Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

неделя
февруари 25
Home Седмицата Чикагски Хроники Църквата „Света София" празнува петнадесет години в новия храм

Църквата „Света София" празнува петнадесет години в новия храм

Е-мейл Печат ПДФ

sofiaНа 17 септември православната църква почита светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите, които те олицетворяват в живота на християните—мъдростта, вярата, надеждата и любовта. Този ден е храмов празник на българската църква „Св.София" в Дес Плейнс. Празничната света литургия по повод празника възглави митрополит Йосиф в съслужие с новоотличения с офикия ставрофорен свещеноиконом о. Грую Попцонков. На литургията присъстваха Генералният консул на Република България - г-н Анчев, председателят на църковното настоятелство д-р Михаил Николов и много енориаши.
Вечерта преди празника се състоя празничен концерт и официална вечеря, посветени на петнадесет годишния юбилей на новата сграда на църквата и петнадесет години от лицензирането на училището към църквата от Министерство на образованието.
Гости на вечерта бяха Генералният консул г-н Анчев, митрополит Йосиф (епархиен епископ на Америка, Канада и Австралия), представители на бизнес сферата и много поддръжници на храма. В концерта взеха участие деца от училището, Теменуга и Ангел Жекови, представители на ансамбъл „Верея" и др. Особено вълнуваща беше прожекцията на снимки, които разказваха историята на църквата в съпровод от красива фолклорна и църковна музика (подготвени от Б. Белчев). Отново беше разказано на присъстващите как е създадена българската църква „Св. София" и какви са по-важните събития от нейната история.
Идеята за създаването на църквата „Света София" датира от 29 април 1938 г. Това научаваме от една "Дописка за посрещането на епископ Андрей Велички в гр. Чикаго, САЩ". Публикувана е в "Църковен вестник", гр. София, №22 от 27 май 1938 г. Църковната община официално е регистрирана 8 години по-късно, на 1 март 1946 г.
Съгласно нейните регистрационни документи, тя „административно и канонически е неделима органична част от Българската Православна Църква – Епархията в Америка и остава под нейната юрисдикция."По време на създаването най-голяма роля е играл Иван Тонов. Негова е идеята за църква, „която да пази, като любеща майка, българското национално съзнание, вяра и народни традиции на българите емигранти в този град". Той е главният мисионер, който убеждава лично българите в необходимостта от църква и организира дарителска кампания за закупуване на сграда. Събира единомишленици и на 1 май 1973 г. поканват протоерей Антим Енев за постоянен свещеник. Църковните служби се водят в залата на Latvian Community Center. Като начало на редовни църковни служби в Чикаго, изнасяни на български език в Latvian Community Center, се посочва датата 13 май 1973 г.sofia2
Изпратения от светия синод свещеник Енев предлага да се закупи къща, която да се преустрои за църковни служения. Намират такава. Цената и е 38,000 долара. Наличните пари са недостатъчни, тогава Христо Иванов и Димитър Тикатов дават личен заем и през пролетта на 1974 г. е закупена къщата, намираща се на адрес 3827 N. Lawndale в Чикаго. Почти година минава в преустройство и. Около 60 български емигранти са взели участие при създаването на храма. Първата Света литургия в собствения храм на българите в Чикаго е отслужена на 8 декември 1974 г. Това е светла дата в историята на българската емиграция в Чикаго.
През есента на 1975 г. е взето решение към църквата да бъде създадено и училище "Св. София." За първа преподавателка се посочва госпожа Улева. В училището се преподава както български език, така и вероучение. Учители са родолюбиви българи с различни професии. Едва в края на осемдесетте години в Чикаго пристигат филолозите Антония и Милко Буневи. Милко Бунев е син на Борис Бунев и племенник на Мара Бунева - революционери и видни дейци на ВМРО от времето на първата световна война. Те организират много „вечеринки", на които участниците вдъхновено рецетират и пеят, облечени в „български носии." Сценки или цели пиеси от националното ни творчество са част от разнообразната им програмата, както твърдят очевидци. Огромна е заслугата на г-жа Бунева при организацията и поддържането на училището. Повече от 20 години тя работи безвъзмезно с децата. Но животът се променя, семейство Буневи се връщат в България, идват нови учители, а училището към църквата продължава да съществува и събира българчетата и техните родители. Много са учителите, които започват „американската" си кариера като преподаватели по роден език именно тук в църквата. Много са и децата, преминали обучението си по български език в училището. През 2002 година, с откриване на новата сграда, училище „Света София" е лицензирирано от Министерство на образованието. По-късно църквата и училището са отличени за своята духовна и образователна дейност с орден „Иван Вазов".
Но да се върнем на историята на църквата: Пак през 1975 година се взема решение храмовата зала да бъде осветена. По това време в САЩ има двама епископи, изпратени от Синода в София. Единият е Йосиф Знеполски , а другият е Симеон Главиницки. На 5 октомври 1975 г. двамата, в съслужение с отец Енев, освещават църквата. Историята продължава така: В книгата „Патриаршеско благословение на Акронска и Нюйоркска епархиии", Синодално издание, четем, че на Кръстовден 1978 г. енорийският свещеник на църквата „Св. София" в Чикаго отец архимандрит Дамян Маринов, поздравява с добре дошъл в скромния храм „на малката църковна община" тогавашния български патриарх Максим. Патриархът в обръщението си към енориашите казва: „Дано с Божията помощ успеете да построите храм Господен, под чиито свещени сводове да се събират всички българи, живеещи в този световноизвестен град."
В добро или лошо годините минават. През ноември 1993 г. след избор измежду различни кандидати за енорийски свещеник е избран отец Грую Попцонков. В началото на 2000 година по идея на отец Цонков, с подкрепата на църковното настоятелство и на всички стари и млади енориаши се взема решение да се построи църква, отговаряща на православните християнски канони. Така се стига до църковния комплекс, в който днес всички ние се намираме! Много са проблемите по изграждането на храма. Изтеглен е кредит от близо 1 милион и 800 000 долара, който продължава да се изплаща. Всички дейности, които се извършват в църквата и в сградата към нея служат за погасяване на този кредит. Към днешна дата (за петнадесетте изтекли години) вече е погасена половината от тези пари, заедно с лихвите и остават малко повече от 900 000.
Активната работа на настоятелството и отеца не се ограничава само с това. През последните пет години започна постепенното изографисване на църквата. Стилът на стенописите е съобразен с изискванията на Православната църква и е основан на най-добрите образци от византийската и българската иконописна традиция от периода ХІІІ-ХVI век. През 2015 година са поставени и цветни витражи на прозорците, част от които са изработени от художника Пламен Петров (на купола), а останалите са изработени в България.
През 2006 година доктор Марио Пейчев, педиатър в клиниката "Свети Винсънт" в Ню Йорк дарява на храма част от мощите на Света София. Мощите са откупени от манастир във Франция. На 15 юни 2014 г. храмът е осветен от митрополит Йосиф. В своето поздравително писмо по повод на освещаването, патриарх Неофит ни напомня, че патриаршеското благопожелание, изречено на 14 септември 1978 г. в Чикаго от неговия предшественик патриарх Максим, се изпълни на 15 юни 2014 г., когато беше осветен този „нов молитвен дом." И по нататък патриархът пише:
„Отечески ви благодарим за усърдните трудове да намерите свободно място, да организирате сънародниците ни, да построите новата църква „Св. София" и да я благоукрасите с нов иконостас, нови икони, цветна стъклопис... „
Като поздравява с радостно сърце всички многопотрудили се за построяването и благоукрасяването на храма, Негово Светейшество патриарх Неофит се моли за горещото застъпничество на св. София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов пред престола на Бога за полза на българското православно църковно дело в така наречения Нов свят и за утеха на народа ни, избрал да живее в Чикаго.
Днес църквата „Света София" е единственият български православен храм към Българската патриаршия в населеното с хиляди българи Чикаго.
На многая лета на църквата и училище„Света София" в Чикаго !

 

От Църковното настоятелство

В статията са използвани някои исторически факти, поместени в книгата на проф.Г. Иванов.

Снимки: Д. Михайлова, Б. Белчев

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер