Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Интересно Скритата истина Как българите в Украйна станаха още повече българи

Как българите в Украйна станаха още повече българи

Е-мейл Печат ПДФ

kubrat1През 2017 г. се навършват 105 години от откриването на гроба на великия хан Кубрат – основателят на българската държавност и основател на Стара Велика България, заемала площ от Уралските планини до река Дунав, със столица Фанагория и седалище – Балтавар, днешна Полтава. Много са народите, които се смятат за потомци на хан Кубрат, такива са: българи, кримски татари, волжски татари, мордви, чуваши, кара-балкарци, курди и други.

През 2001 г. беше организиран Събор на българите в Украйна и именно тогава беше повдигнат въпроса за увековечаване паметта на хан Кубрат. През август същата година, по инициатива на Николай Габер - българин по произход, лидер на Патриотичната партия в Украйна и депутат от Върховната Рада, беше поставен и паметник, на който със златни букви е изписан Кубратовият завет: „В единението е силата".
Сега тези наши сънародници събират средства, за да издигнат мемориален комплекс на гроба на българския хан Кубрат, в Мала Перешчепина-Украйна. Помощ може да окаже всеки, който се чувства българин, като се свърже за подробности с редакцията на вестник "Роден край" – www.rodenkray.od.ua – Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. – гр. Одеса.kubrat2
В тогавашния инициативен комитет участие взеха Държавната агенция за българите в чужбина, Конгресът на българите в Украйна, Асоциацията на българските национално-културни дружества и организации в Украйна, Всеукраинският център за българска култура – гр. Одеса, Киевският център за българска култура, вестник „Роден край". Голяма помощ оказват също и Полтавската областна държавна администрация и Новосанжарската районна администрация.
След първия събор на българите в Украйна, мероприятието придоби многонационален и международен характер, защото в него участваха много родолюбци от България, Украйна, Русия, Германия, Румъния, Молдова, Чехия и други държави. Създаден беше благотворителен фонд „Наша Отчизна" и беше изработен проект на културно-исторически комплекс: „Мемориал Кана Кубрата", на мястото, където е намерено съкровището, на гроба на хана, в село Мала Перешчепина, Полтавска област – Украйна.
Проектът предвижда строителството на музей на хан Кубрат, православна църква и мемориална джамия. Всеки българин, макар и веднъж в живота си, трябва да посети гроба на хан Кубрат, защото това е свято място, твърдят нашите сънародници от дружество „Нашите хора" с председател Сергей Осадчий.
Именно Сергей ни посрещна в Юнашкия салон във Варна, където се състоя благотворителната изложба на Игор. Първото ни впечатление беше, че тези хора, тези украински българи обичат България повече от нас. С такава загриженост Сергей ни обясняваше за живота и делото на хан Кубрат, че признаваме си, в началото си мислехме, че преиграва, докато не се убедихме, че той просто обича България, ама не като нас, той я ОБИЧА истински...! Сергей Осадчий ни представи изложба, като през цялото време ни повтаряше, че хан Кубрат, за разлика от другите владетели в неговата епоха, не е завоевател, а е СЪЗИДАТЕЛ! Това стана мото на запознанството ни с този украински българин, който не просто се гордее, че е българин, но макар и на руски език, а тук там и с някоя българска дума, успя напълно да ни убеди, че е повече патриот от нас самите, които идвахме от самата столица на съвременна България.
Не само тази инициатива за мемориален комплекс имат обаче нашите сънародници в Украйна. Те издават също и вестник „Роден край" в Одеса. Издали са и една изключително приятна книжка за деца „Български народни игри за деца и възрастни", в която се разказва за царя на бухалите – Бубокан, който е на две хиляди години и на когото се покоряват всички сови по света. И дори и тук авторите свързват тази детска история с историята за хан Кубрат и Аспарух. Така се възпитават децата, така се поддържа жив патриотизма, с обучение, с възпитание и с деликатност, но и когато се налага – мека авторитарност, за да се запази българското в съзнанието на тези хора, които са и си остават българи.
„...Има в Украйна и Русия градове изградени от прабългарите. „Гардарики" – страна на хиляди градове, така наричали неговата страна Велика България". Той бил кан съзидател и покровител на всички народи, влизащи в неговата империя...". Това пише в детската книжка, която е колкото за деца, точно толкова и за възрастни.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на вестник „България" в София

Снимки: Красимир ТОДОРОВ

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер