Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата Спорт Плувкиня от Чикаго жъне успехи при ветераните

Плувкиня от Чикаго жъне успехи при ветераните

Е-мейл Печат ПДФ

kotakovaВ спортен комплекс "Акуалайф" в Кранево се проведе Държавното първенство по плуване за ветерани, организирано от Българска мастерс федерация. Състезанието се реализира на 50-метров открит басейн в три полудни. В надпреварата участие взеха 18 клуба от цялата страна с над 300 участници.
Във възрастовата група от 50 до 54 години от отбора на "Черноморец" Бургас страхотно представяне направи бившата националка на България - Катя Котaкова. Живеещата от дълги години в Чикаго Котaкова стана шампион на една от най-тежките дисциплини 100 метра бътерфлай. Ветеранката завоюва още едно първо място на щафетата 4x50 метра свободен стил, две втори места на 100 метра свободен стил и 50 метра бътерфлай. Нашенката добави и три бронзови отличия на 400 свободен стил, 200 съчетано и 50 метра свободен стил. Отборът на "Черноморец" се състоеше от 30 плувци, а начело беше треньорката Люба Панайотова. Тя успя да класира бургазлии на 1-во място в отборното класиране при жените и на 4-то при мъжете.
"Реших да участвам в състезанието тази година, след като разбрах, че ще се провежда в началото на септември, когато планувах да съм в България. Нямах възможност да тренирам пълноценно, но съм доволна от участието си. Имах възможност да се видя с колеги, с които не бяхме се виждали от 30 години, усещането е невероятно. За мен беше чест да представям отново моя роден клуб "Черноморец" и да бъда част от тези няколко вълнуващи дни", каза Катя Котaкова по телефона от България.
Българката от Чикаго започва да се занимава с тренировки по плуване на 10 годишна възраст при треньорът Руси Раданов. Той остава неин треньор до завършването на спортното училище в родния Бургас. Катя става най-младият член на Националния отбор от 14 до 16 години, под ръководството на Панчо Гурков. По-късно става студент в НСА (1986-89), където се състезава за "Академик". Катя Котaкова живее в Америка от 1997 година и е омъжена за перуанеца Рубен Велез, който също е дълбоко свързан със спорта като главен организатор на футболния отбор "Торино". Перуанците имат формации във всички възрастови групи. Техните отбори са едни от най-качествените състави, мерили сили с българските тимове.

 

Николай Василев
спортен кореспондент на в. "България"

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер