Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата България Черешовото топче – символ на Освобождението и артилерията

Черешовото топче – символ на Освобождението и артилерията

Е-мейл Печат ПДФ

topche1Когато нашите прадеди започват да подготвят Априлското въстание, те са били достатъчно грамотни хора, защото много от тях са учили и във военни училища, знаели са, че е необходима артилерия. По това време османската армия има много и качествени оръжия. Заради това нашите прадеди са искали да създадат оръдие. В бързината си те са направили черешовото топче. То се е правело от черешово дърво, което се отрязвало и от дънера се правело оръдието. Имали са идея дори да се излеят и бронзови оръдия от същия калибор и същата система. Това разказа полковник от запаса Марин Казаков - председател на родолюбив комитет „Крум Страшни" при Гарнизонен военен клуб – Шумен.
Родолюбив комитет за исторически възстановки „Крум Страшни" се опитва да прави частични възстановки по определени критерии и детайли, особено когато се провеждат стрелби на близкия артилерийски стрелкови полигон „Марково". Именно тук курсантите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС" при Националния военен университет „Васил Левски" във Велико Търново, който е разположен в Шумен, провеждат своите полеви занятия и демонстративни стрелби с различни видове и типове въоръжения и оръдия.
Последните стрелби на „Марково" стартираха именно с „прадядото" на съвременните оръдия – черешовото топче. Първо Боримечката, който се играеше от полковник от запаса Казаков "предупреди", че топчето ще гърми, а след това, колкото и да бяха учудени всички, то гръмна, при това гръмна доста оглушително и не само това, ами порази мишената, която беше предвидена за него, с абсолютна точност.topche2
Първо, оказва се, че черешовото топче е по-здраво, а и в онези години е имало много черешови дървета. Има такива топчета и от други дървета, но черешата е права, а стволът й е здрав, което я прави най-предпочитана за производството на такива оръдия, смята полковник от запаса Марин Казаков.
Най-много са топчетата от черешово дърво, защото то се е поддавало най-лесно на обработка. Някои от тях, както пише Иван Вазов, са били облицовани от вътре с елементи от казаните за гюлово масло. Така се е образувала цев, която при изстрел да не прогори дървото. Вземали са също от теглилките така наречените кантар-топузи – тежестите и други по-дребни железа, които са поставяни вътре, за дза има по-голямо поражение при изстрел и попадение спрямо позиц;ия на евентуалния враг.
Когато османците идват да се бият с нашите възстанници, те са гледали куршумите, дали са остри – тоест – фабрични, или са оловни топчета, каквито са били нашите. По време на Априлското въстание има нужда от много оръжия, което се компенсира с направата именно на черешовото топче.
Черешовите топчета имат главно психологически ефект. Когато са били произвеждани, при употреба са видели, че се пукат и са ги стегнали със железни обръчи, като бъчвите. Очаквали са черешовите топчета да произведат поне по един изстрел, за втори са можели само да си мечтаят.
По време на вестанието е имало много хора, които вече са били служили в чужди армии и са знаели, че това оръдие не може да се ползва дълго, тоест, ако поне веднъж гръмне и порази цел, това е било максимумът, който се е очаквал от него. Целта е била да се симулира истинска артилерийска атака, която да окаже психологическо въздействие на османския противник.
Ние сме се заели да изследваме, изучаваме и популяризираме бойната слава на Българската армия в един много широк диапазон – от хан Кубрат, до Първата световна война, обяснява полковник от запаса Казаков. Най-често хората от родолюбив комитет „Крум Страшни" пресъздават битките и действията на хан Крум, който е патрон на тяхната организация. Освен това те имат и народни носии - хайдушко облекло, с които участват, когато ги канят и когато пресъздават дадена сцена от историята.
Част от въоръжението им е напълно автентично. Ножовете, с които е запасан полковник от запаса Казаков са истински – единият е така наречената кавказка кама, която е за красота. Един от ножовете в пояса на полковника е на 180 г. Когато майсторът те погледне, той ти гледа ръката и прави дръжката точно по ръката твърди полковникът от родолюбив комитет „Крум Страшни".

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

Снимки: Красимир Тодоров

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер