Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Интересно Скритата истина Паметник на Съветската армия и в САЩ – да, но не съвсем...!

Паметник на Съветската армия и в САЩ – да, но не съвсем...!

Е-мейл Печат ПДФ

pametnici1Все по-често се чуват гласове за това, как паметникът на Съветската армия в София не бива да се премахва. Доводите са повече от смешни: един от основните е, че видите ли, такъв паметник имало във Виена, дори в самия Берлин, че даже и в САЩ...!!!
Това налага някои обяснения и уточнения, които определено и трайно променят насажданите трудно смилаеми тези, които в болшинството си в тази посока са плиткоумни и почти напълно незащитими.
В Европа има над 4000 мемориала и паметници, посветени на Съветската армия и борбата й срещу хитлерофашизма. В тях са погребани над 2,5 милиона съветски воини, участвали в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60. Паметници и мемориали на Съветската армия има още в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, България и в... САЩ...!
Червената армия наистина е постигнала много за освобождаването на Европа от Хитлер и неговите безумни идеи за покоряване на планетата. Само че, в тези държави, или поне в повечето, Съветската армия влиза, изтласква хитлеристите и ...ИЗЛИЗА, а у нас ОСТАНА цели 45 години...! Ето заради това тук настроенията са толкова ожесточени срещу тези паметници. Ако забележите, така наречените погроми, или публичното изразяване на неприемане на тези паметници с поливането им с боя, например, се наблюдават предимно в бившите балтийски републики и у нас. Защо ли, ами защото именно тук червеният ботуш стъпи и не отстъпи, забрави да си тръгне почти половин век, а ако смятаме и настоящата хибридна война като продължение на „студената война", времевите граници придобиват нови и застрашителни измерения!
И още нещо, не е вярно, че само тук има „погроми" над паметници на Съветската армия. През януари 2017 г. прословутият паметник на съветския войник във Виена също е залят с боя!
Неотдавна немски медии направиха петиция за премахването на руските танкове Т-34 от мемориала в Берлин. "Съветски танкове като символ на отречена политика на сила нямат място в Берлин! Те трябва да се премахнат от мемориала на Съветската армия край Бранденбургската врата!" С този призив се обърнаха към германските граждани националният в. "Билд" и столичният "Берлинер цайтунг".pametnici2
Целта е да се премахнат символите на насилието – танковете. Е, у нас, в София, паметникът на Съветската армия се състои от един войник, който високо в ръката си държи автомат....! Това не е ли също толкова символ на насилие...!? Именно с този автомат почти половин век бяхме в „зоната на здрача" на азиатско-съветския комунистически измислен свят на безнадеждност и безалтернативност!
Каменният воин в Берлин е сержант Николай Иванович Масалов (1921 – 2001 г.) При щурм на райхсканцлерството на 30 април 1945 г. той съзира невръстно момиченце. С риск за собствения си живот Масалов пропълзява под град от куршуми и спасява детето от явна гибел. Това е паметникът, няма автомати, няма насилие, а при нас има оръжие, сякаш ние отдаваме почит не толкова на нашето си, на българското оръжие, което също беше на фронта и срещу хитлеристите, във втората фаза на войната, а почитаме повече съветското оръжие...! Памет и почит – ДА, но преклонение пред автомата на „братушките", които ни „освободиха" и после отново ни поробиха за цели 45 години – определено НЕ...!
Полша е лобно място на повече от 600 000 съветски воини, загинали за освобождението на страната от немския фашизъм. В Гробището-мавзолей във Варшава са погребани над 21 000 войници на Червената армия. До 2011 г. в полската столица съществува Паметник на съветско-полското братство по оръжие. Вече го няма!
Великобритания издига съветски военен мемориал в Лондон на 9 май 1999 г. в парк Джералдин Мери при Имперския военен музей в памет на 27 милиона съветски граждани, загинали във Великата отечествена война през 1941-1945 година.
Холандия и Норвегия пазят също паметници в чест на съветската победа над хитлеристка Германия. Чехия и Словакия уважават паметта на съветските воини със свои мемориали. Дори в САЩ отбелязват всяка година на 9 май Деня на победата около построения внушителен паметник от червен гранит в Западен Холивуд, в щата Калифорния. Всичко това е точно така, само едно нещо се пропуска, тук по тези места никога не е вилнял руския ботуш. Така и ние бихме тачили приноса на СССР във войната, но когато си бил безправен политически роб на една чужда държава в продължение на десетилетия, няма как да няма естествен рефлекс за самосъхранение днес, заради жертвите-мъченици от комунизма, паметта за които още пазим и ще помним...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер