Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19

Орхидеите

Е-мейл Печат ПДФ

С Марта се раздели преди около половин година, почти веднага след като се запозна със Силвия - дъщерята на професора. Неговият професор. Не че Марта беше по-глупава или грозна. Не. Напротив. Много интелигентна, с богата култура и владееща няколко езика. С нейната диплома, нея щяха да я приемат във всеки престижен университет в Европа. А тя взе, че записа да учи за библиотекар! Много обичала книгите! Дай й да ги чете и подрежда. Отнасяше се с тях, сякаш бяха живи същества. Та сигурно ги обичаше повече от майка си, да речем,... или него. Книгите, та книгите! Истина е също, че не четеше каквото и да е.
- Извинете, орхидеи да имате? - попита цветарката млад, около тридесет годишен мъж.
- Свършиха. - с досада и без да го погледне му отговори продавачката и продължи да подрязва прецъфтелите вече рози.
- И тук ли? Тези абитуриенски балове! - въздишка се изтръгна то него. - А мога ли все пак да намеря някъде? - с надежда в гласа попита той. - Утре имам особен празник и ми трябват по-особени цветя.
- Проверете до НДК-то. Той е най-добре зареден.
Тя, Марта, нямаше мечти да бъде нещо голямо. Не можеше да разбере и неговата амбиция за някакви буквички пред името му, като ст.н.с. или професор еди-кой си.
Раздялата им мина от леко по-леко. Просто един следобяд Марта му се обади и с щастлив глас искаше, не, настояваше непременно да се видят. Вече била сигурна за нещо. Напълно сигурна и искаше да сподели с него хубавата новина! Но той й отказа. Бил затрупан до уши със задачи. И понеже крайният срок бил до края на седмицата, довечера, а и следващите няколко дни, щял да работи до късно. Много важно ли било? Отнасяло се за тях, двамата? Не, в никакъв случай не му е възножно. Нека и тя да не го търси, а той щял да й се обади, когато свърши. Същата вечер двамата със Силвия отидоха в новия хитов ресторант на "Гурко" и "Раковска". Както винаги, и тази вечер почти всички маси вече бяха заети, но им намериха една двойна близо до прозореца. За нещастие или не, но оттам минавала и Марта. Той я забеляза едва когато тя отделяше лицето си от стъклото. И повече не го потърси. Не отговаряше и на редките му обаждания.
Той много бързаше. В шест часа трябваше да е при шивача, за да си вземе костюма. Ако се забавеше, можеше и да не го завари. Онзи,всеки петък рано след обяд заминаваше на вилата си, не бил обичал да кара по тъмно. Сега правеше изключение заради бъдещия му тъст, негов стар клиент.
Виж, със Силвия не беше като с Марта. Още щом я видя, той се влюби. Тя рабатеше в научния институт при баща си и тази есен щеше да защитава дисертация. Колегите й много й завиждаха - бързо се била изкачвала по стълбицата. Тя се съгласи за брак, при условие, че поне пет години няма да говорят за деца. Науката не можела да я чака.
На спирката имаше много хора, но той успя да се пререди и да се вмъкне още с първите. Погледна си часовника. Ще успее. Закъсняваше само около десет минути.
И така, сватбата ще бъде утре. Нямаше да има много гости, само в тесен семеен кръг. В малък, но тузарски ресторант в полите на Витоша. Е, разбира се, ще дойдат и няколко от колегите. Булченският букет щеше да донесе кумът им, научният му ръководител. Орхидеите пък бяха за бъдещата му тъща.
Докато из главата му се въртяха тези мисли и представи за щастлив семеен живот, трамваят стигна до НДК. Слезе от него и буквално нахълта в магазина.
- От орхидеите останаха ли?- попита ззадъхан.
- Да, има още малко. - усмихнато му отвърна цветарката.
- Най-хубавите, ако обичате. - вече успокоен, каза младият мъж. Пое саксията, благодари, плати и се затича обратно към трамвайната спирка. Ватманът вече затворяше вратите, готов да подкара мотрисата, когато видя младеж да тича срешу него. В едната си ръка държеше разкошно цвете, а с другата му махаше, за да го изчака. Предната врата се отвори. Младежът скочи вътре и поблагодари. Огледа се за свободно място. Промуши се между няколко човека, докато стигне до свободна облегалка. Със свободната си ръка извади носна кърпа и избърса запотеното си чело.
В един момент усети вперен в него нечий поглед. Наведе глава и видя двете гледащи го очи. Не ги позна и се изправи. Но веднага сведе погледа си обратно. Ръката му побеля от стискането на облегалката. На челото му отново изби пот. Очите бяха на млада жена в напреднала бременност.
- Здравей! - се изтръгна от него.
- Здравей! - отвърна му тихо тя. Почувствала се неловко, сведе глава и несъзнателно започна да придърпва широката си рокля, мъчейки се да прикрие деликатото си положение.
- А кога, такова...? - измънка той.
- Кое? Ах, да. – погали нежно корема си - След десетина дни, живот и здраве. Тя наведе глава и видя цветята. - А ти празник ли имаш?
- Да, малък. За майка ми са. - продължи да мънка той, като понечи да прикрие халката на лявата си ръка, но го направи много непохватно и тя го забеляза.
- Виждам, че празникът ти не е толкова малък! - отбеляза с леко треперещ глас.
- Прощавайте, младежо, ще слизате ли? - попита една бабичка, пробивайки си път към вратата.
- Не той, аз слизам. - каза младата жена. После стана и се обърна към него - Поздрави я специално и бъдете щастливи! Мина покрай него, като внимаваше да не го докосне с големия си корем, и слезе от трамвая.
Силно смутен, той гледаше след нея. Сърцето му биеше лудо, сякаш искаше да изскочи от гръдния кош. Буца беше заседнала в гърлото му. Лицето се бе изкривило от болка и срам. Усети как саксията започна да изгаря ръката му и да се изплъзва между пръстите.
Трамваят, набирайки скорост, постепенно се отдалечаваше. Младата жена не се обърна да погледне след него, а продължи да ходи и едвам се дотътри до една пейка. Свлече се на нея. И чак тогава даде воля на сълзите си.

 

Добрин Тръпков

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер