Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
януари 20
Home Интересно Скритата истина Картичките от Запада връщаха Коледа на българите в комунизма

Картичките от Запада връщаха Коледа на българите в комунизма

Е-мейл Печат ПДФ

kartichki1Коледа и Нова година са празници, които винаги са били особено тържествено чествани навсякъде в християнския свят. В България обаче, тези празници се честваха частично, защото по времето на комунистическото управление на страната ни, Коледа на практика в Българя нямаше!
Религията беше съществена пречка за управлението в държавата, защото комунизмът е несъвместим с религиозните вярвания, защото самият той е такова. Проблемът е в това, че Християнството измества фокуса и комунизмът става вторичен белег на обществото, вместо да е първичен, какъвто е и замисълът на налагането на това управление у нас.
Хората обаче не забравят празника, не забравят Коледа и един от начините това да се случва са...картичките...! Много българи получават картички от чужбина, от капиталистическия свят. Тези картички създават едно неповторимо и невероятно силно усещане за Коледа, за празник и за празничен сезон въобще.
Едно обикновено семейство от София пази спомените с картички от онези времена. За тях картичките не са просто писма, те са състояние. Картичките, някои от които и „пеещи", с батерия и коледни мелодии, са нещо нечувано у нас във времената на комунизма. Те бяха истинска атракция за повечето хора, защото получаваш картичка, отваряш я и изведнъж тя светва и започва да свири..! Това си беше истинско коледно чудо, споделя Георги и Николинка от София.
Семейството получава информация за своите близки, приятели и роднини в Америка именно чрез тези картички, които не са просто едни поздравителни светещи и пеещи картички. Те са изпълнени с текст, хората описват надеждите си, настроенията си, мненията си по дадени теми, те разказват за живота си в тези картички за празниците. Така се осъществява пълноценна комуникация, от една страна се изпращат поздрави, а от друга, тези поздрави са писма, които разказват. Така хората отвъд „желязната завеса", „на изток от рая", разбират за живота на своите близки отвъд океана, в така наречения капиталистически свят, където всичко е различно от живота на изток, в сферата на съветското влияние и политическа власт.kartichki2
В картичките си, българите и близките на българи отвъд „желязната завеса" споделят всичко, но най-вече изпращат своята положителна енергия към близките си, за да ги стоплят за празниците не само чисто физически, но и емоционално.
Така семействата се обединяват символично за празника, за да бъдат едно цяло. Картичките от капиталистическия свят облагородяват празниците в комунистическа България. Георги и Николинка използват обаче въпросните картички и по още един полезен и оригинален начин. Не се явяват украса за елхата. Освен традиционните гирлянди и стъклени играчки, които в онези години са доста скъпи, защото все още няма китайски пластмасови такива, картичките допълват украсата и създават още по-силното усещане на семейна общност.
Децата пък най-много се радват на картичките. Те освен прекрасни спомени, са и играчки за тях. Музиката и светлините по тях създават неповторимото усещане за празник, такъв, какъвто той може да бъде само там, където наистина се празнува Коледа, където християнските добродетели са ценени, приети, процъфтяват и творят благоденствие сред хората.
Така тези най-обикновени признаци на празника – картичките, сами по себе си се превръщат в носители на така наречения празничен сезон, когато хората почиват, не са на работа, пътуват, или са в домовете си, при своите семейства, където подготвят празнични вечери, разговарят и заспиват щастливи, със споделени емоции, доволни от живота си.
Не така стоят нещата на изток от „желязната завеса, където няма Коледа, където се работи и на Бъдни вечер, а и на 25 декември, когато нормите са най-високи, уж заради празника, а иначе – заради това, да се измести фокусът, вниманието и нагласите на хората така, че те да не мислят за религиозния празник, да не мислят за Рождеството. Единственото, което има значение тогава е партията и нейните приоритети, сред които Коледа определено не присъства!
Така картичките от Запада, най-общо казано, се явяват идеологически дискурс на действителността, те я отменят, макар и за малко, за да създадат едно ново усещане за празник, за духовност, за съпричастност, за истинска семейна общност, основана освен на класическите родови връзки, също и на основите на Християнската цивилизация.
Украсяването на елхата, което винаги и навсякъде е било и е семейно приключение, в България във времената на комунизма беше видоизменено, прехвърлено към Нова година, дядо Коледа, беше дядо Мраз, а снежната царица, беше някаква неопределена „Снежанка", която кой знае защо, живееше със седем джуджета!
Картичките от Запада променяха действителността отвътре, те връщаха Коледа на християните и на всички, които искаха да живеят нормално!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

репродукции на автора

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер