Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Интересно Религии Посещение на Светите места

Посещение на Светите места

Е-мейл Печат ПДФ

religionАрхимандрит Захарий казва, че "когато сме изправени пред руините на човешката любов и сме напълно разбити, можем да направим две решения: или да се обърнем към Бога с нашата болка, така че Бог да влезе в живота ни и да ни поднови, или ние да продължим да бъдем измамени от човешките ни планове и да се плъзгаме от една трагедия и безплодие на душата в друга, надявайки се, че един ден ще намерим съвършенство. "
Светът копнее за автентична любов, но изглежда е затънал в световните трагедии, на които сме свидетели всеки ден. В нашите хоризонтални и човешки отношения един с друг, това което липсва е самият Бог, трето и божествено-човешко Лице, което да очисти и изцели нашите несъвършени и разкъсани взаимоотношения. Независимо дали е съпруг, съпруга, брат и сестра или по-големи общности, истинската любов и мирът могат да бъдат намерени само чрез нашето общение с Бога. Всяка крачка към църква или манастир се брои като поклонение пред Бога. И за да направим връзка с Бога, най-доброто, което можем е да посетим Светите места, където се е родил, живял, проповядвал и умрял на кръста за спасението на човеците нашият Спасител Исус Христос.
Сведения за поклонение на Светите места намираме в Самата Библия. В Светата Библия четем, че когато Иисус Христос станал на дванайсет години, той се отправил от градчето Назарет, за да посети Иерусалим. Той отишъл там, за да вземе участие в еврейския празник Пасха и да се поклони в Светия храм на Своя Небесен Отец. С това той ни дава пример как ние, днешните християни, трябва да извършваме нашите поклоннически пътувания до Светите места в Иерусалим, Витлеем и Назарет или до Света Гора в Гърция или до различните наши манастири и църкви в България.
Още през 18 век нашите деди и прадеди предприемали поклоннически пътувания до Светите места, за да получат Божието благословение, в чест на един или друг християнски празник, но често отивали, за да изплачат своите скърби и болки и тук те намирали утеха и разрешение на техните проблеми. Исус Христос, Света Богородица и другите светци дарявали щедро своята помощ и закрила на всеки, който ги е почел с вяра и от сърце.
Аз и съпругата ми отдавна планувахме да посетим Светите места и наистина Бог ни възнагради и помогна тази наша мечта да стане действителност. И през месец ноември 2017 г. ние отпътувахме от София и от там за Тел Авив, за да посетим Светите места, където Исус Христос е живял, проповядвал, правел чудеса, бил арестуван, съден и разпънат на кръста за спасението на човечеството и на третия ден възкръснал. По-късно се възнесъл на небето и изпратил Светия Дух върху Светите апостоли. От тук те тръгнали по целия свят, за да проповядват и разпространяват християнската вяра. Светата земя е родина на християнската вяра. Тук на Светите места сякаш времето е спряло. Настоящето и миналото са обединени от нещо общо, нещо вечно, свидетелстващо за вечната Истина, еднакво необходима на хората от всички времена. Тук на Светата земя всичко е тихо и спокойно. Тук ние, поклонниците, се пренасяме мислено назад в благодатните времена, когато е живял Иисус Христос. При докосването на тези велики Светини ние се приобщаваме и усещаме Божията благодат, напояваща Светата земя и нас като извор с жива вода. Милиони поклонници от целия свят всяка година идват на поклонение на Светата земя.
Ние отпътувахме от летище София с полет на авиокомпанията ''Wizz Air'' за Тел Авив. Полетът трая два часа и половина. Пристигнахме в Тел Авив в девет и половина часа сутринта. На летището бяхме посрещнати от представител на агенцията партньор. Групата ни се състоеше от 31 човека. Имахме екскурзоводка българка еврейка, която живееше в Иерусалим. С нас беше и Филип Барух, собственикът на компанията „Бохемия", която организира екскурзии от България до различни страни по света. След това бяхме настанени в автобус и започна панорамна обиколка на Тел Авив, който е икономическият и финансов център на Израел. Посетихме Рамат Ган - кварталът на богатите; Белият град - известен квартал в Тел Авив, обявен от ЮНЕСКО за световно архитектурно наследство с десетките си сгради в стил Баухаус; съчетаващи различни течения в модерната архитектура; площад"Дизенгоф" - намиращ се в сърцето на града; площад Ицхак Рабин - мястото на убийството на експремиера на Израел. След това направихме пешеходна разходка в стария град Яфо, известен със своето антично пристанище с над 8000 годишна история. От града Яфо имахме възможност да видим Тел Авив и кварталът Неве Цедек, първият квартал на Тел Авив, построен през 1887 година.След това посетихме град Кумран, където при археологически разкопки през 1947 година са намери известните Курмански ръкописи и наричани също ''Ръкописите от Мъртво море''. Тези ръкописи днес се пазят в Музея в Израел. Кожените Ръкописи били намерени в керамични делви и са от предхристиянската епоха, а автори са били членове на еврейската секта на есеите, които били по тези места по времето на Христа. Съдържанието на Курманските ръкописи са най-старите версии на библейски текстове и тълкования върху тях. Те съдържат 400 текста и от тях 175 библейски, сред които са всички Старозаветни книги. Особено ценно е тълкованието на Книгата на пророк Исаия от втори век преди Христа, от което става ясно, че по времето на Христа, пророчеството за раждането на Спасителя на света (Исая 7-14 ) от Дева, било еднозначно с гръцкия текст в превода на Седемдесетте.
След разходката се прибрахме в хотела в Тел Авив, където имахме вечеря, на която коментирахме нашите впечатления от видяното през деня. След това се прибрахме в стаите си да почиваме, защото на другия ден трябваше да станем в 6 часа, за да се приготвим и закусим, за да можем в 7:45 всички да бъдем отново в автобуса.
През този ден трябваше да посетим Кесария, градът на израелския елит. Този античен град е бил някогашна главна база на римските власти в Юдея. След това следваше посещение на град Хайфа - най-големия град в северен Израел и третия по големина град в страната. След това посещение на Бахайските градини - шедьовър на ландшафтната архитектура, в който се намира Храмът на Баб - основателят на бахайската вяра. Деветнадесет градини тераси обкръжават храма на Баб и разкриват представите на бахаите за красота, хармония и мир. Посещение на град Ако - средновековна азиатска столица на кръстоносците и важен търговски център за венецианските, генуезките и пизански търговци. Посещение на крепостта на хоспиталиерите, символ на града и на християнската мощ, старият пазар и пристанището. След това отново се връщаме в хотела, в Тел Авив, вечеряме и се прибираме, за да съберем сили за следващия ден.
На следващия ден програмата беше: Назарет, Капернаум, Галилейското езеро - Ядренит и Тверия. Посещението на град Назарет беше много вълнуващо за мен и съпругата ми, защото знаехме от Библията, че в този град архангел Гавраил съобщил на Света Дева Мария благата вест;''А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавраил в галилейския град на име Назарет при девицата Мариям и рече и ангелът; не бой се Мариам, защото ти намери благодат у Бога; и ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще го наречеш с името Иисус... А Мариам рече на Ангела; как ще бъде това, когато аз мъж не познавам. Ангелът и отговори и рече; Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе ще се нарече Син Божий. Тогава Мариам рече: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти. И Ангелът си отиде от нея/Лука;1-26-38/.
На мястото, където е станала срещата на Ангел Гавраил и Света Дева Мария е построена църквата''Благовещение''. Ние влязохме в църквата, запалихме си свещи, помолихме се и аз мислено се опитвах да си представя срещата на Ангел Гавраил с Божията майка. Гледах това свято място и благодарях на Бога, че ми даде възможност да посетя и видя всички тези свети места, свързани с неговия живот, с живота на неговата майка и неговите ученици. След това разгледахме църквата "Свети Йосиф" - традиционно смятана за дома на Йосиф и Мария, а също и работилницата на Йосиф. Назарет е градът, където Иисус Христос е израснал и живял до 30 годишна възраст, а след това е започнал да проповядва.
След това отпътувахме за Кана Галилейска, мястото, където Спасителят за първи път проявил чудотворната си сила, като по време на сватба превърнал водата във вино. След това посетихме гръцката православна църква "Свети Георги". От там отидохме в Табха – мястото, където Иисус Христос нахранил 5000 души с две риби и пет хляба. С автобуса отпътувахме за град Капернаум – мястото, където Исус срещнал първите си ученици и родния град на апостолите Петър, Андрей, Яков, Йоан и Матей. Разгледахме останките от къщата на свети апостол Петър. Изкачихме се с автобуса на планината на блаженствата, където Исус чрез своята проповед дал Блаженствата на хората. Посетихме след това ''Църквата на блаженствата'', известна с красивите си градини и величествени гледки към Галилейското езеро.
Последната ни спирка беше Ядренит - известната кръщелна зона и мястото, където Йоан Кръстител кръстил Исус. "И в ония дни дойде Исус от Назарет Галилейски и се кръсти от Иоана в Йордан. И когато излизаше от водата веднага видя да се разтварят небесата, и Духът като гълъб да слиза върху Него. И глас биде от небесата: ти си моят възлюбен Син, в Когото е Моето Благословение.(Марк:1;9-11).
Така е станало кръщението на Господа Исуса Христа. Река Йордан е осветена от Кръщението в нея на нашия Спасител. Всички поклонници, които идват се потопяват във водата на река Йордан три пъти, за да получат Божието благословение и за здраве. И ние всички от нашата група се събухме и влязохме и се потопихме в река Йордан, за да получим божието благословение и за здраве. Йорданската вода се продава в бутилки като драгоценна светиня, но ако искате и вие може да си носите празни бутилки и да си напълните вода от река Йордан и да я пази в домовете си. С нея се поръсваме и когато я приемаме с искрена вяра и молитва, тя лекува нашите телесни и духовни болести. Водата от река Йордан остава чиста и не се променя в продължение на много години.
Много интересно беше посещението на град Витлеем. Той се намира на 18 км от Иерусалим. В миналото Витлеем е било малко и бедно селце. В него обикновено живеели пастири и земеделци. Но днес Витлеем е много известен и посещаван от милиони поклонници, защото тук над Пещерата на Рождество е построена Базиликата „Рождество Христово" и тук се намират мястото, където се е родил Иисус Христос и светите ясли, в които той е бил положен. Великолепна базилика била построена от царица Елена (майката на цар Александър) през 4-ти век. Тази базилика е единствения православен храм в Палестина, който останал неразрушен в продължение на 14 века. Пещерата, която се намира в базиликата представлява подземен храм и е осветена от множество кандила от различни християнски народи. Мястото, където се е родил Иисус Христос е отбелязано със сребърна звезда с надпис на латински: "Nie de Virgine Maria Jesus Christus natus est.1717( Тук от Дева Мария се роди Иисус Христос.1717г.) В този храм липсват скъпи икони и пищна украса и всичко е скромно и изпълнено с тишина и смирение, което те кара да почувстваш, че на това свято място се е родил Божият Син - Исус Христос.
Посещението на Гестиманската градина ни запозна с молитвата на Исус Христос преди Кръстните страдания, предателството на Юда и арестуването на Спасителя на света. В Гестиманската градина се намира също гробницата на Божията майка. Още когато била жива, Света Дева Мария пожелала когато почине, да бъде погребана в Гестиманската градина, защото там били погребани нейните родители. И когато получила от архангел Гавраил вестта за своята смърт, Божията майка помолила Исус Христос да и помогне да се види още веднъж с всички апостоли, които по това време били разпръснати по целия свят, за да проповядват Евангелието. Исус изпълнил желанието и и всички апостоли по чудесен начин били пренесени в Иерусалим с изключение на апостол Тома. Когато Божията майка починала, апостолите я пренесли от Иерусалим и я погребали в Гестиманската градина. Когато апостол Тома пристигнал, той поискал да се поклони на гроба на Божията майка. Но кагато той и всички апостоли отишли и отворили гроба и, те видели, че тялото не е там, те видели само повивките, с които тя била покрита. На третия ден тя се възнесла на небето. По-късно на мястото, където била погребана Света Дева Мария, християните построили църква и започнали да празнуват Успението и като един от 12 най-велики християнски празници.
Друго свято място, което посетихме, беше Пътят на страданията, който включва всички места, свързани със страданията на Исус Христос. Те започват от неговото арестуване в Гетсиманската градина и завършват с Разпятието му на Голгота и погребението му. За православните християни Пътят на страданията, по който минал Исус Христос със Своя тежък Кръст има свещено значение и те извървяват този път с искрена молитва и съкрушено сърце. И ние минахме по този път, спомняйки си за падането на Исус под тежестта на кръста и за неговите страдания по този път, молейки се мислено Той да ни прости всички грехове и ни помогне да заживеем според Неговите Заповеди и да ни помогне да възвърнем любовта си към близките и всички други хора, с които общуваме всеки ден. Най-накрая ние стигаме до най-святото място за всеки вярващ. Това е гробът Господен, където той е бил погребан и на третия ден възкръснал от него. Божият гроб се намира в мраморен параклис, известен като Кувуклия - център на вътрешната част на храма на Гроба Господен, където има олтар и там всеки ден се отслужва Света Божествена Литургия. По-късно е бил построен храмът "Възкресение Христово" - една велика християнска Светиня. В него са включени мястото на Разпятието му - Голгота, Светият Гроб Господен, където е станало Неговото погребение и славно Възкресение, и още много параклиси, църкви и свети места за поклонение, свързани със Страданията, Смъртта и Възкресението Господне. За да се поклоним на гроба Господен, трябваше да чакаме около два часа и половина, защото имаше много поклонници преди нас от други държави. Когато дойде редът ни, ние бяхме дълбоко развълнувани, че ще се поклоним на истинския Гроб Господен, тази най-велика Светиня, от която продължава да извира Божествената любов и да подкрепя човешката надежда. Молим се за опрощаване на нашите грехове, за нашите близки, приятели и с трепет произнасяме: Господи, бъди милостив към нас грешните. На гроба Господен има голяма метална звезда, която целуваме и тук на гроба Господен освещаваме всички малки сувенири, които сме купили за подаръци на нашите близки.
След това излизаме, получили Божията Благодат, надяващи се да имаме винаги Божията защита и закрила. Завръщаме се отново в хотела и на малка, но вълнуваща церемония получихме нашите сертификати за ханджийство.
Така завърши нашето шест дневно поклонение на Светите места, което остави незабравими чувства и преживявания, които ще запазим за цял живот. Препоръчвам на всички, които имат възможност, да посетят Светите места и да се опитат да променят живота си в името на Бога, ако до сега не са го направили.
Желая на всички наши сънародници много любов помежду ви, разбирателство и уважение, душевен мир, здраве, щастие и много успехи през новата година.

 

Свещеник Стефан Михайлов

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?