Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
февруари 17
Home Седмицата Бизнес КНСБ пак поиска данък „богатство" за скъпи вили, коли и яхти

КНСБ пак поиска данък „богатство" за скъпи вили, коли и яхти

Е-мейл Печат ПДФ

Против данъчните промени, предвиждащи таксите за смет вече да се плащат според количеството изхвърляни отпадъци, се обявиха от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и призоваха управляващите да анализират мерки за въвеждането на  данък „богатство" върху притежателите на втори имон, на скъпи вили, луксозни автомобили и яхти. Профсъюзите настояват още се предприемат законодателни промени, които да доведат да увеличаване на осигурителните прагове за работниците и възнагражденията им.

В публикувано в неделя становище на КНСБ, изпратено до  Съвета за тристранно сътрудничество и парламента се посочва, че с планираните промени в изчисляването на такса смет е нарушена справедливостта на облагане с екоданъци в ЕС.
Опитите на последните правителства да въдедат такса смет според количеството изхвърлени отпадъци, а не както е в момента според квадратурата на  жилището, се провалят в последните пет години, срещайки съпротивата на кметовете. Дори и при последното обсъждане на подготвените промени в Закона за местните данъци и такси, обсъдено миналата седмица, стана ясно, че се върви към поредното отлагане на по-справедливата методология "замърсителят плаща" през 2020 г. за след местните избори. Отново местната власт видя проблеми във въвеждането на новия механизъм, а сега това правят и синдикатите.
Според тях изискването на Европейската комисия ва новия начин на изчисляване на такса смет не отчита бедността в България.
"Целта на всяка данъчната политика трябва да бъде справедливо разпределение на тежестта между богати и бедни, между бизнеса и труда", посочват от конфедерацията, която използва случая да припомни своите виждания за цялостната данъчно-осигурителната тежест. Според тях те трябва да бъдат взети предвид при приемането от парламента на данъчно-осигурителните политики за 2018 г.
Синдикатът призова за въвеждане на двустепенна система за прогресивно облагане на доходите на физическите лица. Предложението е минималната работна заплата да е освободена от данък, каквото искане има и БСП, а за доходите над тези суми данъкът да е 10 процента.
Профсъюзът настоява да се увеличи максималният осигурителен доход на сума, равна на 10 пъти установената минимална работна заплата за страната. За доходи, превишаващи максималния осигурителен доход, данъкът да бъде в размер на 20%, но също така да се интегрира семейното подоходно облагане, което ще повичи раждаемостта, предлага КНСБ.
В позицията се настоява за въвеждане на данък от 0.1 на сто върху финансовите транзакции, каквато практика има в Гърция, Полша, Италия и Белгия. "Целта на този данък е въведе справедливо облагане на финансовите институции, които получиха сериозна подкрепа от страните си по време на кризата и сега е време да отделят по-сериозна част от печалбата си в името на справедливото й разпределение. Освен това, подобен данък би повишил допълнително доверието във финансовите институции, знаейки че те са обект на наблюдение и облагане от страна на НАП", смятат от синдиката.
Той иска също така повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10% за по-ефективно преразпределяне на средства във финансовия сектор, предвид огромните печалби и липсата на реинвестиции от страна на инвеститорите.
Прилагане на т.нар. "зелени данъци", способстващи за намаляване енергоемкостта на производствата е друга идея на профсъюзите.
Според КНСБ в момента отсъства елементарна справедливост и обществена солидарност при данъците и е крайно необходимо да се предприемат стъпки по постепенното обръщане на съотношението преки/косвени данъци, чрез повишаване дела на преките налози и намаляване този на косвените, доближавайки се до средните нива в страните от ЕС.
"Сегашното данъчно облагане е неприемливо, имайки предвид, че говорим за най-бедната страна в ЕС-28, при тенденция за постоянен растеж на линията на бедност, отрицателен демографски прираст и все по-голяма група хора, попадащи в категорията "работещи бедни", заявява синдикатът.


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер