Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Интересно Скритата истина Как Америка се оказа „проблем" в личността на един висш духовник!?

Как Америка се оказа „проблем" в личността на един висш духовник!?

Е-мейл Печат ПДФ

yosif1

Личността на Варненския и Великопреславски митрополит Йосиф е достатъчно популярна и известна у нас, а и не само у нас, по-интересно е обаче отношението на властите в онези години на комунистическа власт в България, когато той е третиран като „враг на народната власт", защото е против комунизма и налаганите от него репресии.

Ето какво пише в донесение на началника на Управление ІІІ на Държавна сигурност, полковник /не се чете/, публикувано в книгата на Георги Казанджиев: „Варненският и Преславски митрополит Йосиф", по повод владиката и неговата личност: „...Обектът е враг на народната власт. От мероприятие „Рила" /става дума за подслушване с тайни микрофони в дома – бел. на ред./ се установи че той си служи със злостен език, когато говори за социалистическия лагер и с цинизми срещу др. Хрушчов /става дума за съветския лидер по онова време – бел. на ред./. Ратува за нова война и говори с патос за Айзенхауер /става дума за американският президент генерал Дуайт Айзенхауер – бел. на ред./...". Но това не е достатъчно и „началникът" с главно „Н" продължава да твори бисери по повод личността на един достоен човек като видинския митрополит, като обяснява, как по време на пребиваването му на Запад, той се бил срещал и говорил с „лица из вражеската емиграция"...!!! И| „поради това, че обекта е враг на народната власт..., евентуалното му изпращане в САЩ и Канада, за да проучи състоянието на Българската православна епархия в тези страни, би допринесло повече вреда на страната...", твърди „началникът" от политическата полиция и нейния репресивен апарат „Държавна сигурност"...!
През 1954-1956 г. митрополит Йосиф Варненски е бил във Франция и Австрия, където се лекувал и където е бил отседнал в хотели, където ходел и се срещал с английски и американски разузнавачи. През 1958 г. е представител на БПЦ на Ламбетската конференция и това не убягва на родните политически разведки.
В разговор с архимандрит Прохор, протосингел на епархията, митрополитът споделя впечатлението си за чужбина: „...Свобода, най-важното е, че си свободен, няма страх. Тук чувстваш страх. Може да ядеш топли баници, но те е страх, какво ще стане с тебе. Хайде за нас толкова не, ама страх ме е за Църквата, това сега ме измъчва...", твърди митрополитът. За него „надеждата е само в Англия и Америка"!yosif2
Ето какво казва митрополит Йосиф при други обстоятелства, когато заявява: „...Нашите телефони са шпионирани от комунистите и всичко се подслушва. Човек трябва да внимава, какво говори по телефона. Комунистите викат, че в САЩ били подслушвани телефонните разговори на гражданите. А у нас не е ли така? ...".
Последното донесение от повече от 1240 доноси за митрополит Йосиф Варненски е някъде от началото на февруари 1988 г. Тогава той дава интервю за БТА, в което говори за религиозните свободи в България. Той се надява като най-възрастен митрополит това, което казва, да е от полза за Църквата. Въпросното интервю е прочетено и по американската правителствена радиостанция „Ей Би Си".
И всичко това се случва на един православен митрополит, властите в онези години не се свенят да дебнат и да тормозят дори и такъв човек като него, защото това е моделът на действие и начинът за „взаимодействие" . Църквата определено бърка в „добрите намерения на партията" и тя не може да се развихри и да оплячкоса цялото съзнание на хората, Църквата все пак и все още тогава успява някак да запази макар и малка частица от човешкото у хората, въпреки зверствата, на които обществото ни реагира като изпада в тотален ступор в началото на прехода от парламентарна монархия към комунистическа република от съветско-азиатски тип.
И когато един представител на Църквата, при това висш неин представител се осмелява да говори срещу, комунизма, това вече е проблем за партията, защото той олицетворява институция и говорим от името на нея, а това се чува, не само у нас, чува се ,както виждаме и извън пределите на страната. Владиците ни пътуват, те, въпреки всичко, все пак са относително по-свободни, но и повече дебнати, защото пътуванията им се основават на обучение и властите се надяват по този начин да „изнасят революция", тоест, - духовниците ни да станат рекламни лица на комунизма у нас, уви...! Оказва се, поне в повечето случаи, че духовниците ни навън казват истината и за зверствата, и за липсата на религиозна свобода, и за липсата на политически свободи и дори и за липсата на каквито и да е свободи на личността...! Така практиката да се допускат пътувания на духовници извън страната и особено на Запад, се оказва автогол за властта в България тогава.
Разбира се това е поправимо и в крайна сметка подобни пътувания са ограничени почти до максимум, като пътуват само верните на партията, онези, които се подчиняват и изпълняват поръките, които са им поставени и за подривна дейност, и за популяризиране на политическата система у нас, а това се превръща и в част от абсурдите на едно историческо време.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер