Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата България След Роналд Рейгън, Бил Клинтън също „пострада" в София...!!!

След Роналд Рейгън, Бил Клинтън също „пострада" в София...!!!

Е-мейл Печат ПДФ

clinton2Неотдавна в. „България" отбеляза откриването на паметник на американския президент Роналд Рейгън в София, в Южния парк. Той беше залят с червена боя, като по този начин някой, който не одобрява присъствието на такъв паметник в София, изрази мнението си. Сега същият паметник отново беше зацапан с монтажна пяна и бяла боя. Обяснението: понеже алеята носела името на южноамерикански лидери, пък Рейгън едва ли не се бил „натрапил" там, като дори и алеята „приела" неговото име...!

Питаме се, как е възможно един чисто архитектурно-географски признак да оказва такова значимо влияние върху разбирането за геополитика и световен ред...!? Та нима президентът Рейгън е по-малко значим като политически лидер и фигура от световно значение от един лидер от Парагвай, например, или - от Боливия...!?
Но не толкова за Рейгън е настоящата тема, макар, че е важна и е актуална, тя обаче дава повод и за още една посока на мислене. Става дума за плакати със снимки от посещението на президента Бил Клинтън в София.
В 21.40 часа на 21.11.1999 г. самолетът на американския президент Бил Клинтън "Air Force 1" кацна на летище София. Официалните лица за посрещането, начело с българския държавен глава Петър Стоянов, излязоха на пистата. След като слезе от самолета, Бил Клинтън разговаря няколко минути около очакващата го лимузина с българския си колега Петър Стоянов, след което изненадващо дойде да поздрави лично всеки от очакващите го журналисти. Това неочаквано нарушение на протокола беше посрещнато с възторг от представителите на медиите.
Президентът на САЩ оказа уважение не само на журналистите, но и на всички българи, като ги поздрави, като дори се сля с тях. Една от точките, където това стана, беше подлезът между Министерския съвет и Президентството в София. Тук Клинтън си купи фолклорни сувенири от магазините и се разходи да разгледа археологическите разкопки в района, които тогава все още бяха твърде семпли.
И именно поради тази причина, че на това място Бил Клинтън е осъществил най-прекия си контакт с обикновените хора на България, днес там има витрина, в която са залепени плакати със снимки от събитието. Впечатление обаче прави, че някой и тук се е подразнил от присъствието на американски президент в София и витрината е оплюта, като по този начин засъхналите следи от това обругаване придават една доста просташка визия на мястото и на въпросния исторически кът, не като такъв разбира се...!
Разбираме, че това е политическа пропаганда, че това е начин, макар и не особено сполучлив, да се демонстрира отношение, при това напълно негативно, дори крайно негативно отношение. Но някак не е прилично... Всяко обругаване на паметник е проява на лош вкус, но когато това се пренесе като действие и на други места, на които няма паметник, а само паметни снимки, това вече граничи с твърде лошо възпитание, или направо – с липсата на такова, каквото и да било...!clinton1
Проблемът не е в това, че е оплюта витрина със снимки на американски президент, става дума за гражданско поведение, което е просташко. Когато не харесваш американски президент, бил той Рейгън, Клинтън, Тръмп или някой друг, това е въпрос на личен избор и никой, или поне никой не се интересува от подобен личен избор. Демонстрацията е излишна, защото оплюването на витрина или заливането с боя на паметник не решава проблем, а просто говори за лабилни нерви...!
Какво като алея в Южния парк в София носи името на американски президент, който остави трайна диря в историята на света в едно наистина твърде динамично и рисково време...!? Какво толкова ще стане, ако кръстим една алея на негово име..!? С какво това ще попречи на нечий мозък, съзнание, съвест, морал...!?
Защо непременно трябва да обругаем един паметник, само и само да предизвикаме обществен дебат, нима не е достатъчно темата да се дискутира цивилизовано, в дискусионни студия, медии и на форуми, вместо да се търси неизменният скандал...!?
Така първо беше заявено отношение, а сега се заявява направо и намерение, паметникът на Рейгън, да не бъде оставен „на мира"...! Защо, кому и какво е направил Рейгън, че е заслужил такова отношение от нас българите...!? Понякога се твърди, че понеже именно нищо не е направил за нас, с какво пък е заслужил тази чест да има негов паметник и името му да бъде носено от алея в парк...!?
Всъщност, защо винаги съдим, преди да се информираме, това не е ясно...!? Но не бива да се изолираме от света, в който живеем, а този свят, до голяма степен е продукт на действията и на този американски президент. Усилията му за намаляване на въоръжаването и емблематичните му преговори с лидера на СССР Михаил Горбачов са достатъчни поводи, заради успехите на дипломатическия фронт, заради които именно Рейгън е заслужил не просто свое почетно място в историята на САЩ, но и в историята на Европа и на съвременния свят, светът, който днес и ние обитаваме.
Ето заради това той е заслужил паметник в Южния парк и не е заслужил да бъде обругаван! А колкото до витрината със снимки на Бил Клинтън, едва ли храчките по нея могат да се обяснят с предпочитанията към настоящия президент, против тези за неговия опонент на изборите – съпругата на Бил Клинтън – Хилари! Не, нивото е доста по-ниско, то е въпрос, както казахме вече, повече на възпитание и по-малко – на политически убеждения...!

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер