Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

събота
ноември 25
Home Седмицата Традиции ВЪЗКРЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ – ВЕЛИКДЕН

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ – ВЕЛИКДЕН

Е-мейл Печат ПДФ

velikden16 април
Отново сме изправени пред най-големия празник на християнството, празника на Христовото Възкресение. В лазурния простор на пролетта църковните камбани разнасят своя меден глас и известяват най-великата и радостна вест: "ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ!
За нас е мил, сладък и скъп великденският среднощен камбанен звън. Пленителен ,величав, тържествен е той и говори на душата повече от най-вълшебната и облагородяваща музика! Големите камбани на катедралите гърмят със своя напевен могъщ бас и много хиляди други камбани на нашите селски и градски църкви чудно пеят и носят в нощта над села и градове, села и поля, гори и планини дивния пасхален поздрав; "ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ!" и свидетелстват за неограничената, непобедима и неизтощима мощ и власт на Възкръсналия Христос.
Преди близо 21-н века, Христос победил смъртта, възкръсна от мъртвите и постави началото на новата, християнска епоха. Не познали Него - очаквания от човечеството спасител - книжниците и фарисеите го осъдиха, поругаха и разпнаха. Три дни лежа мъртъв и бездиханен в зорко пазения от римската стража гроб. И когато успокоени от мнимата си победа властници ликуваха в забрава – Христос Възкръсна и даде на смъртните живот. Възкресението на Христа стана пределен етап в летописите на стария и новия свят. С него християнството, преодоляло мирогледа на древното човечество, влезе в историята.
Възкресението на Христа е крайъгълният камък на християнската религия. В светлината на това славно събитие получават своя истински месиански смисъл и животът и чудесата, страданията и кръстната смърт на Христа. Денят на Христовото Възкресение е най-светлият и радостен християнски празник. Поради това той се нарича "ВЕЛИКДЕН". Вярата във Възкресението има огромно значение за личния духовен живот на християнина и за издигането на християнското общество. Тя е мощен стимул за твърдо упование, за светъл поглед в живота. Тя е твърда упора в стремежа на човека към лично съвършенство и щит в борбата му за по-добър и щастлив живот.
Християните от цял свят се поздравяват с истината на Христовото Възкресение. В светата пасхална нощ при най-голяма за човешките възможности тържественост светата църква пее:" Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си потъпка смъртта и дари живот на тия, които са в гробовете!". Пее църквата, пеят всички вярващи християни. Мракът, свойствен на обикновената нощ е прогонен. Цялата планета Земя е в светлина. От отворения за вечни времена гроб на Спасителят блика невечерна светлина, в рубинените лъчи, на която всеки може да види и да чуе Божествения поздрав: " Радвайте се! Радвайте се, защото с възкресението си Христос показа, че правдата, доброто и любовта са непобедими".
С възкресението си Христос провъзгласи царството на любовта, доброто, опрощението и духовната чистота. Във Възкресението на Богочовека тържествува божественото в човека. Тържествува Божието дихание, вдъхнато в човешките гърди още от първия миг на общата човешка история. И утвърждаването му през всички векове като непреходна сила грейнала величествено и преславно в оня върховен миг на тая история, когато от запечатания гроб Спасителят излязъл в блясъка на славата си.
Понесъл греховете на цялото човечество върху себе си, на своя кръст той стана изкупление за всички човеци, смъкна ужасната тежест на греха в гроба си и възкръсна като Изкупител и Спасител на всички човеци. Възкръснал от гроба, той свърза отново Бога с човека, с грешния паднал човек и откри безкрайни възможности за всички човеци да бъдат чеда Божии, напълно освободени от греха и порока.
С Възкресението си Господ Иисус Христос утвърди пророческата вяра във възкресението на живота, на всяка човешка личност. Вяра във безпределното величие на Божията любов, която изисква от всички, които имат нейното дихание, не смърт а живот. "Ако Христос не е възкръснал- пише апостол Павел- суетна е вярата ви, вие сте още в греховете си. Тогава и ония които са умрели в Христа са загинали. И ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най-окаяните от всички човеци. Но ето Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начало. Понеже, както смъртта дойде чрез човека, тъй и Възкресението от мъртвите дойде чрез човека. Както в Адама всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят."
Така празникът на Христовото Възкресение се оказа празник на естествената налична у всеки човек жажда за живот. Той е празник на непрекъснатата, реално утолявана жажда за живот. Непобедимата от смъртта жизнена сила на Християнството има Първоизвора си, именно в тая Господня Пасха, която води човешкият свят от смърт към живот. Нейните изповедници от обикновени хора се превръщат в светци, в неугасващи светила на живота, които светят не само в небесата, където е тържествуващата половина на Църквата Божия, но и на земята, където е другата половина, войнстваща срещу греха и злото. Затова празникът се чествува толкова радостно и толкова тържествено.
Той е тържество, което обхваща не само земята, но и небесата. Ангели и човеци празнуват заедно, защото във Възкресението на Христа те се сближават, стават отново като родни братя. Да тържествува Божията църква, да ликуват вярващите сърца, да свети нашата радост. Но за да бъде така, ние трябва да приемем пълното благословение на тоя Великден, а то ще рече- да растем и крепнем в Божията истина, да се усилваме в Божията правда, да се трудим за осъществяването на тая правда в живота на човеците, за да могат да живеят те в разбирателство, в мир и любов.
Да бъдем в благословението на Великден, ще рече да имаме винаги живата надежда, чe Бог ще ни помилва. Молитвено да укрепваме тая надежда, че царството Божие ще дойде на земята, носено от сърца, които живеят благочестиво и се подчиняват на светлия закон на доброто и любовта. Да засилваме все повече любовта си към ближните, вършейки дела на милосърдие, добро и обич. Така най-достойно ще вземем участие в радостта на празнувания Великден.
Грамадна, необятна е мощта на съвременната човешка, материална и техническа култура. Но само проникната от културата на Евангелието - от Светлината, която разпръсква мрака - тя ще преобрази природата на света. Затова и никога, както днес Възкръсналият Христос, което значи всепобеден мир, трябва да бъде знаме на мира.
ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ! ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН НА ВСИЧКИ ВАС!


Свещеник Стефан Михайлов
www.bulgarianchurchdc.org

 

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер