Вестник БЪЛГАРИЯ - вестникът на българите в САЩ

понеделник
февруари 19
Home Седмицата САЩ Обама посъветвал Тръмп никога да не забравя важността на демократичните институции

Обама посъветвал Тръмп никога да не забравя важността на демократичните институции

Е-мейл Печат ПДФ

Отдавнашна и изискана традиция в Белия дом е отиващият си президент да оставя на своя приемник писмо, което новият президент намира в Овалния кабинет, пише агенция Франс прес.
Писмото на Барак Обама до Доналд Тръмп, за чието съдържание се съобщава седем месеца след излизането му от Белия дом, съдържа един основен съвет: отвъд суровостта на политическите битки никога да не забравя важността на демократичните институции.
Писмото на 44-ия до 45-ия президент на САЩ се състои от около 300 думи и придобива особено значение след хаотичните седмици в управлението на Тръмп, критикуван в собствени си лагер за неяснотата на позициите му след расовото насилие в Шарлотсвил.
Писмото, копие от което било получено в АФП, започва с обръщението: "Скъпи господен президент" и с поздравления за началото на великолепното приключение - президентското управление. "Милиони хора заложиха надеждите си на вас, и всички ние, независимо от партиите, се надяваме на по-голямо процъфтяване и сигурност при вашето управление".
Обама изтъква, че президентският пост в САЩ е уникален и за него няма "проста рецепта".
Той подчертава важността на американското водачество в света: "На нас, с действията ни и примера, който даваме, е поверено да поддържаме международния ред, който бе създаден след края на Студената война и от който зависи нашето процъфтяване и сигурността ни".
"Ние сме временно на този пост и това ни прави пазители на демократичните институции и традиции, каквито са правовата държава, разделението на властите, защитата на гражданските права, за които са се сражавали предците ни. Каквито и да са напреженията във всекидневната политика, трябва да оставим тези инструменти на нашата демокрация поне толкова силни, колкото сме ги заварили".
Последният съвет на Обама към Тръмп е в динамиката на събитията и под натиска на отговорностите да отделя време с приятелите и семейството си. "Те ще Ви помагат да преодолявате трудните моменти, които са неизбежни", пише Обама.
Франс прес напомня за президентското писмо, оставено на 20 януари 1993 г. от Джордж Буш баща на приемника му Бил Клинтън: "Вашият успех е успехът на вашата страна. Изцяло ви подкрепям. Ще има много трудни моменти. Не допускайте критиците да Ви обезсърчат", е съветът, който дава Буш на Клинтън.


www.mediapool.bg

 
  • Консултации

  • Последни

  • Най-четени

АНКЕТА

КЪДЕ БИХТЕ ЕМИГРИРАЛИ?
 

Реклама

www.vigdentalinc.com
Заповядайте в новооткрития зъболекарски кабинет на д-р Ива Арнаудова
www.navigationinc.net
The new innovation in the Transportation and Logistics industry
www.bulgaria-weekly.com
Вестник "БЪЛГАРИЯ" - Най-големият български седмичник в САЩ:
www.slavi-photography.com
Фотографския свят на Слави

Online Newspapers and Magazines
World's largest online newspaper and magazine directory for local, national and international news.

“Верея"
Училище за български народни танци
Банер

Партньори

Банер
Банер
Банер