Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Личности Българка ръководи нови стратегически проучвания за болестта на Алцхаймер в САЩ

Българка ръководи нови стратегически проучвания за болестта на Алцхаймер в САЩ

Е-мейл Печат ПДФ

apostolova1Професор Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще ръководи най-новите проучвания за ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ. Д-р Апостолова е получила дарение от 7,6 милиона долара от Националния Институт по Здравеопазване (NIH). В сферата на борбата с болестта на Алцхаймер, това е втората по-големина финансова подкрепа в света. С помощта на тези средства д-р Апостолова ще започне изграждането на нова изследователска програма с обща стойност над 45 млн. долара, фокусирана върху Алцхаймер пациенти, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст. Този вариант на Алцхаймер се среща в едва 5% от болните.

"В сравнение с пациентите с класическата форма на Алцхаймер с начални симптоми след 65 год. възраст, младите пациенти с това заболяване не се допускат до клинични изследвания и терапевтични проучвания, заради тяхната относително млада възраст, казва д-р Апостолова. Нашите изследвания сочат, че тази форма на Алцхаймер има висока генетична обремененост и прогресира много агресивно."
Научната програма на д-р Апостолова, наречена "Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)", ще създаде мрежа от клинични центрове в Съединените щати, която ще набере голяма група пациенти с този ранен вариант на болестта и ще събере клинични и психологични данни, много различни биомаркери и ДНК за генетични проучвания.
"Данните от LEADS ще позволят да направим прецизно сравнение между клиничните, психологичните, структурните, патологичните, кръвните, ликворните и генетичните прилики и разлики между болестта на Алцхаймер с ранното начало под 65-годишна възраст и класическата форма на болестта с късно начало над 65-годишна възраст. Нашите изследвания ще доведат до нови терапевтични стратегии", добавя д-р Апостолова.
Проектът ще включи изследователски и клинични центрове от 16-те най-престижни университета в САЩ.apostolova2
Проф. Лиана Апостолова произхожда от научно семейство. Двамата й родители са професори по органична химия и биохимия. Дядо й - проф. д-р Стефан Попов, е завеждал Катедрата по Физиология на Плевенския Медицински Университет. Нейният прадядо - проф. д-р Тошко Петров, е един от основателите на Медицинската Академия в България. Неговият бюст е издигнат в двора на Академията в София, заедно с бюстовете на другите й основатели.
Д-р Апостолова е родена на връх нова година в София. Израснала в столицата, завършва Първа немска гимназия с пълен успех. През 1998 г. е наградена със "Златен Хипократ", званието се дава от Медицинска Академия в София, за пълно отличие през цялото следване. След пристигането си в САЩ, в периода 2000 - 2003 г., продължава образованието си с резидентура по неврология в Университета на Айова. В следващите две години специализира в областта на Алцхаймер и други деменции в Калифорнийския Университет в Лос Анджелис. Завършва научна специализация в клиничните изследвания.
В периода 2005 - 2011 г. работи като асистент в Катедра по неврология в Калифорнийски университет в Лос Анджелис.
От 2010 г. до момента е учредителен директор на Центъра за невроизследователска работа в UCLA-Easton, Център за болестта на Алцхаймер Мери С. Истън, Калифорнийския университет в Лос Анджелис.
В годините от 2011 - 2015 е доцент в Катедра по неврология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.
През 2015 г. защитава професорантура по неврология, радиология, медицинска и молекулярна генетика в Университета в Индиана. Същата година е избрана за председател на "Barbara and Peer Baekgaard", в изследването за болестта на Алцхаймер.
В света на медицинската наука, българката е призната с много научни награди. През 2007 г. получава наградата "Туркен" за научни изследвания. Три години по-късно, през 2010, Американската Академия по неврология й присъжда изследователска награда в гериатричната неврология. Същата година, Американска федерация за изследване на здравеопазването й връчва наградата "GE-Healthcare Junior Investigator Award", за отлични постижения в областта на изследванията.
Професор Лиана Апостолова има публиквани над 100 статии и 12 книги в областта на медицината.

 

Радостина Павлова
кореспондент на в. "България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер