Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Анализи Отново ли ни е виновен Роналд Рейгън и сега за какво...!?

Отново ли ни е виновен Роналд Рейгън и сега за какво...!?

Е-мейл Печат ПДФ

Ronald1България днес излъчва много фалшиви тонове в отношението си по членството си в ЕС и НАТО, както и при солидарността й в общи позиции и действия на ниво общоевропейска платформа и общи мероприятия на НАТО, както и с отделни страни-членки на Алианса, с които участваме в общи активности.

Истината е, че България стана пълноправен член на международните организации, но така и не ги прие със сърцето си! Ние все симулирахме и продължаваме да симулираме и сега, все едно наистина приемаме условията, но... не съвсем, не напълно и определено – не както се очаква...!
Българите имаме особен манталитет, когато се касае за задължения. Ние все искаме да получаваме облагите от членството ни в ЕС и НАТО, но когато дойде моментът да дадем, тоест – да си изпълним задълженията, които се очакват от нас, ние се измъкваме и дори се сърдим, че искат от нас такива неща...!
Ето точно от тук започва и проблемът! Ние сме българи всички, но много от нас са „алкохолни" българи – бием се в гърдите като големи патриоти, когато сме на масата, когато викаме „Наздраве...!". Когато обаче изтрезнеем от алкохола, патриотизмът ни се изпарява, заедно с него!
Днес ние сме по-скоро формални членове на НАТО, формално участваме в общите действия. Повечето българи ликуваха, когато ни приеха в ЕС. След това обаче се появи класическият и станал вече традиционен евроскептицизъм. Ние отново искахме да получим нещо, без обаче да дадем в замяна абсолютно нищо!
Тези дни в София, на входа на Южния парк беше открит бюст-паметник на американския президент и емблематичен политик на ХХ век – Роналд Рейгън. Почти веднага, още в същия ден, или пък нощ, паметникът беше залят с червена боя...! Това не е просто неуважение, това е преди всичко – гавра...! Целта е да се демонстрира не само неуважение, а – да се покаже отношение, при това категорично негативно отношение към САЩ!
От една страна България е член на НАТО, от друга страна обаче много от хората все още сякаш ги тегли на изток, към Русия, но по-скоро към СССР. Така, разкрачени между НАТО и Русия, ние не можем, или просто не искаме да определим еднопосочна, целева и постоянна политика към общите действия и общата цел.
Българите обичат Русия и мразят Америка, но нямат нищо против, когато Америка им ремонтира нещо, или им направи път, или пък им построи някаква сграда за удобство, както стана например в Сливен, с една детска градина, която беше ремонтирана преди години...! Тогава обвиниха Америка в „инвазия"...!!! Така отново стигаме до ситуацията – съгласни сме да получаваме, но не искаме да даваме...! Именно от това противоречие се ражда омразата, което е лицемерно приемане на общите правила, но реално продължаваме да си караме по нашите си правила и това ни изнервя, а заради нервите – мразим...!
Биенето в гърдите и повтарянето на балканската мантра: „Болгар, Болгар..!", е характерно за нашите географски ширини, но това по никакъв начин не работи в полза на нас.Ronald2
Обругаването на паметници вече е традиция, проблемът обаче не е само в това! Въпросът, който се поставя е, какво бил направил Рейгън за нас, за България, че да му издигаме паметник в София...!? В случая ние отново разсъждаваме на парче, само за нас си, отделно от другите, въпреки, че сме реална част от общност...
С действията си, президентът Рейгън е направил много за всички, не само за САЩ или за когото и да е друг. Така той е спомогнал за подобряването на средата за сигурност в света, като по този начин е помогнал в частност и на нас, като част от този свят! Ето това е направил Рейгън за нас..., и за нас...!А лицемерието ни, когато коментираме личности от световна величина издава само провинциалния ни комплекс, от който не просто не можем да се излекуваме, а сами го подхранваме, за да се чувстваме значими в собствените си очи!
Предпочитаме лениво да полегнем на лявата си кълка, с тайната надежда, че това не се забелязва, че останалите са глупави и няма да обърнат внимание...! Не, няма глупаци, вече няма глупаци...и всичко се вижда, за всичко сме си виновни ние самите, а не Рейгън, Маргарет Тачър или някой друг...!
Тази наша привидност в почти всичко, което правим е толкова характерно за повечето българи...! Те са големи „мъже", но на сляпо, на тайно, на скрито, а когато ги попитат, какво конкретно искат, те веднага подвиват опашка и отстъпват мяукайки, сякаш всичко е било само една демонстрация. „...Той ли ще ми каже на мен бе, аз това по-добре го знам...", е дежурната фраза, с която повечето нашенци се припознават сами себе си...! Това е някакъв самороден „престиж", който е толкова фалшив, колкото „пълноценно" ни е и членство в НАТО, че и в ЕС...!

 

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер