Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
ноември 25
Home Седмицата Чикагски Хроники БАА – Пролетни консултации

БАА – Пролетни консултации

Е-мейл Печат ПДФ

baaКакто беше обявено в нашите медии на 22 април в църквата Свети Иван Рилски се състояха консултации по различни теми. Откриването беше кратко, след което последва представяне на консултантите по теми.
Свързано с новите имиграционни безпокойства за всички с неустановен статус, адвокатите дадоха някои много полезни съвета, като как да се държим, ако сме в нарушение и представителят на властта изисква удостоверяване на статуса ни.
Друга интересна тема бе относно шансовете за легализация на престоялите студентската си виза и подобни. Адвокат Бойновска съобщи, че шансове има, но хората не се интересуват.
Адвокат Знаймер представи новостите по работните визи и как те могат да се преодолеят. Тя е много компетентна по ситуации, когато имигрант с пресрочена виза се нуждае от защита. Нейна специалност също са обезщетенията при злополука.
Присъстваха и представители от финансовата сфера: инвестиране, финансиране и застраховане. Начина да умножите парите си, да намерите финанси за инвестиране или да защитите финасовите си завоевания, бяха представени от Ед Чилиян, Георги Христов и Анна Русева.
Ед е с възможности да намери топло място за вашите спестени пари. Георги може на достъпен език да ви представи възможностите за заем, като разкрие някои факти от кухнята на одобряването ви за тях. Това винаги работи във ваша полза. Анна този път коментираше каква медицинска застраховка е най-добре да имате, след като навършите 65 години и не сте се забързали да се прибирате в България. Тя подчерта, че ако искате да се придържате към категорията на бедните, едва ли ще може да ви помогне. Но ако сте заработили приличен и повече от това пенсионен доход, има начин да минимизирате разходите си за здравна застраховка през годините след 65 годишна възраст.
Петранка представи възможностите за покупка на имот към сегашния момент. Тя не беше много агресивна поради факта, че така или иначе търсенето е достатъчно високо. Подчерта само, че очакванията на потенциалите клиенти са меко казано нереалистични. Те очакват да пазаруват на едро за нещо, което е много търсено към момента.
Ето това, което тя сподели:
«Консултациите за недвижимост не са само за тези, които купуват или продават имот, наемат или отдават под наем жилища, но и за всички, които искат да узнаят повече за тенденциите на пазара, как да ремонтират жилищата си с най-голяма полза, или искат да научат повече за взаимоотношенията с жилищни асоциации, за училищни райони и много други.
Може да получите информация за всичко, което е необходимо да знаете преди да подпишете първия си договор, както и за последователността на процеса при покупко-продажба и финансиране на жилище.
Ще научите и за тенденциите на пазара за недвижими имоти в момента. Ето няколко цифри и факти до месец март.
През последните 12 месеца цените в щата Илинойс са се вдигнали с 6.3% .
Количеството на продажбите през февруари е с 2.8% по-малко от тези през февруари 2016 и то се дължи на по-малкото предлагане. Жилищната наличност е спаднала с 14.9% от февруари 2016. Ето защо и времето, за което можеше да се продаде жилище през февруари намаля с почти 10% от февруари 2016 и достигна средно 74 дни. Средната лихва през февруари 2017 г., за ипотека за 30 години с фиксиран лихвен процент бе 4,17%, а през февруари 2016 г. тя е средно 3,66%. През последния месец лихвата продължи покачването си и вече е около 4,25%.
Може да се обобщи, че търсенето надвишава предлагането, което доведе до увеличение на цените на жилищата и бързо намаляване на времето за продажба. Страхът от повишаващите се проценти на заемите за имоти също е фактор за повишаване на търсенето. Настъпва времето на продавачите и ако искате да продавате, то сега е моментът. Тази ситуация радва също и предприемачите и строителите, занимаващи се с благоустройство на евтини имоти, които вече се върнаха на  пазара. През февруари и март се забеляза масова тенденция да се купуват жилища веднага щом се появят на пазара (само за 4-5 дни), както и едно избързване на пролетните предложения за продажби. Все пак, нека не забравяме, че има значителни разлики в повишаването на цените, както в отделните райони на Чикаго, така вътре в самите райони. Причините са различни, но основната най-често си остава районирането на училищата.»
Професор Д-р Чаракчиев имаше много интересни коментари в група със заинтересовани. Той сподели съвети по въпроса как да изискаме, четем и разберем нашият ДНК анализ. За професора може да се каже, че една страница от коментар по негови разследвания обичайно събира обемна, но много концентрирана информация. Всяка дума е на място, и понякога трябва да се препрочете, за да се асимилира цялостността на всичко поднесено.
Присъствуваха искрено заинтересувани от темите, но не толкова нуждаещи се. Това не е учудващо. Външно проучване свързано с медийните, културни,езикови и икономически интереси на членове на нашата общност е показало, че повечето от тях планират да се върнат в родината си в много близко бъдеще. Тези хора инвестират предимно в България. За тях възможностите в САЩ не представляват интерес.
За тези, които предпочитат да изградят бъдещето си в тази страна, по-долу са изредени телефоните за контакт с консултиращите специалисти.
СОФИЯ ЗНАЙМЕР, злополуки и  имиграционно право
Zneimer  &  Zneimer P.C., LAW OFFICE, Phone  (773) 516-4100, www.zneimerlaw.com
ЦВЕТЕЛИНА БОЙНОВСКА, имиграционно право
Law Offices of Tzvetelina Boynovska, P.C., 47 W. Polk St., Ste. 312, Chicago, IL 60605, Phone: 312-222-9353, email: www.LawForImmigrants.com
ГЕОРГИ ХРИСТОВ, ипотечни заеми
Phone: 312-925-9938, email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
ЕД ЧИЛЯН, пенсионни и образователни влогове, инвестиции, заеми и други банкови продукти
Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith Inc. Phone: 847 564 7171,
email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
АННА РУСЕВА, медицински застраховки
Helpico Insurance Agency, Phone: (773) 742-6626, email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
д-р НИКОЛА ЧАРАКЧИЕВ, ДНК профили
Phone: 224 678 2021, email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
ПЕТРАНКА СТАМАТОВА, брокер на недвижими имоти в Unique Realty  LLC
Cell: (847) 293-7325, www.mydreamhome.us

 

Анна Русева
за в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер