Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Седмицата България Плевнелиев: България бе тренировъчен полигон за руските кибератаки

Плевнелиев: България бе тренировъчен полигон за руските кибератаки

Е-мейл Печат ПДФ

"ДАНС и партньорските служби още през 2016 г. ясно установиха, че България е обект на руски кибератаки", каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) във вторник пред бТВ. По думите му руснаците са ползвали страната ни като тренировъчен полигон за изборите в САЩ, Германия, Франция, Испания и Англия.
Плевнелиев напомни, че след получаването на доклада на службите за руските кибератаки, е свикал Консултативен съвет по национална сигурност, но "всички други български политици се затвориха, не казаха нищо".
"Излязох прав в отношението към Русия. Навремето излязох пред народа и съюзниците ни и заявих много ясно, че сме една от първите държави, ударени от Русия с кибератака по време на избори. Когато впоследствие, още като държавен глава, виждах по документите на НАТО същите адреси, същата организация, същите хора на изток от България, за мен беше ясно, че руснаците по-скоро са тренирали с България своите умения за кибершпионаж и атаки, за да ги приложат след това на изборите в САЩ, Германия, Франция, Испания, ако щете, вероятно – и Англия", каза Плевнелиев.
Според него санкциите срещу Русия работят и са нужни още една–две години, за да се види промяна в политиката на Кремъл. Той смята, че България не бива да работи за премахването на санкциите.
"Не е далновидно и не е продуктивно действие, не е в българския национален интерес – той е да бъдем равни на другите европейски народи, това значи да се държим като достоен член на ЕС, а не да го разделяме. Не бива да сравняваме мира с "няколко милиарда", колкото се твърди, че губи нашата страна", каза Плевнелиев.
Росен Плевнелиев смята, че обявената "ревизия" на приватизацията е лоша идея.
"Подобно действие, което със задна дата променя правилата на играта, е крайно непродуктивно както за обществото, така и за държавата", каза той и допълни, че не би посъветвал инвеститор да си влага парите у нас при положение, че условията може да се променят изведнъж и той да се окаже в нарушение.
ГЕРБ обяви офанзива за премахване давностния срок за наказателно преследване на престъпления, свързани с приватизационни сделки. Партията твърди, че няма намерение да ревизира самите сделки.
Плевнелиев попита защо лошите сделки са били допуснати още преди години и защо не е имало следприватизационен контрол, когато е трябвало: "Нима нашата държава не трябва да гарантира, че който не спазва правилата трябва да носи отговорност?".
Той попита и защо не се действа по теми, които все още не са извън давност – като КТБ.
"По-скоро остава усещането, че има нещо, което остава недоизказано пред българския народ – на някой трябва да му бъде върнато, някой трябва да бъде ударен. Моля ви, обмислете още веднъж деструктивната и крайно недемократична идея. Нека бъдем честни към българския народ, тази приватизация приключи", каза Плевнелиев.
Според него сегашният президент Румен Радев се ползва с по-голям медиен комфорт в сравнение с "някои други президенти на България". По думите му Радев тепърва ще трябва да покаже, че "може да мълчи, но може и да говори и да крещи".


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер