Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата България Институтът на „първите дами" - PR или досадна намеса...!?

Институтът на „първите дами" - PR или досадна намеса...!?

Е-мейл Печат ПДФ

radeva1Сравнението на така наречените „първи дами" е повече от натрапващо се, особено, когато става дума за госпожа Кенеди и другарката Хрушчова, например. От една страна е елегантната „първа дама" на американския президент Джон Кенеди, а от другата страна е възпълната, простовато изглеждаща и с нелепо излъчване „първа другарка" на съветския „император" Никита Хрушчов. Първите дами обаче се различават и днес и така е например между на пръв поглед еднаквите дами на американския, френския и българския президенти. Мелания Тръмп е известна с това, че е манекенка, елегантна, обрана, въздържана. Първата дама на френския президент – Бриджит Макрон за сега според някои повече е известна с това, че е „необичайна" и като възраст, и като стил на обличане.

Нашата първа дама пък се прочу с това, че е твърде активна в социалната мрежа фейсбук. Последното изстъпление на г-жа Радева е свързано с гей-прайда, който се състоя наскоро в София.
Първо, как така „първата дама", някак „асоциативно" се присети за прайда,, който, кой знае защо, изписва с главна буква, след като това не е име на институция, а е едно улично шествие...!!!
Второ, „молитвата" й „...дано участниците се сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни, дори и само с листовки" е интересна, защото ЛГБТ-организациите от години правят такива кампании, не е нужно някой, пък бил той и „първата дама" дори, да ги подсещат!
На трето място е оценката, която „първата дама" дава: „...Думата ми не е против хомосексуалните, бисексуални, трансджендър и другите производни. А за претенцията им за различност...".
Ето от тук всъщност тръгват разминаванията с твърденията на „първата дама". Гей-хората в България наистина излизат на прайд и за да се заявят като различни, но не това е основното, основното е, че те искат да получат законното им право да имат право!
Но „първата дама" не свършва до тук: „...Никой нищо не Ви е забранил!...". Тук има един проблем, който явно „първата дама" не познава. Гей-хората са дискриминирани в България, защото, когато единият от една гей-двойка е болен, другият няма право да получава официална информация за състоянието му в болница, например. Ако недай Боже единият почине, другият няма право да получи тялото и да го погребе! Нямат право на онаследяване, нямат право на съвместни финансови обвързаности, поне не и в частта на правата на формално официализираното хетеросексуално семейство. Ако единият партньор от една гей-двойка почине внезапно, другият, дори и да е закупил цялото имущество в апартамента, няма право да го получи, в случай, че апартаментът се води на другия партньор, който е починал внезапно.
Ако двама мъже или две жени са официално в брак, по законите на някои европейски държави, как този брак се официализира тук, в България, при положение, че имаме кохезионни политики и сме реална част от Европейския съюз! Ако двама мъже са в брак в Дания, например и решат да дойдат в България на почивка, примерно, но единият, не дай Боже почине у нас, другият, какви права има спрямо брачния си партньор, при положение, че бракът им не е равносилен в България, спрямо тукашното законодателство, което на практика не признава официален брак от друго законодателство на друга държава, която също е член на Европейския съюз, както и България...!radeva2
Е, това е проява на драстична липса на права, която показва, че някой, в случая държавата ни, на практика е „забранила" нещо на едни хора, което нещо не е забранено на други хора в същото това общество и по същото време, което е проява на пряка дискриминация! Ето това не вижда г-жа „първата дама" на България...и заради това се учудва какво им е забранено на гей-хората у нас...! Но когато не знаеш нещо, редно е да попиташ, или поне да прочетеш, преди да пишеш, защото чукчата когато го питали, дали е чел, отговорил, че „чукча – писател, чукча – не читател...!"
„Всъщност, чудя се, дали Вие, апелиращите за толерантност и признание, осъзнахте поне за миг, че денят на Вашия прайд трябваше да е ден за траур, за смирение и покаяние. Защото военен загина в мирно време. И се сля с дъгата (Вашия обетован символ).... Сега е време, мисля, да сме повече българи, отколкото широко скроени космополити..." Така завършва поста си във фейсбук г-жа Радева.
Това обаче поставя допълнителни въпроси. Първо, национален траур за загиналия пилот не е обявяван и ако прайдът, който е насрочен за тази дата от повече от половин година е проведен, то по същото време имаше „празнични дни" и на други официални места, дори и институции...! А за „покаянието", е то е в църквата...! Но как така г-жата се фокусира именно върху прайда...и защо...!?
Второ, дъгата не е „обетована", а може би иска да каже „окупирана", но както и да е. Трето, всички са българи и прайдът е български, така че „напътствието", да са „повече българи" е нелепо, защото участниците не са се заявили като източнопакистанци, например...!
Това тупане в гърдите с класическото „булгар, булгар...!" в случая звучи като вагнеровата опера „Тристан и Изолда" в селското читалище на Горно Нанадолнище, да речем...!!! И четвърто, няма противоречие между „българин" и „космополит". Човек може и да е българин, и да е космополит едновременно. Има обаче противоречие между „космополит" и „тесногръд", а това не бива да се допуска, защото непременно води до дискриминиращите „толераст", еврогей" и „либераст" – контаминативни понятия, които носят отявлен реакционизъм...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер