Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 37-2017

Гласът на имигранта - бр. 37-2017

Е-мейл Печат ПДФ

ДАЛИ КРАЯТ НА DACA НЕ ПОДОБРЯВА ШАНСА ЗА ЦЯЛОСТНА ИМИГРАЦИОННА РЕФОРМА? По-добрият въпрос е дали краят на Програмата за отложени действия на доведените като деца - DACA (на бълг. произнасяно ДАКА), предвещава цялостна имиграционна реформа (CIR). Както се очакваше, Президент Тръмп - под натиска на антиимиграционно настроените републикански държавници - подаде топката на Конгреса. Да, начинът, по който правните предизвикателства щяха да бъдат представени от онези републикански прокурори пред федералния съдия в Тексас, който установи, че DAPA (Програмата за родители на деца – граждани на САЩ или със зелени карти, на бълг. произнасяно ДАПА) и тези широкомащабни изпълнителни заповеди създават защитена класа (от имигранти), която не е предназначена от Конгреса, и така надвишава властта на президента - предвещава, че защитата на DACA от Министерството на правосъдието на Джеф Сешънс няма да бъде успешна. Тръмп очевидно подкрепя Мечтателите, но неговият консервативен избирателен район няма да му позволи да подкрепи „незаконна амнистия".
Тогава да го направят законно. Имахме проектозакон. Имахме чудесен генерален план за цялостна имиграционна реформа (CIR) със спонсори и подкрепа от важни лидери и от двете страни. През 2013 г. Сенатът прие най-монументалното преразглеждане на американските имиграционни закони в едно поколение, което би позволило на милионите недокументирани резиденти да имат шанс за гражданство, което би създало нова условна програма за зелени карти, би привлякло работна ръка от целия свят с рационализирана програма за временни работни визи и реформирана програма за образовани и квалифицирани работници, и което все още посвещаваше безпрецедентни ресурси за сигурността по границата между САЩ и Мексико.
Гласуването на законопроекта на Сената - S.B.744 („Закон за граничната сигурност, икономическа възможност и модернизация на имиграцията" – или BSEOIMA) бе с преобладаващи 68 на 32 гласа в Сената през 2013 г., макар че републиканското ръководство на Сената тогава - повечето от които са все още там и днес - отказа да го подкрепи. Четиринайсет републиканци прекосиха пътеката, за да гласуват с всички демократи в полза на предложението. Значително нито един демократ не гласува против, докато петнайсет сенатори демократи гласуваха против през 2007, когато усилията за цялостна имиграционна реформа се провалиха. Това гласуване в Сената от 2013 г. прехвърли отговорността за приемане на реформата върху ръководената от републиканците Камара, където проектозаконът умря. По-голямата част от двупартийната „Банда на осемте", която написа и спонсорира BSEOIMA, също все още присъства в Сената.
По онова време навлязохме подробно в S.B. 744, а сега го възбуждаме отново с надеждата, че това предложение или нещо подобно може да бъде възкресено от настоящия Конгрес. Сенатският проектозакон имаше 800 страници и доста сложен и изчерпателен текст. Не мисля, че някой ще се захване отново да преоткрива колелото.
И (изненадвам самия себе си се, като го казвам) може би само Доналд Тръмп ще успее да събере двустранната подкрепа, необходима за превръщането на CIR в закон. Това би стихнало Прогресивните.
ЦИТАТ: „Смятам, че сегашната имиграционна система прави нелегалната имиграция твърде лесна, а легалната имиграция - твърде трудна. Конгресът сега трябва да действа с чувство за неотложност." Съгласен съм изцяло с този неотдавнашен цитат, вдъхновен от края на DACA, докато не видях кой го каза: републиканският губернатор на Илинойс, Брус Раунър - друг милионер, който си купи пътя към политически партиен пост. Все още съм съгласен с тези думи. Може би надежда има.
КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ МЕЧТАТЕЛИТЕ? След официалното обявление на Белия дом все още не е ясно какво означава приключването на DACA за шест месеца. След изявлението на генералния прокурор Джеф Сешънс от 5 септември, официално приключващо програмата, процедурите бяха изяснени в меморандум, издаден от действащия секретар на Департамента на вътрешната сигурност Илейн Дюк („Меморандумът на Дюк"). Ето какво каза тя:
• За всички първоначални молби под DACA и за разрешителни за работа, получени от 5 септември, Службите за имиграция и гражданство в САЩ (USCIS) ще се произнесат поотделно за всеки отделен случай, както обикновено.
• USCIS ще отхвърли всички първоначални молби под DACA и свързаните с тях разрешения за работа, получени след 5 септември.
• За всички искания за подновяване на DACA и свързаните с тях заявки за разрешителни за работа, получени от 5 септември, USCIS ще се произнесе индивидуално за всеки отделен случай.
• За лица, чийто статут под DACA изтича между 5 септември и 5 март 2018 г., USCIS все още може да се произнесе по молбите за подновяване, но само ако те са получени до 5 октомври 2017 г.
• Ако защитата на дадено лице под DACA изтече на 6 март 2018 г. (или на дата след това) и той или тя все още не е подал заявление за подновяване, лицето ще бъде депортирано на 6 март 2018 г. (или след тази дата).
• За разрешителни за работа, които са изгубени, откраднати или унищожени, USCIS ще продължи да обработва документите за подмяна за остатъка от срока, в който те са валидни.
Това последното ни кара да се безпокоим. Какво ще стане с изтеклите защити под DACA сега, когато цялата история на отделните хора е в базите данни на USCIS? Повече за това по-късно.
ПЪТУВАНЕ ИЗВЪН СТРАНАТА („ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ"): „Предварително" е разрешението, което позволява на гражданин с висящо заявление от някакъв вид, да се върне отново в САЩ след пътуване в чужбина. Никога не препоръчваме пътуване извън страната на човек, който не присъства напълно законно в САЩ. Винаги съществува риск. Старши служители на Департамента за вътрешна сигурност заявиха, че като част от Меморандума на Дюк, имиграционните служби ще закрият всички висящи молби за предварително разрешение, свързани с програмата DACA. За предварително одобрените такива разрешения за пътуване USCIS ще спази срока на валидност. Но ако дадено лице няма предварително одобрена молба и пътува извън САЩ, длъжностните лица заявиха, че заминаването на лицето автоматично ще прекрати отложеното им действие в рамките на DACA, а Митническата и гранична защита (CBP) вероятно няма да позволи тяхното връщане в САЩ. Нищо ново в това отношение.
РИСКЪТ ЗА МЕЧТАТЕЛИТЕ: Най-малко две неща са ясни - според закона. Първо, правителството трябва да продължи да третира настоящите получатели на DACA като хора с „отложено действие", които не бива да бъдат отстранявани, освен ако не нарушат условията на програмата. Департаментът за вътрешна сигурност има свои стандартни оперативни процедури, които уточняват процеса на отменяне на конкретното одобрение под DACA. Правителството трябва да продължи да спазва собствените си насоки и да не отменя произволно отлагането на действията за дадено лице.
Второ и най-важното е това, което правителството прави с информацията, която Мечтателите са предоставили като част от молбата си - информация, която е като признание, че са влезли незаконно в страната, макар и без тяхното знание, тъй като в момента са били деца. Имиграционните служби (USCIS), които управляват DACA, трябва да изтрият цялата си информация. Защо?
Кандидатите дадоха тази информация с уверението, че няма да бъде споделена със Службите за изпълнение на имиграционните и митнически закони (ICE) или Митническите и граничните служби (CBP) - агенциите, които иначе биха били заети с депортирането им. Както посочва ръководството на USCIS, „информацията, предоставена в тази молба, е защитена от разкриване пред ICE или CBP", освен ако кандидатът не извърши престъпление или представлява заплаха за националната сигурност.
Мечтателите разкриха информация на правителството, очаквайки, че тяхната информация няма да бъде споделена. Тази информация включва не само потенциално инкриминираща информация, като дата на първоначално влизане и продължителност на престоя в САЩ, но и подробности като имената, адресите, училищната информация и номерата за социална сигурност - точно това, което трябва на властите бързо да ги открие и задържи.
Както твърди Закари Прайс от Калифорнийския правен факултет Хейстингс, използването на такава информация би представлявало измамническа клопка. Съдилищата са отхвърляли присъди на обвиняеми, които са били преследвани въз основа на действия, изявления или информация, предоставяни когато са били сигурни, че тяхното поведение няма да доведе до неблагоприятни действия. Мечтателите, изправени пред експулсиране, могат да прилагат същата логика тук, което вероятно води до правен аргумент. Липсата на тази информация би направла по-трудно - макар и не невъзможно - депортирането им. Да се позволи на правителството да използва информацията си би било - цитираме Върховния съд във водещ случай на измамна клопка – „шокиращо за универсалното чувство за справедливост".
Това е информация, която Мечтателите нямаше да дадат на правителството без такива уверения за неразкриването й. Те смятаха, че могат да се доверят на правителството. Всъщност в някои случаи адвокатите посъветваха клиентите, които смятаха да кандидатстват, да не го правят, точно защото (казаха те) не можеш да се доверяваш на правителството. Този въпрос сме обсъждали през 2012 г., когато започна DACA.
Да се позволи на правителството да използва информацията, получена чрез DACA, за да открие тези хора и да ги премахне, не само ще бъде безсърдечно нарушение на класическите американски ценности, но и ще създаде опасен прецедент. Дори ако Конгресът - някога в бъдеще - приеме законодателен еквивалент на DACA, какви са шансовете имигрантите без документи да внесат отново доверието си в правителствена база данни?
В интервю, което Президент Тръмп даде дни след встъпването си в длъжност, той каза, че гледа на програмата DACA с „голямо сърце". Седем месеца по-късно мнозина са разстроени от загубата на тази програма, която даде на хиляди американци чувството за принадлежност въпреки липсата на „документи". Но както в толкова много случаи при тази все още млада администрация, експанзивната жестокост на изпълнителната власт все още може да бъде омекотена от правомощията и мъдростта на американската правна система. И се надяваме, че прекратяването на DACA ще подтикне Конгреса към действие по цялостна имиграционна реформа.
РАЗХОДИТЕ ПО ЗАКРИВАНЕТО НА DACA: Програмата обхваща почти 800,000 младежи, някои не толкова млади, но напред в професионалната си кариера. Всички са хора, които вероятно не познават друг дом или култура. Достоверните оценки на института КАТО определиха разходите на американската икономика за загубата на тези работници на стойност над 200 милиарда долара. Работодателите крещят и лобират Конгреса, докато говорим за това.

 

John W. Kearns
Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер