Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата България Президентът вероятно няма да наложи вето и върху Закона за съдебната власт

Президентът вероятно няма да наложи вето и върху Закона за съдебната власт

Е-мейл Печат ПДФ


Освен това текстовете, одобрени от парламента, разширяват възможностите за отстраняване на магистратите. Висшият съдебен съвет ще бъде задължен да отстранява всеки съдия, срещу когото е повдигнато обвинение, независимо дали става въпрос за престъпление по служба (както е досега) или за обвинение в друго тежко умишлено престъпление.
"Подобно отстраняване от длъжност няма да подлежи на преценка от страна на назначаващия орган или на последващ съдебен контрол", коментираха след приемането на текстовете пет партии, които поискаха от президента да наложи вето върху ЗСВ.
Според тях така се нарушават принципите на правовата държава и на независимост на съдебната власт, както и върховенството на конституцията.
Те изтъкнаха още, че с приетия закон се ограничават конституционни права на българските магистрати – свободата на сдружаване (със забраната да членуват в други организации на юристи), както и свободата на мнение (с изискването за деклариране на членство в професионални магистратски организации), което ще е основание за репресии към неудобните съдии.
"Тези законови положения противоречат не само на конституцията, но и на редица международни актове и стандарти. Те могат да са причина за осъдителни решения за България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург", напомниха тогава от извънпарламентарната опозиция.
Държавният глава обаче очевидно няма да се съобрази с настояванията и ще подпише закона.
Текстовете не бяха оспорени и от опозиционната БСП. В края на миналата седмица от думите на лидера на левицата Корнелия Нинова се разбра, че партията й няма да сезира КС за приетите промени в съдебните закони.
Тя оповести, че социалистите обмисляли да се обърнат към конституционните съдии заради Закона за опазване на околната среда.
Отново по неофициална информация на Mediapool това е единственият нормативен акт от ударно приетите накрая на пленарната сесия, който президентът обмисля дали да върне на парламента.

 


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер