Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Седмицата България Уважиха български емигрант в САЩ с военни почести

Уважиха български емигрант в САЩ с военни почести

Е-мейл Печат ПДФ

krushkin1Паметна плоча в чест на гвардейския музикант и емигрантски капелмайстор - маестро Стойо Крушкин от софийското село Бистрица беше открита и осветена на фасадата на дома, който той издига в София за неговите наследници. Събитието се състоя по случай отбелязването на 135 г. от рождението и 60 г. от кончината на бележития българин.
Трябва да помним такива българи и трябва да тачим паметта им, каза на церемонията по откриването доц. д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет на София по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости". Плочата беше открита от кмета на Бистрица Николай Гюров. На празника присъстваха още представители на Военноисторическата комисия, близки и родственици на Стойо Крушкин. С почетен гвардейски караул и военен оркестър паметта на маестрото беше почетена подобаващо, така, както обеща и го изпълни командирът на Националната гвардейска част – бригаден генерал Илко Йорданов!
Заместник-кметът Чобанов обяви, че през пролетта ще бъде открита изложба в музея за история на София, в памет на Стойо Крушкин. Предстои и специална вечер, посветена на маестрото, която ще бъде организирана в читалището на Бистрица, с активното съдействие на кметството.
Щастлива съм, че след толкова години паметта за моя дядо е възстановена, защото до днес само семейството ни и малък кръг от хора около нас знаеха за него и за това, което той е творил и постигнал. Неотдавна някой ме попита, защо правим тази плоча, защо издигаме един вид паметник на този човек, след като не е чак толкова известен, сподели специално пред вестник „Българска армия" внучката на Стойо – Николинка.
Стойо Крушкин е потомък на сподвижник на Васил Левски-Никола Крушкин-Чолака, наричан „шопският апостол", участвал е в Балканската война като гвардейски музикант, получил е няколко награди от двама български царе – Фердинанд І и Борис ІІІ, някои от които лично, в Двореца в София, има няколко военни отличия, оставил е името си като основател на оркестър в САЩ – „Bulgarian Balkan Band", тръгнал от Стилтън, Пенсилвания и прославил българската музика /...а и кухня, защото отваря и български ресторант в Санта Ана, Калифорния/, зад океана..., разказва наследницата на маестрото...!
Това вероятно наистина не е чак толкова много, но за нас е достатъчно, за да се почувстваме длъжни да отбележим годишнината и да се опитаме поне да възродим обществената памет за един забравен, но достоен българин, който по нашите измерения е допринесъл с нещо, макар и може би не чак толкова много, но все пак - за родината ни, каза още внучката на Крушкин!krushkin2
По думите й, през годините тя и семейството й никога не са се срамували от своя предшественик, въпреки, че той е бил емигрант.
През първото десетилетие на ХХ в. започнала вълна на масова емиграция от целия Балкански полуостров към Америка. По този повод Стойо решил да си опита късмета. Подготвил се за пътуване до Шербур, където трябвало да се качи на легендарния кораб "Титаник", за да отпътува към новия свят.
Стойо Крушкин заминал с надеждата, че ще стигне до Америка, но не предполагал, че късметът му щял да го спаси от сигурна гибел. По пътя влакът се забавил. Стойо бил принуден да се върне в България, защото нямало никакви шансове да стигне в Шербур и да се качи на "Титаник".
Нататък историята е известна на всички, на 14 април 1912 г. в 2,20 часа след полунощ "Титаник" потънал след сблъсък с ледена планина по северния океански рейс. Ледът отворил цепнатина с дължина сто метра, която буквално "задраскала" богохулния надпис, че и Господ не можел да потопи този кораб. Спасили се само седемстотин и пет души от общо2800 пътници и екипаж. На дъното останали 29 торбички с диаманти на обща стойност 300 милиарда долара и скъпоценният камък на Мария Антоанета.
При новината за корабокрушението, съпругата на Стойо Крушкин, който все още пътувал обратно към България, започнала приготовление за погребение.
Билетът на Стойо за "Титаник" бил от най-евтините и поради това каютата му следвало да бъде най-дълбоко в кораба, от където както е известно никой не можел да се спаси.
Няколко дена по-късно Стойо Иванов Крушкин се върнал щастливо в България.
Ние винаги сме вярвали, че Стойо е един честен и работлив човек и макар моят баща - майор от запаса Георги Иванов - синът на Стойо, да беше ветеран от Втората световна война, ние не само никога не сме ползвали привилегии от това, но дори и сме търпели известни неудобства заради името на Стойо, когато да си емигрант в САЩ беше едва ли не порок. Въпреки това днес той е реабилитиран в очите на историята и това за нас е достатъчно ценно, посочи още внучката на Стойо Крушкин – Николинка, която разказа, че баща й е уволнен от армията през 1948 г. като ДКВ-офицер /до края на войната/, и заради родителя му, който е бил емигрант в Америка, но той е останал верен на своя род и никога не се е отрекъл от своя баща-маестро Стойо Крушкин!
Стойо Крушкин е награждаван с редица отличия. За „добро поведение, знание на службата и старание към музикантското изкуство" е произведен в звание „ефрейтор" ( 8 апр. 1900 г.), „мл. унтер-офицер" ( 14 февр. 1901 г.) и повишен в разряд (1 май 1901 г.).
В периода 1902-1904 г. той проявява „усърдие и успех в музикантското изкуство, акуратност по службата и добро поведение" за което получава повишение в заплатата, а от януари 1906 г. е произведен в звание „старши унтер-офицер".
За отлична служба по време на военните действия, Негово Царско Височество престолонаследника Княз Борис Търновски го награждава със сребърен медал „За заслуга" на военна лента.
Със заповед 166/1914 г. по Кавалерията е награден със знака за 10-годишна непрекъсната и полезна служба.
За виртуозност при концерт в Двореца в София, Стойо получава лично от цар Фердинанд І нож с кания.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в-к „България" в София

Снимки: Красимир Тодоров

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер