Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Интересно Скритата истина Най-великият военен министър на Византия бил тракиец

Най-великият военен министър на Византия бил тракиец

Е-мейл Печат ПДФ

visantia1Един от най-големите военни специалисти на Византийската империя – генерал Велизарий, е роден в Сапарева баня - днес в България. Той е живял между 500 и 565 г., по времето на емблематичния император Юстиниан I Велики. По това време Сапарева баня се е наричала Германея.
За събитието черпим сведения от издигнат жертвеник в църквата „Св. Никола" в малкото градче. В градината са открити останки от укрепената част на ранно-византийската Германея – гранитни колони, постаменти, саркофаг и жертвеник с латински надпис. Намерени са и останки от бойници от източната порта, намираща се на 500 м. в посока Запад.
Големият византийски историк, автор на „Тайната история" – Прокопий Кесарийски пише за Велизарий, че е с тракийски произход и произхожда от Германея, която лежи между Тракия и Илирик. В продължение на 20 години Прокопий е личен секретар на генерала , който заема поста магистър на войната едва на 25 години.
Тази длъжност всъщност е равна днес на министър на отбраната/войната и тогава е една от най-висшите длъжности във византийската администрация.
Велизарий е един от най-великите военачалници на Източната Римска империя и един от най-известните пълководци в историята въобще. Той е основният изпълнител на амбициозния проект на византийския император Юстиниан I да завладее отново голяма част от Западната Римска империя, загубена почти век по-рано.
Една от постоянните особености на кариерата на генерал Велизарий е провеждането на военни операции в условия на частично или пълно отсъствие на помощ от страна на императора. Независимо от това обаче, благодарения на военния си гений, той постига забележителни успехи. Големият наш византолог проф. д-р Георги Бакалов умишлено поставяше пред името му званието „генерал", защото като пълководец, той непременно е имал военно звание, защото е командвал цялата византийска войска – и пехотата, и флота, и специализираните части, защото дори и тогава е имало силови спец части, които са изпълнявали специфични и в техническо, а и в чисто организационно отношение, задачи.visantia2
От ранна възраст Велизарий е войник във византийската войска, като служи в личната гвардия на император Юстин I. След смъртта му през 527 г., новият император, Юстиниан I, назначава Велизарий за командващ източната армия със задача да се справи с набезите на Сасанидското царство. Той доказва, че е способен и ефективен пълководец, побеждавайки превъзхождащата персийска армия, благодарение на способностите си.
През юни 530 г., под негово ръководство византийската армия побеждава сасанидите в битката при Дара. През 532 г., той е старшият офицер в столицата на империята Константинопол, когато избухва въстанието Ника, което едва не довежда до свалянето на Юстиниан Велики от трона. Велизарий, с помощта на военния магистър на Илирия Мунд, потушава брутално въстанието, при което, по някои сведения, загиват 30 000 души.
През 562 г. Велизарий е съден в столицата по обвинение в корупция. Обвинението вероятно е изфабрикувано и съвременните изследователи дори предполагат, че заклетият му враг и бивш секретар, Прокопий от Кесария, е бил и съдия по този процес. Велизарий е признат за виновен и е хвърлен в затвора. Император Юстиниан обаче го помилва, заповядва да бъде освободен и го връща в императорския двор под свое покровителство.
Велизарий и Юстиниан умират достойно с няколко седмици разлика във времето, през декември 565 г. Велизарий вероятно завършва живота си в своето владение Руфиниане в предградията на азиатската част на Константинопол и може би е погребан в една от двете местни църкви, вероятно „Св. Св. Петър и Павел".
Партньорство на генерал Велизарий и император Юстиниан Велики довежда до увеличаването на размерите на империята с 45%, което оставя трайни следи в историята не само на ромейската империя, но и на Балканите като цяло. А за Германея, днешна Сапарева баня, остава гордостта, че е дала на света такъв велик пълководец.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер