Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Седмицата Чикагски Хроники Фестивал на българската култура в Чикаго

Фестивал на българската култура в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

festival"Българската диаспора в Чикаго е уникална. Няма друга, която да е така събрана, съсредоточена, монолитна, на едно място с толкова много училища и просвета, български фирми и специалисти. Или някъде другаде - да ходиш всяка вечер на българско заведение, или на разни наши срещи и забавления - без да повториш някъде един месец... В много отношения, Чикаго е този именно български град в чужбина, където се заражда моделът на съвременната българска имиграция..." - това са думи на големия български журналист и радетел за българското в Чикаго, Климент Величков.

Много приятно събитие се проведе отминалия съботен ден в Център „Магура" - едно заформило се средище на българите в Чикаго за провеждане на културни мероприятия. Тази събота салонът на центъра се оказа твърде малък, за да побере желаещите да присъстват. Изчерпаха се всички налични столове, та дори се стигна и до правостоящи. Нещо, което може само да радва организаторите от "Салон за българска култура и духовност", подкрепени от Генералното консулство на Република България и "Български колективен център МАГУРА".Събитието беше много изискано уредено. На официалната церемония Снежана Галчева, водеща на събитието, оповести спечелилите челните места в световния литературен конкурс за българско творчество. Нашата млада сънародничка Петя Хараланова от Чикаго спечели първа награда в раздел поезия. Красива роза и перо получиха всички отличени и в конкурса " Изящното перо", който предизвика според организаторите небивал интерес от 263 -ма автори.
Събитието беше разделено на четири панела. "Българската култура в Чикаго", "Медийният пазар в Чикаго", "Образованието, съществена част от културата в чужбина", "Детското творчество в Чикаго". Много интересни теми с много желаещи за мнение и препоръки. Приятно и хубаво изказване направи г-н Анчев, българският генерален консул в Чикаго.Той сподели пред всички своите виждания, като изрази задоволството си от постиженията в областа на културата сред българската общественост. Изказаха се художничката Кина Бъговска, директорките на училище „Джон Атанасов" - Боянка Иванова и на БУЦ „Знание" - Лили Паслиева, г-н Стаматов от медийнит портал "Euro Chicago", Таня Георгиева от вестник "България сега" и много други. Времето н естигна за всички желащи да изразят своето мнение.
Едно от тях беше на Лили Паслиева. Развълнуваната и реч трогна присъстващите. Ето малка част от него, специdлно за читателите на вестника.
" Макар и толкова далеч от родината ни, отвъд океана, чак в далечна Америка, обичаме България, чувстваме се българи и искаме да запазим българските си корени живи за децата ни, които са родени тук. Искаме да запазим традициrте, бита, културата и езика, защото това е мостът, който е връзката ни с България. Даваме си сметка, че ако сега не полагаме усилията за запазване на езика, то след 15-20 години поколениетоq което се ражда сега, ще е поело по своя път и ще е асимилираkо. А заедно с езика ще се изгубят безмилостно в дебрите на забързаното ежедневие и традиции, и бит и култура, ще се подкопаят основите на моста, който ни свързва с Родината, а дървото щом остане без корени, то ще рухне.
За разлика от другите държави, приютили големи емигрантски маси, в това време на глобализация, Америка е тази, чиято политика подкрепя и толерира запазването на облика на отделните емигрантски общности. Изградена като конгломерат от такива общности, запазили облика си през вековното си съществуване, всички те, поляци, италианци, японци, индийци, гърци и други, които живеят в Америка, са си съхранили езика, бита, културата и традициите. Българската емиграция е млада - голямата емиграционна вълна започна преди по-малко от 20 години. Тя все още се лута и търси мястото си като общност. Ще е прекрасно, ако ние като такава почерпим пример от опита на другите общности и запазим своя език и култура за децата и поколенията напред.
Затова казвам, че е похвална инициативата на този Културен фестивал. Поздравления към неговите организатори, както и към всички културни събития, който обединяват българската общност и укрепват нейните устои за поколенията напред".
След тези хубави думи на директорката на БУЦ "Знание", се присъединявам безрезервно към казаното, като не се съмнявам, че нейното желание е и на всички българи. Такива фестивали като този ще има и за в бъдеще. Показаха го с присъствието си и желанието художниците, писателите, майсторите на гравюри, художник-фотографите и най-вече всички медии в Чикаго.

 

Добри Карабонев
кореспондент на в. "България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер