Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Седмицата България Слово на Проф. Лозан Митев за Левски

Слово на Проф. Лозан Митев за Левски

Е-мейл Печат ПДФ

mitevСлово на председателя на Общото събрание на НСА „Васил Левски" - проф. Лозан Митев, по повод честванията на 180 години от рождението на Апостола за свободата - Васил Левски.

Едно от най-забележителните явления в Българската история от 19 век насам е появата и утвърждаването личността на Васил Левски в нашето общество като израз и символ на нашето национално съзнание по един неповторим и непостижим начин за която и да било личност от нашия народ през тази епоха. Идвайки на този свят в едно смутно време разтърсващо цяла Европа - от една страна с благородните и хуманни идеи на Просвещението, а от друга със злокобните политически страсти за световно господство насаждащи в света деспотия и неправди, раждането на Левски сякаш символизира възраждането на Българската народност между тези две измерения определили създаването ни като нация и модерна държава.

Това, което може да обясни неговото място в националното ни съзнание и изграждането му като символ на нашия народ, е всъщност неговия живот и мисия посветени изцяло на търсенето на идея, организация и механизъм, чрез който България да се възроди като достойна държава със собствена самоличност, свобода и независимост за да бъде естественото социално пространство за самостоятелното развитие и благоденствие, за бъдещето на нашия народ.

Възраждането на днешната България следва мъките и страданията на нашите предци, които под бича на дискриминацията, липсата на достойнство, липсата на пълноценно образование, материално благополучие и самостоятелно социално устройство трябваше да намерят сили за да се преборят срещу плановете за нашата асимилация и приобщаване към могъщите империи от онази епоха, което ни вещаеше не само заличаване като самостоятелна нация, но и унищожаване на нашата културна история, традиции и самоличност.

Истината е, че тогава малцина имаха тези сили да превъзмогнат ограниченията и принудителната изостаналост за да се превърнат в народни дейци и водачи, които да отдадат живота си в служба на идеята за Българската нация. А сред тях, само един – Васил Левски успя да изгради не само блестящо прозрение сравнимо единствено с най-светлите умове на епохата за осъществяване на национална и социална революция за сътворението на държава от нов тип – Чиста и Свята Република.

Левски, без школовката на университети и политически принципи, без финансова подкрепа на корпорации и задкулисия, се превърна в един от най-мащабните ръководители на Българския народ изграждайки единен социален механизъм за опазване и утвърждаване на нашата нация: Вътрешната революционна организация – един прототип да обществено устройство, което поставя на първо място отказа от постоянното робуване на чужди влияния, издигане принципа на самостоятелността и утвърждаване народното единство и взаимопомощ за напредъка на социалните дела в България.

Неговите идеи и усилия, завършили трагично с личната му саможертва, всъщност са непреходното, което той ни остави. Това, което представлява голямото послание и мисия на неговия живот и дело. Неговите идеи и до днес са отправени към нас-неговите наследници. Именно идеите и постигнатото от Васил Левски се превърна в крайъгълен камък за изграждане нравствения и социален интегритет на Българската нация, след като тя бе политически създадена на дипломатическата маса.

Стана ясно, че създаването на нова държава, без изградена нация е невъзможно и именно за това изградената идеология на Апостола чрез формулировката на просветления национализъм основан на издигане независимостта и достойнството на държава и народ, признание и уважение към другите народи и държави надскачаше рамките на мрачния шовинизъм от 19 век. Неговата просветлена демокрация – основана на святост, справедливост и принципност на законите, неговата държавническа идея – основана на собствено извоюваната свобода и суверенитет се превърнаха в спойката и имунитета на Българската държава и нация в смутните години на нейното утвърждаване на Европейската сцена през целия 20 век.

Няма личност на света, която да отрече тези първооснови на всяко общество и за това, когато Левски с душевността и словото на нашия народ очертаваше ценностите на бъдеща България, те сякаш естествено се втъкаваха в сърцата на неопорочените хора и се превърнаха в завет за нашето бъдеще.

Но с ерозията на нравите и ценностите през последните десетилетия, идеалите и делото на Левски постепенно се превръщаха в едно ритуално честване, от което духа, общението с Апостола, възпитателната сила на неговото слово постепенно се отдалечаваха и изкореняваха от съзнанието на последните поколения Българи, които все по-трудно могат да прозрат великото в неговите идеи и дело и да намерят извор за изграждане на личностния си морал и социална култура. Ето защо днешния ден е само повод за едно поредно връщане и преоткриване на Апостола за да открием и втъкаем в съзнанието и сърцата си частичка от неговото послание и мисия за да бъдем негови достойни наследници.

Левски е и си остава наш съдник пред съвестта и духа ни, стига да имаме силата да се съизмерваме с неговия свят, с неговите идеи и с неговите дела. Ако не можем, то тогава несправедливия гнет и нещастията на нашия свят ще ни превръщат в роби на собственото ни съществуване – това робство, което всъщност беше истинската тирания срещу която той се бореше. Роден в условията на едно духовно и икономическо робство, Левски цял живот късаше оковите на игото чрез духа на Свободата и обичта към Отечеството. Днес, в света на свободата, икономическия и технологичен напредък, ние все повече придобиваме духа на примирение, безразличие и безучастност към собствената ни съдба и бъдеще, защото не осмисляме или не можем да изпълним заветите на Апостола – да изграждаме и опазваме собствения си народ и собствената ни държава.

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер