Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

петък
ноември 24

Цветница

Е-мейл Печат ПДФ

tcvetnicaЗадуха топъл вятър. Ярки слънчеви лъчи огряха земята. Стопли се ветровито Чикаго и накара българите да излезнат от домовете си. Двете български църкви в Чикаго едвам събраха стотиците наши сънародници. Дори след празничната литургия се извиха дълги опашки за върбови клонки. Цветница е. Един от най-тачените, красив и цветен християнски празник. На този ден всички български църкви са изпълнени с празнично настроение. Хората носят цветя. усмихват се, поздравяват се.
На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йеросалим. В дните преди еврейската Пасха, според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат с маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Мария и Марта, Исус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града, помолил да му доведат едно магаре. Възседнал го и влязъл тържествено по улиците на препълнения с хора град. Вестта за възкресението на Лазар отдавна била влязла в града и хората възбудени и радостни хвърляли и размахвали палмовите клонки, сияещи от появата на Спасителя. Всички пеели... Осанна! Благословен идещият в име Господне, царят Израилев. Подразнени от виковете и бурното посрещане, фарисеите наредили на Христос да усмири народа и да му забрани да ликува. Но Исус се усмихнал и отвърнал..: Ако те млъкнат, то камъните ще завикат.
Шествието продължило все така с викове, възхваляващи Спасителя. Още когато започнал да слиза от Елеонското възвишение, Исус Христос забелязал в двора на Храма тълпа от търговци и прекупвачи. Това много го огорчило и той наредил незабавно да бъдат изгонени навън.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер