Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Личности Тодор Ангелиев: Логото трябва да е просто и лесно разпознаваемо

Тодор Ангелиев: Логото трябва да е просто и лесно разпознаваемо

Е-мейл Печат ПДФ

euro1Логото-победител за българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) през 2018 година е с автор Тодор Ангелиев. То беше избрано след публичен конкурс. Председател на журито беше проф. Георги Янков от Националната художествена академия. В конкурса са участвали и българи, живеещи в чужбина. Проекти са изпратили и около 10 чужденци, сред които македонци, украинци и германци. Победителят е събрал 76 от възможни 90 точки.

Ангелиев е завършил художествената гимназия в Пловдив. Рисува от малък. След това е приет в Художествената академия в София, където завършва специалност „Илюстрация и оформление на книгата". Тук се учи и графика за запазени знаци и лога. Учил е при проф. Тодор Варджиев шрифт и запазен знак. Водещ професор му е Христо Нейков. Правил е илюстрации за детски книжки.

- Как избрахте детайлите за логото на българското европредседателство и какво символизират те?
- Говорим не за детайли, а за елементи. Те символизират кирилицата като елемент, латинската абревиатура и народната шевица. Така се получи като графика добре. Заради това и участвах в този конкурс. Ако не бях сигурен в нещо, нямаше да участвам.

- Какви бяха изискванията към Вас и към всички кандидати, какво точно се искаше от Вас за изработването на логото?
- Трябваше да се направи лого за българското европредседателство. Преди това са правени лога и за други държави. Имаше изисквания какво да се изписва отдолу, става дума за домейна, като част от логото. За да се направи едно лого, трябва да знаеш какво правиш. Това не е картина, която да е красива. Логото трябва да е просто и лесно разпознаваемо и веднага да отвежда там, където трябва и да е практически използваемо за изобразяване на предмети и плакати. Има изисквания, които на хората, които се занимаваме с този вид работа, са ни ясни. Един художник може да е много добър живописец или скулптор, но той може да няма отношение към това, защото за едно лого се изисква графична работа.

- Правили ли сте друг път такива лога или знаци от такъв мащаб?
- От такъв мащаб не, защото за това лого се вдигна доста шум. Печелили сме и други конкурси, но не са били толкова мащабни. Печелили сме конкурси в Полша, в Америка, Германия. В България имаме поръчки за много търговски марки. Аз имам графично студио, където работим заедно с мой приятел, с когото учихме в Художествената гимназия в Пловдив, после и в Художествената академия. Трима човека работим и сме художници. Когато има такива конкурси участваме, като всеки прави по един знак и ги пускаме. Никога не сме пускали знаци, когато не сме били сигурни във всичко.

- Споменахте, че сте печелили конкурси в САЩ, разкажете малко повече за читателите на вестник „България"!euro2
- Това беше поръчка от приятел за няколко фирми за храни за животни и други. Имаме изработени над 150 знака общо, като разбира се, най-много са за България. Има търговски марки, хранителни продукти, чайове, опаковки.

- Видяхме, че кандидатите за лого на българското европредседателство са много, защо обаче избраха точно Вас и Вашия проект, с какво Вие спечелихте пред останалите?
- Много е важно кой избира логото. Хубавото в този случай е, че от десет човека жури, шест бяха художници, които разбират естеството на тази работа. Моето лого не е най-хубавото нещо, което съм правил в живота си, но мисля, че се получи доста добре. Като цяло обаче нивото не беше особено високо, имаше съвсем самодейни работи, както и много стойностни, естествено.

- Ако трябва да изработите лого, или знак, който да представи, да илюстрира България в днешния ден, как би изглеждала тя сега?
- Много съм си мислил за това. Дори имаше конкурс, но не участвах. Трябва да го имам като задача, за да го мисля. Създаването на лого е процес, който като ти влезе в главата не ти дава да спиш, дори докато вечерям, постоянно си драскам нещо, нахвърлям си идеи. Много е трудно да се направи такова нещо. Розата е доста експлоатирана. Туристическото лого, например, трябва да е по-търговско, да има визия.

- След като станахте популярен с авторството си на логото за българското европредседателство, това отвори ли ви врати за повече поръчки, например?
- Не, аз приемам това като част от работата ми. Станахме по-популярни сред приятелите ни. Ние направихме цял брандбук за това лого, как да се използва, но нищо като дизайн, нито билбордовете, нито дори при шаловете не е така, както го зададохме. Дизайнерите сами решават как да използват логото и как да го разполагат върху повърхности и фигури.

 

Венцислав Жеков
кореспондент на в. "България" в София

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер