Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Интересно Скритата истина Политическата реклама – стари модели и нови тенденции!

Политическата реклама – стари модели и нови тенденции!

Е-мейл Печат ПДФ

lozungi1Билбордовете за всички е ясно, че са реклама, която твърде лесно, непосредствено и успешно достига до потребителите – обществото нарочено за адресат на въпросната рекламна кампания.
Някога обаче билбордовете не бяха точно реклами, а по-скоро един от многото начини за политическа пропаганда. Ако тогава рекламата е била въобще реклама, тя носеше предимно идеологически отенък и това беше нещо напълно нормално, дори се възприемаше за естествено от хората.
Както впрочем е известно, едно твърдение, когато и ако се повтори достатъчно много пъти, то се превръща в истина, дори и да носи напълно невярна информация. Това е само един от триковете, които се прилагаха от тогавашната власт в България, която произхождаше от тоталитарната същност на комунистическата идеология.
Пропагандата беше класическа – тип „гьобелсова" пропаганда. Въобще, двете политически системи - на комунизма и на фашизма са толкова близки една до друга като идеология, а и като практика, което ясно се показа в изследването на президента Желю Желев - „Фашизмът", че е неизбежно да се открият прилики в почти всяко направление, където се изследва деятелността им.
Билбордовете, които днес се използват за реклама на стоки и услуги, някога бяха предимно агиттабла – тоест – агитационни табла, на които се поместваше политико-пропагандна информация от лозунгативен тип, която не просто информираше, а на практика набиваше в главата на потребителя определен тип мислене и възприятие. Впрочем, не особено далече е и днешният тип реклама, която има за цел непременно и на всяка цена да „влезе в главата" на адресата – потребителя на стоката или услугата.
В този смисъл, рекламата като такава, като тип въздействие и модел на налагане на стереотип, представян като някакъв вид мода, не е променена особено много от онези времена.
Изработката и технологията са леко променени, защото все пак индустрията се развива и излизат нови форми на съчетаване на материали и обеми, както и нови елементи и най-вече материи, които дават по-богат арсенал от възможности за „творческа" изява!
Методологията на рекламата обаче е една и съща – търсят се възлови кръстовища и въобще динамично посещаеми обекти, където пътникопотокът е висок, за да се достигне максимално бързо, максимално директно и максимално успешно до публиката – потребителите на въпросната информация, независимо, дали тя е политическа, или просто става дума за чисто търговска реклама.
Методите са същите и днес, но посланията са други, сферата на действие е коренно различна, защото и целите са напълно различни.
Най-често, в годините на така наречения „развит социализъм" билбордовете, които, както вече уточнихме тогава се наричаха агиттабла, „рекламираха" българо-съветската дружба! Непременно трябваше да има две кръстосани знамена – на НРБ и на СССР, за да се демонстрира и най-вече, за да се внуши „братската любов" и неизменната политическа свързаност между двете държави и двата народа...!
Разбира се, темите на политическата реклама в годините на комунизма не бяха особено вариативни, защото всичко се въртеше около това, че България е комунистически рай, където всеки работи и по този начин активно допринася за благото на социализма в световен мащаб! Именно заради това, онези, които по една или друга причина не работеха, дори и временно, бяха считани за врагове на народа, защото с нищо не допринасяха за постигане на комунизма...!lozungi2
Портретната декларативност също беше твърде агресивна, защото налагаше едни и същи образи и на площада – на манифестации, а и в кабинетите. Най-често естествено се изобразяваше другарят Тодор Живков – партиен и държавен ръководител, който по този начин се налагаше почти като икона. След него непосредствено се изобразяваха и се инкарнираха в съзнанието на публиката Карл Маркс и Фридрих Енгелс – идеолозите на комунизма, Ленин, Георги Димитров, Цанко Церковски, Гаврил Генов, Васил Коларов и много други партийни функционери и идеолози, които се представяха като примери за подражание, за изучаване, за успешност въобще.
Политическата пропаганда разбира се помни и други образи, като този на вездесъщия „чичо Сам" – олицетворение на САЩ и въобще Западния свят. Нивата обаче са различни, първите образи са идеализирани и дори сакрализирани, докато „чичо Сам" е по-скоро сатиризиран, а и сатанизиран, като целта е ясна – политическо внушение и пропаганда на определен тип мислене, в определена посока и дори с определен интензитет!!!
И ако някога билбордовете, които рекламираха партията и „дружбата" с великия и неразрушимия СССР бяха по-ръбести, символизирайки развети знамена и ръбове на петолъчки, то днес отново тази „мода" се връща, когато да речем една марка цигари „си позволи" да „извади" кутията от рамката на билборда и така привлече вниманието на потребителя, дори и да не е любител на точно тази марка цигари!
Именно това е начинът, чрез нестандартен подход да се постигне успешна кампания. Някога политическата реклама разчиташе на категорична декларативност и мозъчна атака, същото се търси и днес като подход. Тоест – целите са различни до известна степен, но моделите и методите на презентация са не просто същите, а дори и съвсем същите...! Времената се менят, но някои практики си остават актуални, за добро, или за зло...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в „България" в София

Снимки без текст.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер