Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Чикагски Хроники Българските художници от Чикаго и техните почитатели потърсиха заедно Коледната звезда

Българските художници от Чикаго и техните почитатели потърсиха заедно Коледната звезда

Е-мейл Печат ПДФ

vasilenЦентърът за народни танци "Българика" в Маунт Проспект отвори врати, за да приюти творчеството на групата "Български художници зад граница" - Чикаго в нетипично топлата за Чикаго отминала съботна вечер. Тяхната коледна изложба-базар "Покажи ми звезда" предложи най-новите търсения на Иван Михов, Йордан Иванов, Любо Велков, Стела Спиридонова, Евгения Петров, Василен Васевски, Константин Коста, Пламен Петров (фотография), Пламен Петров (живопис), Ирина Дойчева, Йорданка Сотиров, Иван Хараланов, Люсиен Димитров и Сабина Недкова. Сдружението на родните артисти от града край Мичиганското езеро празнува десет години от създаването си и това е втората проява, отбелязваща юбилея им, след по-ранната, която беше през септември в Terra Music School в Гленвю.

През изминалия период "Български художници зад граница" - Чикаго постепенно се утвърди като един от стожерите на българската култура в чужбина. За това говорят недвусмислено тридесет и трите изложби, организирани досега, както и броят на художниците, представили се в тях - над петдесет - дошли от различни кътчета на Америка. Групата има свои представители не само на територията на Новия свят, но още във Франция, Австрия и Хърватска.
Вечерта премина под звуците на двете чаровни цигуларки Теди и Деси от дуета "Twin Violas". Те изпълниха виртуозно произведения на Моцарт, Пиацола и Гардел под аплодисментите на публиката. Бе прожектиран и документалния филм "Петият сезон", проследяващ историята на "Български художници зад граница" от първата им изява в Дейли център през вече далечния август 2007 г. до днес. Филмът е създаден преди няколко години от Костадин Георгиев, член на групата.
Проявата бе посетена от близки на художниците и от техни почитатели, които следят развитието им. Те използваха повода, за да се срещнат с тях, да обменят идеи и да общуват с изкуството им. Подкрепата на това малко общество е важен и неотменим елемент в живота на българските творци, който те особено ценят.
В самият край на вечерта се извиха няколко кръшни български хора, поведени от Петър Георгиев, основател и ръководител на център "Българика". Изложбата "Покажи ми звезда" предложи добър пример за сътрудничество между различни културни организации в Чикаго. Да се надяваме, че то ще продължава в такъв дух и за в бъдеще. Следващата проява на българските художници ще бъде през май следващата година.

 

Василен Васевски
кореспондент на в. "България"
Снимки: Пламен Петров

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер