Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Седмицата Чикагски Хроники Денят на будителите в Малко българско училище в Чикаго

Денят на будителите в Малко българско училище в Чикаго

Е-мейл Печат ПДФ

jivkaНа 4-ти ноември 2017 г. Малко Българско Училище отбеляза тържествено Деня на народните будители.
Още от входната врата, и по коридорите на училището, звънтеше вокално изпълнение на "Песен за будителите" от деца, държащи в ръце снимки на български просветители, книжовници и революционери.
На този ден се състоя и премиерата на песента "Едно сърце" с участието на група "Ренегат" и Валя Балканска.
От името на фондация "Въздигане" Никола Масларски, представител на организацията "Хайдути", раздаде на всички третокласници малка книжка с комикси - "Заветът на хан Кубрат".
Достойното отбелязване на празника докосна сърцата на ученици, учители и родители. Думите на Светла Паскалева, преподавател по история и география, са уловили дълбочината и значимостта на събитието: „България е жива....Жива е в песента на децата, които посрещнаха и изпратиха с песен за народните будители всички, които прекрачваха прага на Малко Българско училище в Чикаго тази събота. Жива е в ума и мисълта на Дияна, която чакаше учителите си с цвете и картички, които сама беше изработила, за да им благодари. Жива е в сърцето на онзи баща, който не криеше сълзите си, като гледаше какво се случва. Живее във възрожденския ентусиазъм на родители и учители, възпитаващи българи, макар и далеч от Родината."
В духа на всеотдайност към българския език и култура и на нестихващия стремеж към поощряване на обичта към знанието, учителският съвет и бордът на директорите при Малко Българско Училище взе решението да субсидира новосъздаденото училище "Родна реч" в Осло, Норвегия с приходите, събрани от благотворителния конкурс на проведения наскоро "Семеен карнавал". Дарението, на стойност $250, ще бъде предоставено във формата на комплект учебници, написани от учители от МБУ за българчета, учещи в чужбина.
И защото жаждата за срещи с българската култура никога не стихва, Ви каним на поредното мероприятие - благотворителен Коледен концерт в център Коперник, който ще се състои на 15-ти декември от 19:00 часа. Предвидена е богата празнична програма, която ще включва модерния балет, фолклорните състави и Детски хор при МБУ както и изпълнители от района на Чикаго. Специално за събитието от България пристига и звездата на българската естрада, „човекът-глас", певецът Красимир Аврамов. За повече информация и резервации, посетете сраницата на МБУ на Фейсбук или http://copernicuscenter.org/little-bulgarian-school/

 

Соня Тодорова
за в. „България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер