Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
февруари 17
Home Седмицата Чикагски Хроники Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Чикаго

Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

presidentПрезидентът на България г-н Румен Радев и първата дама г-жа Десислава Радева се срещнаха с българската общност в Чикаго. Заедно с тях бяха заместник-министър председателят и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева, посланикът на Република България в САЩ г-н Тихомир Стойчев и генералният консул в Чикаго г-н Иван Анчев. Срещата се проведе в българската православна църква "Света София". Домакинът отец Грую Попцонков и директорката на училището към църквата г-жа Даниела Михайлова посрещнаха делегацията в храма. Президентът Румен Радев подари на Божия дом икона на "Свети Иван Рилски". В двора на храма децата към школото изпълниха наситена програма с български народни хора, песни и стихотворения.
Срещата продължи в залата към църквата, където президентът приветства всички българи. "Искам да ви призная, че когато тръгвах за участие в 72-та сесия на общото събрание на ООН, си казах непременно трябва да видя най-голямата българска общност тук в САЩ. Виждам, че изборът ми е правилен не просто по този критерий. Това, което виждам, надхвърля далече очакванията ми и ме кара да се чувствам горд, че съм българин, защото аз виждам една сплотена родолюбива българска общност. Училищата, които посетих, учителите, родителите, с които се срещнах, църквата, професионалните български организации тук в Чикаго. Вие постигате успех, който не е просто ваш, това е успех за България. Не само със средствата, които връщате в България, това не е тайна, вашите близки разчитат на вас. Живеем в един глобален свят, никоя държава не може да съществува сама за себе си и това, което вие постигате е доказателство, че българите могат и си струва да се инвестира в България. Проведох срещи на най-различно ниво с лидери от цял свят по време на това общо събрание по различни теми - регионални, глобални, срещи в многостранен формат, срещи с американския бизнес, но тези срещи, които правя с вас са ми най-важните и са ми най-близко до сърцето.president2

Искам да ви призова за една борба, която трябва да бъде обща борба на всички ни. Борба за ето тези прекрасни деца, които днес са с нас, които видяхме със страхотните български хора, стихотворения. Ако ние изтървем това поколение да не усвои българския език и да не се завърне в България, повярвайте ми, техните деца няма да имат българско самосъзнание. Затова борбата е на всички нас и в България да създаваме условия така, че да се върнете, но докато това стане и тези условия да отговарят на вашите лични критерии, всички ние обединени - учители, нашата църква тук, българските институции, президентската институция, за която гарантирам, министерството на външните работи, на образованието, българската православна църква, цялото българско правителство, вие родители, трябва да застанем заедно в тази борбата зад нашите деца, за запазването на тяхната идентичност, на техния дух, за да носят България в сърцата си. Убеден съм, че един ден, дай Боже по-скоро, ще се видим обратно в България", беше част от изказването на президента.
Румен Радев поздрави българите в Чикаго и за признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс. По отношение на най-наболелия проблем в Родината той заяви, че: "Отстъпление на темата корупция в мое лице категорично няма да има".
Последваха въпроси на гражданите, свързани с отпадането на визите, за непризнаването на реферндума, пенсиите. Българите се интересуваха относно подпомагането и утвърждаването на българския фолклор, култура, спорт и др. Времето не стигна за всички желаещи да зададат въпросите си, но генералният консул Иван Анчев направи най-доброто по силите си. Той заяви ясно регламента в началото за правото на само един въпрос и водеше отлично срещата. На повечето въпроси не чухме нови неща, но от личната среща с делегацията се видя, че хората отговаряха сърдечно и имат желание да решават проблемите.
Интересен остана незададеният въпрос на Петър Стаматов от Eurochicago.com за възможността и пропуснатите ползи относно отпадането на визите по времето на управлението на Сергей Станишев. Той посочи като основен проблем липсата на политическа воля за смяната на биометричните данни, които са били основно искане от американската страна.

 

Николай Василев
кореспондент на в."България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер