Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Седмицата България Ще се търси начин отпадналите от училище деца да се издирват и в ЕС

Ще се търси начин отпадналите от училище деца да се издирват и в ЕС

Е-мейл Печат ПДФ

Създаването на механизъм, който да проследява, дали отпадналите от образователната система на дадена държава деца, ходят на училище в друга страна от Европейския съюз, ще предложи България по време на председателството на ЕС. Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на посещение в Пловдив.
Въпросът ще бъде повдигнат, след като се оказа, че над 80 на сто от децата, които според българското правителство трябва да ходят на училище, но не посещават часовете, всъщност са в чужбина. По данни на Министерството на образованието и науката над 200 000 българчета в училищна възраст не са записани в училище или предучилищна група. В началото на септември специални екипи тръгнаха по адресите на децата, за да убедят родителите им да ги запишат на училище. Към момента при 170 000 посетени адреса се оказва, че 82% от децата не живеят в България, припомни Сачева. В училище са записани 17 000 от отпадналите над 200 000 деца.
"Имаме нужда да намерим и необходимия механизъм, с който да уточним дали тези деца, които са извън България, все пак са обхванати в образователната система. Това се оказа проблем на европейско ниво, тъй като няма достатъчно добра система, с която да се наблюдава движението на децата. Обсъждали сме с колегите в рамките на нашето европредседателство да стартираме и такава инициатива, за да можем действително да сме сигурни, че децата не са ощетени", коментира Сачева.


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер