те."
Получилите писмата управи са предупредени,че като условие за получаване на помощите и средствата за 2016 г. трябва до 30 юни да удостоверят, че политиките им са в съответствие със закона. Това наложи краен срок за политика, въведена от Администрацията на Обама, която тази администрация обяви през миналия юли, но даде време на градовете, които не се съобразяват със закона, да се приспособят.
След забележките на г-н Сешънс няколко общински лидери обещаха да се противопоставят. Кметът Бил де Блазио от Ню Йорк заяви, че ще се бори в съда срещу всеки опит да се отнеме финансиране от града.
В Калифорния, където демократите са в очевидна дейна опозиция срещу управлението на Тръмп, лидерът на щатския сенат, Кевин де Леон от Лос Анджелис обвини това управление, че основава своите политики за прилагане на законите „върху принципите на вярата във върховното надмощие на бялата раса, а не на американските ценности".
Г-н де Блазио и други висши представители на Ню Йорк се защитиха и от етикета „мека срещу престъпността политика" в изявлението на Министерството на правосъдието.
„Ние не станахме най-безопасният голям град в Америка с „мека политика" , каза г-н де Блазио, застанал до полицейския комисар на града, Джеймс П. О'Нийл – и двамата с каменно изражение, в полицейското управление. „Това е обида, това твърдение."
Ню Йорк е в или близо до исторически спад в повечето категории тежки престъпления - от убийствата до кражбите на автомобили.
След коментарите на г-н де Блазио Министерството на правосъдието удвои коментарите си, наблягайки върху описанието си на „меката срещу престъпността политика". Това накара Приит Бхарара, бившият прокурор на Ню Йорк – Южен район, който отказа да напусне, когато Джеф Сешънс зае поста си и се опита да го уволни, да зададе въпроса защо Министерството на правосъдието така „неграмотно вреди" на Нюйоркския полицейски участък. „Това не прави никого по-защитен", каза г-н Бхарара.
Доларовата стойност на въпросните субсидии е относително малка в сравнение с общите бюджети на управите, получили писмата. Например, според Министерството на правосъдието, град Ню Йорк е получил субсидия от 4.3 милиона долара през 2016 г.
Познайте какво се случи след това, почти веднага?
ФЕДЕРАЛЕН СЪДИЯ БЛОКИРА УСИЛИЯТА ДА СЕ СПРАТ ФЕДЕРАЛНИ СУБСИДИИ ЗА ГРАДОВЕТЕ-УБЕЖИЩА: Съдия в Сан Франциско миналата седмица временно блокира усилията на президента Тръмп да спре федерални средства за местни управи, които ограничават сътрудничеството си с имиграционното правоприлагане - болезнено отхвърляне на заплахите му да принуди така наречените „градове-убежища" да се подчиняват.
Според окръжния съдия Уилям Х. Орик президентът е превишил правомощията си с януарския си указ, който спира отпускането на федерални средства за имиграционните власти. Съдия Орик заяви, че тези федерални средства са отпуснати от Конгреса и само Конгресът може да поставя условия за насочването им.
Решението, което се прилага в национален мащаб, е още един съдебен неуспех за управлението на Тръмп, което сега има три имиграционни указа, спрени от федералните съдилища през първите му100 дни. Както и с решенията, с които се спират двете временни забрани за пътуване от няколко преобладаващо мюсюлмански страни, собствените думи на президента се използваха срещу самия него.
Макар че адвокатите на Министерството на правосъдието твърдят в този случай, че правителството не възнамерява да отнеме значителни средства, въпреки простия език на писмото, в което не се дава определен лимит и не се посочва кои точно федерални средства, а само се казва всички федерални средства, съдията отбеляза, че президентът и главният прокурор Джеф Сешънс предупреждават, че наказанието може да бъде много по-голямо.
„Ако е имало съмнение относно обхвата на заповедта, президентът и главният прокурор го изтриха с публичните си коментари", пише съдия Орик.
ПЪРВИТЕ 100 ДНИ НА ТРЪМП: Първите сто дни от управлението на всеки президент на Съединените щати понякога се използват за измерване на успехите и постиженията на президента във времето, когато властта и влиянието му са най-големи.
Събота, 29 април 2017 г., отбеляза първите 100 дни от президентството на Доналд Тръмп. Този важен момент е значителен, тъй като е обичай новите президенти, встъпващи в длъжност, да определят краткосрочни цели, които да бъдат постигнати през първите 100 дни от тяхното управление, а американската общественост да оцени прогреса и действията на новия президент въз основа на постиженията му в опита да придвижи страната напред по време на този период.
Терминът е изкован на 24 юли 1933 г. в обръщение по радиото на Президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт, въпреки че той се отнася за 100-дневната сесия на 73-ия Конгрес на Съединените щати между 9 март и 17 юни, а не първите 100 дни от неговото президентство.
Кандидатът Тръмп направи много обещания и декларации за това, което ще постигне през първите си 100 дни като президент. Медиите вече изобилстват с оценки за действителното му представяне, както и за рекорда от Туитър. Поне тези съобщения си ги е писал сам. За да избегнем изкушението да се ангажираме с отрицателен политически коментар, ще се въздържим от преглед на досегашния рекорд на Тръмп, но ще насочим читателите да следят отзивите в новините и сами да направят заключенията си.
ПО ДУМИТЕ НА ТРЪМП: В неотдавнашно интервю с Ройтерс Тръмп направи редица интересни и откровени коментари, включително за трудностите, свързани с работата на президента.
Изпълвайки първите си 100 дни в длъжност, Доналд Тръмп разсъждава как му се е променил животът, откакто е станал президент, и какви са предизвикателствата, пред които е изправен.
„Обичах предишния си живот", каза г-н Тръмп пред Ройтерс. „Имах толкова много неща. Това е повече работа, отколкото в предишния ми живот. Мислех, че ще бъде по-лесно."

 

John W. Kearns


Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

Тази статия ще ви предложи средствата да се захванете с нещо, което смущава повечето хора и за което никой не желае да говори, но което е изключително важна задача с морална отговорност към цялото семейство: планиране на наследството.

Днес медицинската наука е увеличила продължителността на човешкия живот така, че човек може да очаква да прекара дълго време преди смъртта си в състояние на физическа или умствена неспособност. Рядко някой просто „пада и умира“ без продължителна болест или период на неспособност, които постепенно намаляват голяма част от евентуалното наследство. Всеки един от нас би могъл да се намери един ден в такова положение, затова задължението ни не е само към самите нас, не само към съпрузите или поколението след нас, но и към възрастните около нас, които обичаме и на които можем да помогнем да се ангажират в този процес на предварително планиране. Фокусът на професионалистите, занимаващи се с планиране на имуществото и наследството - адвокати, счетоводители, застрахователи и т.н., е насочен към подсигуряването на грижите за вас и лечението ви, когато сте все още технически живи, но физически или умствено неспособни.

С големия напредък на модерната медицина за непременното продължаване на живота - понякога против цената или желанието на така наречения „пациент“, и с наличието на затстраховка вече за всички, тази тема все повече се налага като дискусионна и противоречива: дали има момент, когато науката трябва да спре да върши всичко възможно да поддържа автоматично, без мисъл и разсъждение, съществуването на тялото в болничното легло само защото това е възможно, когато у човека не е останала реална надежда за качествен или пълен със смисъл и достойнство живот?

„(На този свят) нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“ – Бенджамин Франклин. Всички ще се изправим пред неизбежното. Дължим на зависещите от нас финансово и морално да направим прехода по-поносим за тях. Докато сме способни, трябва да се заемем с планирането и подреждането на аферите си така, че най-близките ни – жената, децата, верният приятел, адвокатът – да знаят паролата към сметките ни, списъка на другите ни авоари, как да се свържат с останалите ни роднини и приятели. Човек трябва да помисли за подсигуряването на съкрушената вдовица и зависимите деца чрез някаква застраховка, както и за конкретни разпореждания за разпределението на собствеността така, че данъците да са сведени до минимум.

Основните документи, които всеки би трябвало да има: завещание, учредено приживе попечителство, пълномощно за адвоката, застраховка живот, както и здравна застраховка, така че семейството ви да не банкрутира, докато поддържа живота ви, ако нещо ви се случи. За последното също има вид застраховка, която може да си направите предварително, за да може в случай на инцидент, който ви остави неспособни, семейството ви да е финансово независимо от вашия доход да се изхранва, да изплаща ипотеката, наема, училищните такси.

Наистина трябва да имате застраховка, но внимавайте кой какво се опитва да ви продаде. Адвокатите, които вършат тази работа, обикновено специализират в областта, наречена „имуществено и наследствено планиране“ или „легализиране на завещания и наследство“, и рядко се занимават с друго извън това. Има и специализирани съдилища само за завещания и наследство. Имущественото наследство е собствеността или нетната стойност на това, което човек притежава и ще остави след смъртта си, включително веществената лична собственост като се започне от чиниите, дрехите, мебелите, бижутата, и се стигне до недвижимите имоти, колите, банковите и други финансови сметки. Ако имате бизнес, задължението да планирате занапред се увеличава още повече. Жена ви ще има ли достъп до сметките ви за бизнеса, ако не сте тук? Особено ако имате семейство и деца.

И докато днешната ни тема може да попадне под заглавието „Планиране на смъртта“ или още по-точно „Планиране за оставащите да живеят след нас, когато си отидем“, вероятно най-подходящото заглавие ще бъде „Организиране на живота ни, докато все още сме тук“, за което препоръчвам един добър източник: „Голямата книга за всичко“ от Ерик А. Дюи. Само в 44 страници тази книга ще ви помогне да организирате и запишете всички важни съставки на живота си: пароли, банкови сметки, резюме, лична история, история на заболяванията, застраховки, недвижимо имущество, превозни средства и така нататък.

ЗАВЕЩАНИЕ ИЛИ ПОПЕЧИТЕЛСТВО ПРИЖИВЕ? Завещанието разпределя авоарите ви след вашата смърт. Ако имате обаче попечителство, учредено приживе, авоарите, които сте прехвърлили в него – жилище, банкови сметки и ценни книжа, се управляват във ваша полза, докато сте живи, и се прехвърлят на наследниците ви след вашата смърт. Учредявате този контингент приживе в случай че се окажете неспособни умствено или физически да управлявате работите си, като собствеността над всичките ви авоари се прехвърля от вас лично върху попечителството. Условията му се изпълняват от посочено от вас лице, което ще има правното задължение, основано на доверие, да използва авоарите ви в най-добър ваш интерес, до момента на смъртта ви.

Има всеобщо схващане, че учреденото приживе попечителство е по-добро от завещанието, защото завещанието ще мине през специализирания съд - по-скъпа и по-продължителна процедура. Съдебната процедура се занимава с инвентаризиране и разпределяне на собствеността на човека след настъпване на смъртта му. Първо, това схващане не е непременно вярно, второ, много е лесно да се планират главните авоари така, че да се заобиколи административното разпределение. Например за женена двойка, която притежава дом, нотариалният акт може да е съставен по такъв начин, че собствеността автоматично да бъде прехвърлена на останалия жив от съпрузите „по правото на надживелия“. Проверете своите нотариални актове – това ще е като упражнение за двама ви да знаете къде се намира този ваш документ.

„Ползите от учреденото приживе попечителство се надценяват, а недостатъците на съдебната процедура за разпределяне на наследственото имущество са преувеличени“, казва Сали Хюм, възрастна адвокатка от Американската асоциация на пенсионерите, автор на книгата „Отметен списък за моето семейство: пътеводител към моята история, финансови планове и последни желания“. Тази книга е още един добър източник за планиране от две уважавани институции – Американската адвокатска колегия и Американската асоциация на пенсионерите – непартийна организация с нестопанска цел за американци над 50-годишна възраст.

„Има определени обстоятелства, при които попечителствата са подходящи, като при недвижимо имущество извън щата или семеен бизнес, който ще продължи да работи“, продължава г-жа Хюм. Иначе завещанието е достатъчно добър документ. А и всеки трябва да си има завещание. Ако имате някакви съмнения, проучете или потърсете адвокатски съвет.

НАПРАВИ-СИ-САМ? Ако решите да си напишете завещанието без адвокат като използвате формите от интернет, подсигурете се, че ще го извършите правилно. Непрофесионално изготвеното завещание може да е по-лошо от липсата на такова, защото завещанието е официален правен документ с много технически изисквания. Това е разбрала сестрата на Лиса Кинсман, когато съпругът й загинал при самолетна катастрофа само на 28-годишна възраст.

„Той написал завещанието си точно преди да замине на тази екскурзия“, която отнела живота му, каза г-ца Кинсман от Ларчмонт, Ню Йорк, „но попълнил някои неща неправилно и така всичко, което притежава, сега отиде при сестра му, вместо при жена му“. Което не било намерението на починалия вече съпруг. На вдовицата се наложило да мине през дълга съдебна процедура, за да получи онова, което е щяло да остане за нея, ако завещание изобщо не е имало.

ПЪЛНОМОЩНИ ПРИЖИВЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ: Завещанието, изготвено приживе, както и продължителното пълномощно за дългосрочни медицински грижи, се отнасят до вземане на медицински решения, но между двете има някои съществени разлики.

Завещанието приживе, в някои щати наричано „предварителни разпореждания“, обикновено се отнася до вземането на решения на смъртния одър. Това завещание ви дава възможността да заявите желанието си да не се прилагат продължаващи живота мерки, ако няма надежда за пълно възстановяване.

Продължителното пълномощно, свързано с медицинските грижи, покрива всички медицински решения и продължава за периода, през който не сте в състояние сами да вземате такива решения. Можете обаче да включите специфични провизии, които да дикутват на упълномощения как бихте желали да постъпва от ваше име.

ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО: То се издава на лице, на което имате доверие и което може да се погрижи за финансите ви. За разлика от обикновеното пълномощно, продължителното пълномощно означава, че упълномощеният може да действа даже ако изпаднете в състояние на неспособност. Това може да е същият човек, който е упълномощен за медицинските решения, но по-добре е да изберете друг, защото двете задължения предполагат различни умения.

Докато обикновеното пълномощно се занимава с въпросите на собствеността, (което може да направи и адвокатът ви), човекът, когото ще упълномощите за вземането на медицинските решения, трябва да е някой, който ще има силите да „дръпне шнура“, когато реши, че си отивате, и да се справи с опозицията на останалите близки и роднини. Това може да е съпруг, родител, най-голямото дете.

ЕТО КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ: Не е достатъчно да се изготвят тези документи и да се сложат в чекмеджето или – по-лошо – в някой недостъпен сейф. Ако банката чуе, че сте умрели, (а банките имат хора, които всеки ден четат некролозите), те имат задължението веднага да заключат сейфа ви, докато не получат заповед от съда кого да допуснат до него. Следователно не е достатъчно само да оставите този вид документи там. Би трябвало да дадете ключовете на този сейф за съхранение на някого, на когото имате доверие, който веднага да отиде там преди всички да са разбрали за смъртта ви. Иначе не оставяйте важни неща в този сейф.

Документите трябва да имат копия, които да са разпределени на различни места – при съпрузите, децата, лекарите, като оригиналите трябва да са в папката на адвоката ви. Американската асоциация на пенсионерите предлага лесни за копиране от интернет форми за предварителни разпореждания, които са определени за различните щати. Погледнете също и caringinfo.org, където се предлагат информация и формуляри.

КАКВО ДРУГО: Ето къде книгата на Ерик Дюи може да ви бъде от чудесна помощ. Освен препоръчаните правни документи, в нея има и други предложения:

Съставете си списък от пароли и всякаква друга „входна“ интернет информация. Това може да изглежда очевидно, но много хора не се сещат да го направят. Марджи Билиан, фризьорка от Роквил, Мериленд, каза следното за баща си: „на смъртния му одър той ми диктуваше пароли и ми казваше къде се намират различни неща“. Това звучи болезнено и трудно. Но бизнесът на бащата на г-ца Билиан е бил ревизиран от данъчните служби след смъртта му – това е още една причина документите да се пазят по няколко години дори и след нечия смърт.

Други неща, които заслужават да бъдат отбелязани за поколенията, може и да не са така очевидни. Например историята на заболяванията, така че деца и внуци по-късно да знаят, откъде идват алергиите им и диабетът. (Идеята да се оставя ДНК може и да не е толкова лоша – идея, която съм сигурен, че в бъдеще ще се наложи).

Направете списък и на компаниите и услугите, които автоматично теглят пари от банковите ви сметки и кредитните карти заедно с контактната информация за всяка компания, за да не продължат да теглят пари след затварянето на сметките ви. Така или иначе тази информация ще ви бъде необходима, когато ви изтече срокът на кредитната карта или ако някой неправомерно ви е влязъл в сметката и тегли пари.

Ето защо това също е важно: Един експерт разказва как децата на негов клиент затворили банковата сметка на баща си, когато той вече не можел да се грижи за собствените си афери. Това, което не знаели, е че е имало застрахователна полица за един милион долара, която е била поддържана активна само чрез автоматични тегления от същата тази сметка. Застраховката била терминирана заради неустойка в плащанията и децата загубили милиона.

Какво остава за дребните неща, които си знаете само вие, като например как работи домът ви: алармената система, поливачките, ключът за барачката в двора. Огледайте къщата си сякаш ще я давате под наем и има нужда да оставите инструкции. Така ще помогнете на онези, които ще се грижат за вас по-късно или които ще останат след вас, когато си отидете.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ЧУВСТВАТА: Най-накрая, много хора предлагат да се пишат писма до най-близките, които те ще прочетат след смъртта ви.

„Ако имах поне още едно писмо от баща ми“, сподели скърбящият възрастен син, “това би означавало толкова много за мене!“.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер