Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

вторник
февруари 20
Home Седмицата Личности Българин изобрети уникална виртуална стая

Българин изобрети уникална виртуална стая

Е-мейл Печат ПДФ

kalin1Калин Кузманов е роден на 17 април 1986 г. в Горна Оряховица. Завършил e Средно училище „Паисий Хилендарски" с разширено изучаване на информационни технологии, в родния си град. След това учи последователно бакалавърска степен в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", а по-късно взема и магистърска степен по „Финансов мениджмънт" в Стопанска академия „Д. А. Ценов" в Свищов.
Работил е в клоновете в България на няколко големи, световни банки. Понастоящем работи в поредната голяма банка в София.
Само на 31 години Калин Кузманов вече има глобални идеи, които могат да променят много области в нашето съвремие!

- Г-н Кузманов, как възникна идеята за създаването на 3D-стая и защо въобще решихте да направите такава стая?
- Идеята възникна в момент, в който осъзнах, че когато човек влезе в един банков офис, всички хора наоколо се намират в едно напълно открито пространство и се говори за лични неща, които по принцип са строго конфиденциални, а не трябва да бъде така. Не бива всички клиенти на една банка да научават за останалите, кой какви сметки има, в какви валути и в какви размери. Авоарите по сметките се чуват от всички, колкото и да е осигурено лично пространство, в което уж има известна усамотеност по време на обслужване.

- Какво представлява и какво точно ще промени тази 3D-стая, която сте изобретил?
- Това представлява система от проектори, които ще излъчват информация във всички посоки на въпросната виртуална стая и така ще се симулира пространство, което ще е навън, но в същото време ще се осигури пълна конфиденциалност. В информацията ще се съдържат лични данни за клиента, всичките му сметки и всичките му карти, изобразени с анимация, данни за това, с колко точно пари разполага по тях, какви са авоарите, колко лева дължи, ако е кредитна карта, какъв бранд е картата. Самата карта, която клиентът има в портмонето ще се вижда и на екрана, но с допълнителната и съдържаща се в нея информация.

- Може ли технологията V-Ray да се използва в този проект?
- Да, тази технология може да се приложи в идеята, както могат и да се използват проектори, които се произвеждат, но все още са не напълно достъпни за масовия потребител. Има ги, но могат да си ги позволят само компании, които имат висок стандарт и достатъчно ресурси.

- Може ли с тази 3D-стая да се симулират военни действия и по този начин да се обучават военнослужещи?
- Да, може да се обучават военнослужещи. Например, те могат да бъдат поставени в една ситуация, която да симулира реалността виртуално. Въпросните проектори могат да изобразяват бойно поле, каквото и да е то и в каквато и схема да е необходимо да се извърши обучението. Могат да се използват най-различни методи, за да може да се обучава военнослужещия, или въобще човекът, който се намира в тази сфера.

-Как на пода на 3D-стаята, в какъв смисъл ще се симулира безтегловност?
- Ще се представя реална ситуация във виртуален аспект, което ще създава усещането за присъствие в спейс-пространството, в галактика, или пък на земята, във вода или на сушата. Могат дори да се симулират напълно истински, съществуващи ефекти, събития и състояния.

- Какво е необходимо да се направи, за да се реализира подобна визуализация, компютърна програма ли се търси, като V-Ray например, или е нужно и нещо повече от това?
- V-Ray е достатъчен, защото разполага с подпрограми, които могат да помогнат. Ако компанията реши да е нещо, което е по-висок клас, могат да се добавят и още нови програми, за да се постигне real V-Ray.

- Какви специалисти ще са необходими, за да работят с тази виртуална стая, компютърни специалисти или и още други?
- Зависи от сферата, в която ще се прилага симулацията. Ако ще е предназначена за армията ни, необходими са военни специалисти, за да дадат насоки за сценария на симулативния учебен продукт. Който го разработва има основите, но допълнителната спецификация се дава от специалисти в конкретната област на обучение, услуга или просто ефект с някаква определена цел. Тоест, специалистите казват, какво точно се изисква, а ние като визуализатори можем да го направим, както се иска.

- Споменахте, че сте подготвил сценарий, какъв е той и какво точно представлява?
- Той е свързан в момента именно с банковата сфера, защото тя най-много има нужда от това и се развива динамично. Има добри печалби в банковия сектор и това дава основание за разработване на именно такъв сценарий, но това не ограничава полета на необходимостите в бъдеще! Ще могат да се прехвърлят виртуални пари от една в друга карта и всичко това ще се вижда на екран пред клиента, а с компютър и клавиатура, а вероятно ще има и електронно бюро, което предстои да се разработва, ще се свърже конкретната операция с друг софтуер, който веднага да прехвърля пари. Всичко ще бъде анимирано и процесите ще се случват буквално пред очите на клиентите/потребителите.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. „България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер