Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
януари 20
Home Седмицата Култура Български писател открехва прозорец към живота си

Български писател открехва прозорец към живота си

Е-мейл Печат ПДФ

23-1Новата книга на Кирил Попов "Господин Менкин", (Издателска къща"Огледало", София, 2016 г.), е необичайна и се отличава от тези, с които го познаваме досега. Тя е роман-дневник със силен автобиографичен оттенък, "наситен с истини за живота и съвременното общество." " Свързаните или несвързани сюжетно персонажи преминават напрегнато и смутно от едно историческо време в друго, от старо състояние в ново, от намерение в действие, от действително в привидно" - разбираме от нейният предговор.
Оригиналната композиция на творбата е комбинация от линеарност и ретроспекция, а главният герой пътува физически или с мисълта си през делника на своето близко или по-далечно обкръжение. Преминава през хора, събития и темпорални реалности, докато търси отговор на вечните въпроси, задавани от битието. Писателят се вглежда продължително в света и в себе си, преди да довери преживяванията си на белия лист. Откритията си споделя с "Оливети" - вярната му пишеща машина и своята съпруга, което му осигурява душевен и физически комфорт.
"Голяма част от съдържанието се отнася до понятието живот. Но що е живот?" - пита нас и себе си автора. Може би е калейдоскопично сменяне на картини и човешки съдби, в което сме обречени да търсим истина? Или пък е сън и непрестанно припомняне, на което сме осъдени, докато чакаме бъдещето? И кой ли би могъл да ни отговори със сигурност, освен нас самите?
Кирил Попов е литературен и художествен критик, известен с пространната си ерудираност и задълбочения си поглед към събитията в българското културно пространство. В романът "Господин Менкин" той фокусира вниманието си върху "трите основни същности на съществуването - природа, живот, изкуство", докато анализира нерадостната посткомунистическа действителност, отчуждаването на хората, както и писателската дейност като отдушник и единствен изход от драмата на неразбирането.
"Господин Менкин" е мъдра книга, която ще ви накара да надникнете отвъд повърхността на света и на собствения си живот. Ще я прочетете с удоволствие, което ще породи и съпреживаване, както сполучливо отбелязва нейният редактор известният преводач Румен Стоянов. Тя е оформена от художниците проф. Андрей Даниел и Ема Ванкова, а на последната страница е включена скица на Кирил Попов от Иванко Николов.

 

Василен Васевски
кореспондент на в. "България"

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер