Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата България Може да се състои среща ЕС - Турция по време на европредседателството

Може да се състои среща ЕС - Турция по време на европредседателството

Е-мейл Печат ПДФ

Независимо че не е предвидена среща за отношенията Европейски съюз-Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева.
По думите ѝ диалогът с южните ни съседи трябва да е честен, не през медиите и да се фокусира върху добрите отношения.
Преди ден премиерът Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и пое ангажимент да посредничи за нормализиране на отношенията Турция-ЕС.
По думите на Захариева Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и на ЕС.
За около пет-шест години с около 50 на сто е нараснал стокообменът между двете държави с позитивно салдо за България. Винаги има и още повече възможност, т.е. възможност за българските производители да имат добър достъп до огромния турски пазар. Обсъждахме и през Турция да минават източници на диверсификация на доставки на газ за България, транспортните коридори. Имаме много теми, по които да работим, каза още външният министър в понеделник пред БНТ.
Няма как да се случва борбата с тероризма, охраната на външните граници на ЕС, без Турция - съюзник в НАТО, без това Турция да бъде близък партньор на ЕС, добави Захариева.
Тя коментира, че европредседателството "не е само фанфари, а много работа" и посочи като предизвикателство промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на съюза.
Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който също бе част от българската делегация в Истанбул, посочи от своя страна, че премиерът Бойко Борисов е поставил пред Ердоган въпроса за арестуваните журналисти и свободата на словото в Турция.
"Това малко задържа разговора. Бойко застана зад свободата на словото и журналистите", допълни той, като по думите му отсрещната страна е разбрала посланието.
Борисов обяснил на турския президент, че задържането на журналистите не е добър знак за Европа.
Рашидов допълни пред бТВ, че ако журналистите в Турция бъдат освободени, това би било успех на Бойко Борисов.
В Турция над 50 000 души бяха арестувани, а над 150 000 бяха уволнени или отстранени от работа при чистките, предприети след опита за преврат. Сред тях са журналисти, учители, държавни служители, магистрати, военни и други.
Според бившия културен министър Борисов има уникалната възможност да бъде един от важните лидери в ЕС и да балансира Балканите.
"Тази дипломация, която води Бойко Борисов, дразни сигурно много наши хора, но е много полезна за света", посочи Рашидов.
Обръщението на Борисов към Ердоган "Тайпи" се породи от това, че имаме много добра дипломация и комуникация с турското правителство и сърдечно усещане за приятелство. Когато има приятелство между хората, те могат да си казват и малките имена и по-умалителни, обясни бившият министър на културата и днешен депутат от ГЕРБ.


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер