Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата България Кулинарната традиция – съхраняване на родовата памет и бита!

Кулинарната традиция – съхраняване на родовата памет и бита!

Е-мейл Печат ПДФ

puska2Българинът, където и да се намира по света, запазва и съхранява, както и предава в наследство на поколенията, своите национални особености – бит, обичаи и кулинарни традиции. Така е и с пуската. Признавам си, че за нея чух едва в последните години.

В хасковския регион се приготвя един уникален, рядък и малко познат невероятен на вкус деликатес от свинско месо – пуска. „Пуска" се нарича пикочният мехур в този регион (а в някои села и пузка). Думичката вече е толкова рядко употребявана, че дори и продавачите на сухата пуска, казват мехур ... А по-младите дори не са я чували.
Като месен деликатес от свинско месо пуската е известна най-вече в региона между Хасково и Първомай и то не във всички села, а основно в региона на Върбица (Филево по време на социализма и от там „Филевска пуска", както е търговски популярна) – Сталево, Ябълково. Поне от този регион са най-известните пуски.
Това не означава, че и в други села не са се правели пуски. Това е изключителен месен деликатес, продължителен като процес на узряване, но пък за сметка на това позволява продуктът да се консумира чак по гроздобер – почти до приготвянето на новата партида.
Поводът за настоящата статия е събитието за награждаване на най-добрия майстор на пуски. 32-годишният Атанас Атанасов стана победител в първото издание на "Празника на пуската и студената бира" в димитровградското село Ябълково. Негово местно творение впечатли най-много журито, както с външния си вид, така и с вкусовите си качества. На второто място се класира Георги Панчев. Третото място си поделиха двама участници в конкурса - Иван Ничев и Васил Мързев. Общо участниците в надпреварата бяха 11.
Опити да се правят пуски не липсват дори и днес, при това не само на различни места в страната, но и извън страната.
Пуската се прави, като в изсушен пикочен мехур от прасе, който е предварително омекотен в топла вода за няколко часа, се поставя шарено месо, нарязано на ситно и объркано с нарязан праз-лук, подправки – кимион, черен пипер и сол. Това е оригиналната ябълковска пуска. Тя се съхранява във фризер или в дървена пепел от печката, която е изстудена, разбира се! Опитите да се направи пуска в София, например, са почти успешни. Пуската става, но вкусът е различен, защото климатът в региона на Хасково е различен от този в София. А в чужбина е още по-трудно, защото климатът много трудно може да се наподоби на този в Хасково.puska1
Въобще, българите имат традиции в консервирането на каквото и да било. Като се започне от компоти и зеленчукови консерви, та се стигне до изсушените меса, които имат още по-стародавни традиции, от времената на първите заселници-българи по днешните ни земи. Говори се, че осолено сурово месо под седлата на конете си поставяли конниците на Аспарух, като по този начин то се консервирало и ставало на нещо като днешната пастърма. Пуската е нещо като далечен отглас от тези успешни и сполучливи опити за консервиране на сурово свинско и друго месо.
Дори и по света българите предпочитат да си правят консерви, когато и където е възможно, защото така разчитат на по-чиста храна, която приемат и чиито качества са в състояние да контролират, поне в известна степен.
Пуската се е приготвяла по един и същи начин в продължение на дълги години. Традицията се предавала в семейството от поколение на поколение. Почти липсва селска къща без прасе в кочината.
Колкото майстори, толкова и методи, но най-общо пуската се приготвя от прясно свинско месо – крехката му част от бута и плешката, като се добавя от сланината на прасето или шарено месо. Съотношението е 2:1 – чисто месо, сланина. Другата особеност е, че месото след като се почисти от ципи се реже на едри късове – 3 до 5 см. Слагат се почти 40 грама сол на килограм месо, защото солта е естествен консервант.
Допълнителните подправки определят и региона и особеностите на конкретната пуска: за тази от Ябълково е типично да се добави праз лук, за Филевската – пък сладък червен пипер. На други места добавят или лют червен пипер, или 1 люто чушле на кг месо. Някои слагат и по малко чубрица или риган - не повече от 2-3 гр. на кг. месо.
Цената варира средно около 20 лв./кг., което е напълно нормална цена за такъв местен и екологично чист, тоест био-продукт! А славата на пуската вече е разнесена по света, защото онези, които са отраснали с този деликатес, го „носят" със себе си, където и да се преселват...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер