Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

сряда
февруари 21
Home Седмицата Култура Полското кино грабна четири статуетки "Лубина" на филмовия фестивал в Котбус

Полското кино грабна четири статуетки "Лубина" на филмовия фестивал в Котбус

Е-мейл Печат ПДФ

cotbus1В периода от 7 до 12 ноември в Котбус, Германия се проведе 27-то издание на Фестивала на източноевропейското кино. Бяха представени 200 киноленти от 42 страни, между които 25 световни премиери. Раздадени бяха награди на стойност 80 000 евро.
12 филма от девет страни се състезаваха в категорията „най -добър филм".
Като най-ярка и разчупваща клишето на фестивалното кино се открои българската нова лента „ Вездесъщият". Тя бе достойна за главната награда и заслужено предизвика бурни аплодисменти в залата и емоционални разгорещени дискусии след прожекцията. Много от интервюираните зрители посочиха нашата кинотворба за свой безспорен фаворит и споделиха своето огорчение от факта, че е останала несправедливо недооценена от журито.
„Вездесъщият" е една модерна, майсторски заснета и дръзка кинопродукция.
След бляскавата си премиера на 10 октомври в НДК, кинолентата бе разпространена в 54 български киносалона и събра рекорден брой зрители. Филмът триумфира на фестивала Златната роза, където грабна пет награди-за най-добър пълнометражен филм, наградата на критиката и зрителите и наградите за мъжка и женска роля. Новият филм е дело на успешното трио Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров, чиито кинотворби Дзифт и Love.net се считат за едни от най-успешните в историята на съвременното българско кино.
Сюжетът на филма е провокативен, интензивен и стряскащ с неочакваните си обрати.cotbus2
В центъра на историята е писателят и собственик на рекламна агенция Емил Борилов, който заснема с десетки скрити камери сцени от живота на колеги и близки в търсене на оригинален сюжет за новата си книга. Започнал своето воайорство на шега и от скука, той влага все повече страст в новото си хоби и постепенно придобива чувството на мощ и величие. Знаейки тайните на другите, той може да ги манипулира и котролира. Събраните случки колекционира във файлове, които му откриват твърде нелицеприятни истини. Болезнено е неговото откритие, че нещата не са такива, каквито изглеждат. Истините, които трябва да понесе са в повече и обръщат представите му за другите. Колкото повече скрити страни му се разкриват, толкова повече се отвращава от заобикалящите го. Развихря се една пъстра въртележка от прикривани страсти, интриги и подмолства, лъжи и неприятни човешки навици. Самозабравил се и присвоил си ролята на Бог, той се сгромолясва отвисоко в мрака на самотата, отхвърлен от всички, които неволно е предал. Филмът излиза от баналната формула на мрачните и проникнати от атмосфера на безнадеждност източноевропейски фестивални филми, в които надделяват сивите краски и всекидневното оплакване от лошия бит и безпътицата. Формулата на неговия успех е съвкупността от крещящо социално послание, модерна и красива обстановка, проникване в най-дълбоките слоеве на човешката душа, комбинацията от изгряващи имена и стари звезди на българското кино, пълнокръвно актьорско присъствие и висок професионализъм на създателите на филма. „Вездесъщият" е творба, която те държи в напрежение до края и не ти дава усещане за изгубено време, често срещано при фестивалните филми. В тях преобладават нелогични и монотонни , трудно разбираеми сцени, пренаситени са с философски послания и символи. Действието в този филм е динамично и последователно от първия до последен кадър и това е другата причина кинолентата да се хареса на млади и на стари. Сценаристите са наблегнали на историята, подвкусили са я с хумор, крилати фрази и наситен диалог и по този начин са си свършили прекрасно работата.
Филмът е изграден фрагментарно и заснет с непрофесионални и професионални камери от блестящия оператор Емил Христов.
Темата за масовото нахлуване на модерната техника в интимното пространство на индивида и застрашаващото и достъпно модерно наблюдение, което е навсякъде около нас го правят актуален, предупреждаващ и гледащ се на един дъх.
Наградата за най-добър филм, дотирана с 25000 евро бе присъдена на полската кинопродукция „Диви рози" на младата режисьорка Ана Ядовска.
Сюжетът представлява психограма на млада съпруга и майка, която има смелостта да започне романс с 16 годишен в атмосферата на строг католически и селски морал. Ролята на жената, която се е отчуждила от църквата, от съпруга си и от бездуховните селски клюкари се изпълнява от Марта Нерадкевич . Тя бе удостоена с наградата за най-добра женска роля заради убедителния език на очите и умерените движения, с които разкрива душевната борба, която се разразява с пагубни последици в нея.
Наградата за режисура бе връчена на полския режисьор Мачей Пепшица за майсторски представената анатомия на скандалния показен процес срещу масовия убиец"Вампир" през 70 -те години в социалистическа Полша.
Мирослав Ханишевски грабна приза за най-добър актьор за превъплъщаването му в ролята на комисаря, който вместо да търси справедливост, става палач на невинен човек, набеден без нужните доказателства за серийния убиец „Вампир"
2100 зрители на фестивала избраха продукцията на Ян Сверак "Босоног" за филм на публиката. Това е една горчиво-сладка ретро комедия със свеж виц и носталгични нотки по детството.
Героите на източноевропейското кино и тази година не бяха само лоши или само добри, те бяха и двете заедно. 12 те филма от състезателната програма на кинофеста доставиха едно богато жанрово многообразие - от трилър през социална драма и лаконическо експериментално наблюдение до епическо кино.
Фестивалът е интернационална платформа за нови срещи на творците на киното и неговите почитатели, които вече очакват дните от 6 до 11 ноември 2018, за да си докоснат до новите постижения на седмото изкуство в Източна Европа по време на 28 му издание.

 

Красимира Плетньова
за в. „България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер