Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

четвъртък
ноември 23
Home Седмицата Традиции ТРЕТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ- КРЪСТОПОКЛОННА

ТРЕТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ- КРЪСТОПОКЛОННА

Е-мейл Печат ПДФ

religionДнешната света неделя е наречена Кръстопоклонна, понеже светата Църква изнася и поднася на християните за поклонение и целуване честния и животворящ Кръст Господен. И майката църква ни приканва благоговейно да се поклоним пред него като произнасяме думите: " На твоя кръст се покланяме ,Владико Господи Иисусе Христе, и твоето Свето Възкресение славим."
Една от светините за християнина е светият кръст. Той е символ на нашето спасение. Гледайки светия Кръст Господен ние се учим на търпение, тази безценна и необходима във всяко време и при всички обстоятелства добродетел. Всякога когато ни сполетят страдания или сме изправени пред големи и мъчно преодолими затруднения, трябва да гледаме светия Кръст и той ще ни ободри, ще ни вдъхне сили, за да успеем да преодолеем и разрешим всички проблеми.
Христовият Кръст ни учи и на безпределна любов. От любов към нас Спасителят доброволно прие кръстното страдание. Гледаме ли светия кръст, ние си спомняме за Голготския страдалец Господ Иисус Христос, който в дните на Пилат Понтийски беше разпнат за нашето спасение. От тоя момент кръстът стана светиня за човечеството. Словото за кръста е сила божия. Не чрез друго, а само чрез кръста на Господа Иисуса Христа е победена смъртта, унищожен грехът, дадено е възкресение, изгряла е Божията правда и ние хората сме станали чеда и наследници Божии. Така както чрез дървото дойде грехът, смъртта и проклятието, то пак чрез него- дървото- дойде животът и възкресението.
Словото за кръста е будило и буди в човека вяра в човешката личност. Словото за кръста ни учи как да се живее и как да се умира за Божията правда, от която няма нищо по-свято в света. Сам Христос говорил на своите ученици: " Никой няма любов по-голяма от тая да положи душата си за своите приятели" и той Сам пръв положи на Кръста своята душа. И за кого ? Не само за своите приятели, а и за най-злите си врагове, за всички грешници.
Колко мъдро постъпва светата Църква, като в средата на Великия пост ни показва светия Кръст Господен. Тя иска да ни вдъхне търпение, обич и смирение, да ни ободри, да ни окуражи, та достойно да продължим великопостният подвиг, който главно и преди всичко се състои във въздържане от всяко зло и достойно да посрещнем светлото Христово Възкресение.
Затова, застанали днес пред светия и животворящ Кръст Господен, който светата църква въздига, нека в дълбок размисъл и сърдечно умиление да кажем: "Господи Иисусе Христе , ние много пъти и по различни начини сме те оскърбявали. Причинявали сме ти горчиви страдания. Прости ни Господи, спаси ни и ни научи да живеем според твоите заповеди, за да имаме мир и радост в сърцата си."


Свещеник Стефан Михайлов
www.bulgarianchurchdc.org

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер