Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Седмицата Култура Как наш екип откри печата на Тервел в музей във Вашингтон

Как наш екип откри печата на Тервел в музей във Вашингтон

Е-мейл Печат ПДФ

tervelПоредно откритие на изследователския екип „Руните говорят" показва какви вреди нанася на българската памет и история контрабандата с артефакти. Интердисциплинарният екип „Руните говорят" в състав: Борислав Стамов, Мила Салахи, Патриция Кирилова, Стефан Ганев, Николай Иванов и Даниел Калчев откри печата на спасителя на Европа от ислямизация - Тервел в сайт на американски музей във Вашингтон.

https://www.doaks.org/resources/seals/byzantine-seals/BZS.1958.106.4932/view
В текст под печата е направено описание, както и коментар, които ни карат да си зададем един логичен въпрос: Възможно ли е Тервел и Константин IV да са един и същ човек? На какво се дължи приликата в портретите им? Не е ли заложена прекалено дълбоко промяната в българската история и не дължим ли на нашите велики предци и на тези след нас истината за значението на българите в днешната световна история? Подобно на Борис Първи, на Симеон, Калоян и Самуил, и Тервел ли е управлявал едновременно България и източната римска империя, наречена с измисленото от наши съседи понятие  Византия?
Ето и превод на текста в американския сайт:
Описание: Бюст на Тервел с брада и дълга коса. Той държи копие над дясното рамо и щит от лявата страна; щитът показва конник, нападащ паднал враг. На всяка страна на портрета на Тервел има шестолъчна звезда.
ПРЕВОД: Теотоке помогни. Τερβελλίου καίσαρος (Боже мой, дай ми помощ!)
(Печат на) Тервел, кайзър (КеСар=Цезар=Цар - б.а.).
КОМЕНТАР: Това е български хан, който помогна на Юстиниан II да възвърне трона през 705 г. и в замяна получава титла kaisar. Ойкономиди? е забелязал приликата на портрета на Тервел с имперските портрети върху солида на император Константин IV (652-685).
Владетелката на 7 древни и съвременни езика - Мила Салахи отговаря на въпросите, възникнали след откриването на печата в американския музей:

- Мила, в страницата на Екипа в социалните мрежи за първи път бе публикувана снимка от печата на един от великите български царе - Тервел. Днес той е в Щатите, където преди време българин откри и печат на Аспарух. Как стигнахте до печата на Тервел, който точно преди 1300 години спаси България и Европа от ислямизация, но днес никой не се сеща за тази годишнина?
- Както винаги случайно, но случайни неща няма.  Непознат за нас господин  го качи като коментар в социалната мрежа,  не си спомням името, но искам специално да му благодаря! Този печат се пази в музея „Дамбъртън Оукс", Вашингтон.

- Как е стигнал  до Щатите?
- Естествено, че е продаден, за да стигне до американски музей. Жалкото в нашата страна е , че се търгува с нашата памет и история, това е потресаващото в този случай! И това не е от днес, а се корени в  годините на така наречения комунизъм. Това е мафия, която по своите приходи надминава дори и търговията с наркотици – милиарди годишно.

- Какви мерки трябва да предприеме България, за да върнем този ценен артефакт в страната ни, където му  е мястото?
- България има право да предяви претенции за връщане или откупуване на този печат - за това има сектор създаден към ГДНП за борба  и противодействие на посегателствата върху Културно-Историческото ни наследство, както и към ГДБОП за борба с трафика на същите. Въпросът е, че трябва да се подаде официален сигнал и да се задейства „тежката машина" по  установяване на придобиването му  - как е стигнал до Америка. Другият вариант е да се предложи от самата държава откупуване на печата.  За никого не е тайна, че в България действат канали за износ  на наши реликви зад граница, в които за жалост има замесени доста високопоставени лица. Имената им са обществена тайна.

- Екипът успешно преведе пръстените на друг велик държавник – Кубрат. Има ли превод вече и на символите в печата на Тервел?
- Работим все още по печата, но първата информация е пусната в публичното пространство, титлата е Цар, което може да се види и на самия печат,  въпреки, че се превежда в угода на едни от нашите съседи. В пръстена има описан развоя на цялата битка, родословие, защо следващият цар на България е Тилириг и т.н. Но тепърва трябва да се проследи през историческите извори информацията от самия превод. Мога да издам, че канаките курайши, както са описани в пръстена, са влезли през Босфора. А едни от най-важните битки са били  на остров Крит, около Кносос и  Кипър .

- Неотдавна в пръстените на Кубрат екипът разчете царската титла на великия ни държавник. Кой има интерес титлата да е хан и кан - в нито един артефакт досега не е открита подобна титла за български държавник?
- Що се отнася до титлата Кан и Хан, интерес имат всички велики сили в миналото и сега, както и трите демона на българския род, описани в пръстените от кенотафа на Цар Кубрат – Ватикана, Цариградската Патриаршия (днес Вселенска) и редакторите на Библията.   Тук ще цитирам Гьобелс: „ Отнеми на един народ историята му, първото поколение ще е тълпа, второто стадо!" – всеки да си извади контекста защо го казваме, а за нас изводът е ясен!

 

Едно интервю на магистър Защита на Културно-историческото наследство на България Патриция Кирилова за нейния блог  patriciakirilova.blogspot.com

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер