Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
февруари 17
Home Седмицата България Пейо Яворов – литературната емблема на България

Пейо Яворов – литературната емблема на България

Е-мейл Печат ПДФ

iavorov1Пейо Яворов е една от литературните емблеми на България. Името му е синоним на поезия, на драматична, дълбока, истинска, всепроникваща и всепокоряваща поезия.

Едно небрежно търсене из централните софийски гробища ни отведе случайно до гроба на Яворов. Той е повече от скромен – един обикновен гранитен кръст, на който е неговият портрет, имената и годините на раждане и на смърт. Това е..., това е гробът на великия Яворов, на поета, който няма българин, който да не е чувал поне. В близост до него се издигат почти гробници на напълно неизвестни, дори бихме се осмелили да кажем „ненужни" хора, чиито паметници се издигат на метри, образувайки шикозни арки, цели дворци, пантеони и траурни комплекси са издигнати от някои. Има гробове, над които са изградени замъци за няколко десетки хиляди евро....! А Яворов скромно почива под едни храст, гробът му е непретенциозен, някак си нежен, раним дори..., като поезията му – целият е обрасъл с момини сълзи, но е почистен, поддържан е, отличава се със своята изящна семплост и ненатрапваща се обикновеност.
Яворов умира през 1914 г., всъщност, той се самоубива, огорчен от слуховете, а и разследването срещу него за смъртта на любимата му Лора. Яворов всъщност намира утеха в смъртта, която постоянно го преследва и накрая го застига, но тя е искана, очаквана и желана, търсена е и е намерена.
Съвършено случайно попадаме в град Чирпан. Това е малко градче, което се намира почти в сърцето на Тракия, в Южна България. Юнско пладне е, неделя, преди минути е пекло ярко слънце, а сега вали и е хладно. Виждаме табела за родната къща на Яворов...! Странно, дори не знаем, поне някои от нас, че Яворов е именно от Чирпан...!iavorov2
Тръгваме да я търсим. Вървим покрай изоставен от социализма още строеж на поредния „културен дом", друга, но красива сграда, която днес е банка, малко кафене, в което са седнали един мъж и на друга маса мъж и жена. Питаме за къщата на Яворов, вървим нагоре, покрай хотела, здравната служба и наляво нагоре по улицата достигаме до къщата, която е турска оказва се - с ниски тавани и която не се вижда от зеленина и дървета. Преди това си купуваме сладолед, налага се да влезем с него в двора на дома на поета, а там вече е стартирала беседа на уредника на музея на къщата на Яворов – оказва се, че той е директор на къщата-музей и председател на фондация „Яворов" – Тодор Иванов. Докато дояждаме сладоледа си, беседата върви и постепенно сладоледът отстъпва място на интереса ни към Яворов.
Рядко се случва да се заплесваме по беседи, още повече в началото на лятото, в някакъв си там литературен музей! Да, Яворов, поет, хубави стихове, „Арменци", май друго не помним от него, но...лято е, какъв ти тук Яворов...!
Това обаче, което ни плени, което ни накара да си забравим сладоледите, е именно беседата на Тодор Иванов. Докато говори, той преживява темата, включва и нас, има персонален подход към всеки един. Облегнат на стената на стаята на великия ни поет, Иванов разказва неуморно може би повече от час, времето минава неусетно, навън вали, сменят се дъжд и слънце почти на всеки десетина минути, а ние не обръщаме внимание, на сухо сме под стрехата на къщата на поета и сме се отдали на пътешествие във времето...! Тодор Иванов играе, той жестикулира, имитира, цитира, той е и самият Яворов на моменти...!
Сред нас е едно малко, десет-годишно момче от Пловдив – Борис, млад поет. Нашият домакин в къщата-музей е запознат със заниманието на младежа и докато разказва, го прави съпричастен на преживяването. Детето се превръща в малкия Яворов, който също пише от дете, малкият Борис се превъплъщава в малкия Пейо от Чирпан...! Това е магията, която създава Тодор Иванов, включи и нас, по своя си начин, толкова беше убедителен, че чувахме дори тракането на телеграфическия апарат на Яворов от гарата в село Скобелево! А малкият Борис за около час се превърна в Яворов, дори получи покана да участва в конкурса за млади поети, който се провежда на името на поета...!
Малкият Борис, за който знаем само, че е поет и че е от Пловдив, някога може би ще стане новият ни Яворов, но той ще стане такъв и заради Тодор Иванов – директорът на къщата-музей в Чирпан...!
Лято е, юни е, топло е, неделя е, Чирпан е едно забравено от света градче, което някога беше оживено, заради пътя за морето, днес магистралата „надменно" минава на „почетно" разстояние от града, а той спи, изоставен и забравен. И в това градче един българин намира сили, намира желание, намира хъс да ни върне във времето, буквално да ни транслира, за да станем съвременници на Пейо Яворов, това е не просто изкуство, това е любов, този човек не просто си обича работата, той живее за и със нея и заради това трябва да бъде поощрен, не само със статия в някоя медия...!
Този човек, който е един истински съвременен будител, обича къщата-музей на поета, той я познава, той я обожава, но Яворов е в сърцето му, което тупти за него. И заради това малкият Борис от Пловдив, а и ние, се прибрахме, кой в София, кой в Пловдив, и отворихме веднага търсачките в интернет, за да прочетем още нещо за поета Яворов. А усещането ни за открит урок по патриотизъм, без да ни е натрапено нещо, без да ни е досадено, без да сме се отегчили, създава у нас чувството за една приятна, пълноценна лекота, че сме научили нещо, че сме оставили едни дребни пари за една велика идея – да съхраним едно място, в което се пътува във времето...!!!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

Снимки: Добромир Георгиев

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер