Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
февруари 18
Home Консултации Правни Гласът на имигранта - бр. 2-2018

Гласът на имигранта - бр. 2-2018

Е-мейл Печат ПДФ

Съвременната политика в наши дни е постоянен процес на понижаване на стандартите, подкопаване на отдавна установени норми и разпространяване на фикции. Така наречената данъчна реформа, която премина през Конгреса, е последният разочароващ резултат от упадъка на нашето време.
Президентът Доналд Тръмп подписа закон за данъчна реформа в размер на 1.5 трлн. долара в петък преди Коледа, като използва последните си мигове в Белия дом, преди да отлети до Флорида за празниците, за да отпразнува единствената си политическа победа досега - с изключение на назначаването на федерален съдия.
Няколко кандидати за федерален съдия, които Тръмп номинира досега, бяха победени - само по себе си необичайно - в Републиканския Сенат! - или се оттеглиха, когато се установи, че преди това са направили расистки изявления или - в един от случаите - не са могли да отговорят на основни въпроси, за да покажат познаване на закона. Но политическите им връзки с Тръмп и дясно-екстремисткият им уклон бяха безупречни, така че те получиха номинациите! Да не се отклоняваме.
Тръмп също така подписа временен законопроект за разходите, за да поддържа управлението на правителството до 19 януари, когато бюджетният въпрос ще трябва да се преразгледа (без съмнение тогава с участието на демократите, настояващи за някакви действия по имиграцията) и да се осигурят средства за подобряване на противоракетната отбрана на страната. Северна Корея е проблем в наши дни, както знаете. Може да се случи по всяко време, очевидно.
Т.НАР. „НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ": Когато кажем 1.5 трилиона долара данъчно намаление или реформа, какво означава това? Както ще разгледаме по-подробно през идните седмици, това означава, че държавните приходи - по презумпция плащани от индивидуалните и корпоративните данъци, ще бъдат намалени с тази сума (изчислено на 1,5 трилиона!) през следващите десет години. Защо десет години? Е, така ги изчисли Бюджетната служба на Конгреса (CBO).
Проблемът с това намаляване на приходите е, че то ще създаде огромен бюджетен дефицит. Така че за да не ритнем топката само надолу по улицата и да прехвърлим този огромен дълг върху нашите деца и внуци, ще я подадем на по-остарелите нас. Според закона всеки закон, приет от Конгреса, трябва да бъде „неутрален по отношение на приходите", което означава, че бюджетът трябва да бъде балансиран. Досега това са данъчни намаления без покритие. Продължавайте да следите информацията, защото всичко това ще бъде преразгледано от Конгреса през следващата година, за да се търсят съответно съкращения на разходите.
Конгресът, особено ако тогава е още контролиран от републиканците, ще разглежда това, които наричаме „прерогативни програми". Това са правителствени програми, които гарантират определени ползи за дадена група или част от населението по права според федералния закон. Водещи сред федералните прерогативни програми са Социалното осигуряване и Медикеър (двете най-големи), и Медикейд (която осигурява здравните грижи за един на всеки петима души в тази страна - или на 70 милиона американци без здравна застраховка), както и програми за обезщетение при безработица и федерални програми за социални помощи, които могат да бъдат прилагани в отделните щати. Бюджетът трябва да се балансира и сега те ще го направят чрез изтърбушване на Социалното осигуряване и на Медикеър. Или поне това е планът точно сега.
От следващата година новият закон ще даде големи данъчни намаления за корпорациите и богатите американци, и по-скромно намаляване на данъците на другите семейства. Тези скромни съкращения за средните семейства изтичат през 2025 г. Тръмп продължава да представя това като победа за средната класа, настоявайки, че въпреки, че проучванията показват, че данъчното намаление е непопулярно, „цифрите ще говорят сами за себе си". Поне докато не излезе от длъжност.
Това първо основно преразглеждане на данъчните закони в страната от 1986 г. насам (когато Роналд Рейгън беше президент), може да добави 1.5 трлн. долара към държавния дълг през следващото десетилетие според Бюджетната служба на Конгреса. Републиканските лидери заявиха, че са готови да предприемат тази стъпка в стремеж да дадат тласък на икономиката. Но някои републиканци се притесняват, че тяхната партия може да се изправи срещу негативна политическа реакция без агресивна обиколка, която може би предстои, за затвърждаване на връзките с обществеността.
Републиканците твърдят, че средната класа ще се възползва от намаляването на данъците върху бизнеса под формата на повече работни места и по-високи заплати.
Демократите казват, че това няма вероятност да се случи и че данъчните съкращения са само подарък за богатите американци като Тръмп, и оставят семействата с по-ниски доходи в лоша ситуация.
Защо? Защото новият данъчен закон е лоша сделка за отделните данъкоплатци, с изключение на много богатите, и прекрасна благодат за бизнеса и корпорациите. Малките кокалчета, които се хвърлят на отделните данъкоплатци, като например малко по-ниски данъчни ставки и почти удвоени стандартни приспадания, изтичат след осем години. Премахват се личните и освобождаванията за всички зависими лица. Да, може да видите по-малко пари, взети от вашата заплата за федерален данък върху доходите, ако успеят да излязат с новите W-4 през следващата година, и може да има скромна сума, спестена от индивидуалните данъци. Но това ще продължи само до 2025 г. Огромните ползи за корпорациите и бизнеса няма да изтекат.
От следващата година семействата, които правят между $50,000 и $75,000, ще получат средно намаление на данъците от $890, според анализ на непартийния център за данъчна политика. Семействата, които правят между $100,000 и $200,000, ще получат средно намаление на данъците от $2,260, докато семействата, които правят повече от 1 милион долара, ще получат средно намаляване на данъците от близо $70,000.
Но ако данъчните намаления за индивидуалните лица ще изтекат, повечето американци - тези, които правят по-малко от $75,000 - ще видят увеличение на данъците си през 2027 г., според прогнозите на Конгреса.
Само хора с висок доход ще получат значително данъчно облекчение след 2025 г., когато предстои да изтекат почти всички от разпоредбите на плана за индивидуалния данък върху доходите.
Американците харесват данъчните облекчения. От 1980 г. повечето гласоподаватели са одобрили всяко значително намаляване на данъците, което Конгресът е разгледал. Човек би очаквал законът за намаляване на данъците на Тръмп да ​​бъде доста популярен. И въпреки всичко, това всъщност е най-широко критикуваното данъчно законодателство в съвременната американска история. Според проучванията, американците понастоящем разглеждат плана на Републиканската партия по-негативно от данъчните увеличения, направени при Бил Клинтън и Джордж Х. У. Буш.
Тази опозиция изглежда се ръководи от широко разпространеното схващане, че данъчният пакет ще бъде от полза преди всичко за богатите. Неотдавнашно проучване установи, че 61% от американците заявяват, че законът ще помогне главно на богатите, докато само 24% казват, че би било най-добре за средната класа. Това е забележителен триумф на обективната реалност над „алтернативните факти". Според Бюджетната служба на Конгреса домакинства, които печелят повече от 1 милион долара годишно, ще получат средно близо $60,000 през 2019 г. под републиканския план. Междувременно онези, които правят под $30,000, всъщност ще плащат по-високи данъци. До 2027 г. всички домакинства, които печелят по-малко от $75,000 долара, ще плащат средно повече от доходите си на чичо Сам, отколкото плащат сега.

 

John W. Kearns
Disclaimer:
The information provided in this article should not be construed as legal advice or legal opinion. While the statements contained herein reflect the opinions of the author only, and not the publication or its editors, the information provided may be a summary or compilation from other sources, who are gratefully acknowledged hereby. The contents are intended for general information purposes only, and you are urged to consult with a lawyer concerning your own situation and any specific legal questions you may have.
© Copyright John W. Kearns

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер