Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Седмицата Чикагски Хроники Генералният консул в Чикаго пое отговорност за побратимяването на Перник

Генералният консул в Чикаго пое отговорност за побратимяването на Перник

Е-мейл Печат ПДФ

pernikГенералният консул на Рeпублика България в Чикаго г-н Иван Анчев получи писмо от кмета на град Перник г-жа Вяра Церовска, относно готовността на миньорския град да се побратими с някои от градовете, предимно населени с българи и перничани около Чикаго. Лично треньорът на "Миньор" Чикаго - Емил Миланов връчи коренспонденцията на г-н Иван Анчев. "Чуковете" зад океана са най-съществената причина за евентуалното бъдещо побратимяване. "Миньор" Чикаго е достигнал най-високото ниво на аматьорския футбол в САЩ и липсата на собствена база спира по-нататъшното развитие на отбора. Ръководството на тима се надява побратимяването да стане факт и да помогне за предоставянето на футболен терен, на който "Миньор" ще може да тренира и да играе домакинските си мачове. Разбира се, игрището ще бъде ползвано и от останалите български отбори.
"Благодаря на г-жа Церовска и на жителите на град Перник, че са проявили такова желание. От мое име и от името на Генералното консулство ви уверявам, че каквото е възможно и необходимо ние ще направим така, че град Перник да бъде побратимен с някои от градовете, които са около Чикаго, там където има българска общност. Да се надяваме, че това наше начинание ще се увенчае с успех и да работим за развитието на двустранните отношения", прие писмото с благодарност и готовност да работи по въпроса генералният консул г-н Иван Анчев.
В писмото е засегнат въпросът и за евентуално сътрудничество на Перник с една от най-старите обществени организации в Чикаго - "Българо-американския център за културно наследство", президент на която е бившият национал по таекуондо - Станислав Станимиров. Перничанинът Станимиров е и създател на таекуондо клуб "Спартак" Чикаго, в който тренират предимно българчета.
"Като представител на "Българо-американския център" и като човек, който е израснал и роден в Перник, с каквото мога ще допринеса и ще помогна на Генералното консулство. Дали с преговорите, дали с оглеждането на предложенията и т.н. Надявам се наистина да постигнем някакво сътрудничество и тази мечта да се осъществи, да станат побратими два града и да имат възможност футболните клубове да тренират без ограничения на часовете", каза президентът на "Българо-американския център за културно наследство" г-н Станислав Станимиров.
На срещата присъства и основателят на "Миньор" Чикаго - Николай Василев, който получи подарък от кмета на Перник, книги за живота и делото на Апостола на свободата - Васил Левски.
"Благодаря на кмета на Перник за подаръка, трогнат съм от жеста. Познавам г-жа Вяра Церовска преди да влезне в политиката и да бъде избрана за кмет на Перник. Надявам се, тя и нейният екип винаги да правят правилните избори и да оставят само положителни неща след тях", изказа своята благодарност създателят на "Миньор" Чикаго - Николай Василев.

 

Радостина Паевлова
кореспондент на в. "България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер